OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2012. december 18., kedd 09:54

A NAV téves jogértelmezésekkel riogatja a KATA után epedőket.
    Budapest, 2012. december 18., kedd (OTS) - 2013. január 1-től bevezetésre kerül a KisAdózók Tételes Adózása, a KATA. Nagyon sok egyéni vállalkozó tervezte, hogy már január 1-től áttér a Kata adózásra. Ebben a helyzetben érthetetlen, hogy a NAV és az önjelölt szakértők miért próbálnak tömegeket elriasztani a KATA adózási módtól, szembe menve az NGM terveivel.

    Az NGM várakozása szerint ugyanis többszázezren is választanák ezt az adózást. Valótlan rémhíreket terjesztenek a NAV ügyfélszolgálatán, a könyvelők továbbképzésein, a blog-bejegyzésekben. Az egyik ilyen rémhír a többes jogviszonyú vállalkozókkal kapcsolatosan terjed: A Katát választó egyéni vállalkozó, aki a Kft-jében is személyesen közreműködik, mindkét vállalkozásában főállásúnak minősül, ezért 2013-ban a Katás által fizetendő havi 50 ezer forint mellett - szemben a 2012-es évvel - a társas vállalkozásában is meg kell fizetnie a minimum járulékokat. NEM IGAZ!!! A részletes, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztott bizonyítást a www.venusz-szoftver.hu weblapon tekintheti meg.
Magyarországon mindenki úgy érzi, hogy a foci után az adózáshoz ért a legjobban. Az adóhatóság is jelenleg mindenféle adószakmai kontroll nélkül működik. Semmi sem szab gátat önkényes jogértelmezéseinek. Tisztázzuk: adózási szakemberek az adótanácsadó és az okleveles adószakértő végzettséggel rendelkezők. Az adószakértő titulus csak gyakorlatot igazol, de adózási végzettséget nem. Kifejezőbb lenne számukra az "adóasszisztens" titulus. Az adószakértő és az okleveles adószakértő között körülbelül akkora a különbség, mint a természetgyógyász és a szakorvos között. Ahogy a természetgyógyász sem hivatott az orvosi szakma nevében nyilatkozni, úgy az adószakértőknek is tartózkodniuk kellene az adójogszabályok értelmezéstől. Ez az okleveles adószakértők szakmai feladata. Az adóhatóság úgy próbálja áthidalni szakmai felkészültségi hiányosságait, hogy azt vallja, a hatalom pótolja a tudást. Én viszont azt vallom, a tudás a hatalom. Okleveles adószakértőként mindenkit arra biztatok, hogy 6 millió forintos éves bevétel alatt, alanyi adómentesként bátran, gondolkodás nélkül válasszák a Katát, amennyiben a tevékenységük a munkaviszonytól elhatárolható. A rémhírek helyett mindenki támaszkodjon az okleveles adószakértői - nem adószakértői (adóasszisztensi) vagy könyvelői - jogértelmezésekre. A www.venusz-szoftver.hu weblapon a választást egy összehasonlító kalkulátor is segíti, hogy a Kata feledtesse az evát.

Angyal József okleveles adószakértő, matematikus
www.venusz-szoftver.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.