OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2013. január 17., csütörtök 10:35

LOMBIK LEHETŐSÉG
    Budapest, 2013. január 17., csütörtök (OTS) -  Magyarországon évente alig több mint 6 000 lombikbébi kezelést végeznek állami támogatással. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2012-ben egy elemzést készített az egészségügyért felelős államtitkárság kérésére, mely szerint évente 10 000 lombikbébi kezelés lenne orvosilag indokolt, de ennyi kezelés finanszírozását a jelenlegi un. teljesítmény volumenkorlát nem teszi lehetővé. Javasolták, hogy az előre betervezett finanszírozási összegnek azt a részét, amely a születésszám csökkenése miatt megmaradt,  fordítsák erre a célra, vagyis újabb életek létrehozására. Elemzésük szerint ezáltal 2000 gyermek helyett 3 500 születhetne, ami  összesen 5 százalékos születésszám növekedést eredményezne.

    A médiából értesültünk arról, hogy az államtitkárság szerint a javasolt program bevezetése előtt "elengedhetetlen az IVF szolgáltatók objektív, teljeskörű értékelése  és egy retrospektív klinikai auditvizsgálatot kezdeményeztek."
    A közel 2 évtizede közpénzből finanszírozott lombikbébi centrumok értékelése évek óta folyamatos, sőt az egészségügyben egyedülálló módon az eredményességi statisztikájuk elsőként került bevezetésre, az nyilvános és megtekinthető az EMKI/GYEMSZI honlapján. Az OEP minden egyes TAJ kártyával rendelkező betegről adatbázist működtet, melyből a lombikbébi kezelések indikációi és eredményei objektívan mérhetők. Ez az "objektív teljeskörű értékelés" számtalanszor meg is történt, ez tehát nem lehetne a késleltetője több ezer gyermek megszületésének. Az, hogy "retrospektív klinikai auditvizsgálat" miből is áll és mennyi ideig tart, egyenlőre sem a betegek, sem a szolgáltatók nem tudják.
    A kialakult helyzet miatt a lombikbébi kezelések 70 százalékát végző, országosan 8 telephellyel rendelkező Kaáli Intézet vezetősége és orvosai úgy döntöttek, hogy 2012 szeptember 1-től egy éven belül - más forrásból támogatva - 1 000 olyan lombikbébi kezelést hajlandók elvégezni drasztikusan csökkentett áron, 95 000 forintért, amelyeket a teljesítmény volumenkorlát miatt nem lettek volna képesek.
    - Az igény óriási - számolt be a kezdeti tapasztalatokról Kaáli Géza professzor az intézet alapítója és hozzátette - százával jelentkeznek olyan meddő párok, akik a teljesítmény volumen korlát miatt hónapokig még a kivizsgálásig sem jutottak volna el. Véleménye szerint az államtitkárságnak érdemes lenne megfontolni az OEP javaslatait, mert a szegénység nem lehet a gyermekáldás akadálya, még válság idején sem.

Elérhetőség:
Kaáli Intézet
1-202-2388
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.