OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2012. április 20., péntek 09:22

Prix Galien díjat kaptak a Hepatitis C vírus (HCV) ellen alkalmazott új gyógyszerek
    Bruxelles, 2012. április 20., péntek (OTS) - Átadták a gyógyszerkutatás Nobel-díjának is nevezett Prix Galien díjat Belgiumban, amellyel az idén a Hepatitis C elleni harcban áttörést jelentő gyógyszereket díjaztak. A "néma gyilkosnak" is nevezett kór legnagyobb veszélye, hogy az esetek többségében nem okoz tüneteket, így a vírushordozók tudtukon kívül is továbbadhatják a betegséget. Az új szerek a korábbi terápiák eredményességét ugrásszerűen javítják.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) "virális időzített bombának" nevezte a Hepatitis C vírust. Becslések szerint jelenleg világszerte 210 millió ember hordozza, és évente három-négy millió újabb beteg fertőződik meg vele. A vírushordozók 70-80 százalékának nincsenek tünetei, nem fordulnak orvoshoz, ezért a betegséget általában nem ismerik fel időben, és arról sem tudnak, hogy továbbadták azt. Amikorra a Hepatitis C vírus (HCV) panaszokat okoz, a beteg máját sokszor már nem lehet megmenteni. A Hepatitis A és B fertőzésekkel szemben a Hepatitis C ellen jelenleg nem létezik védőoltás. Ha a HCV fertőzés krónikussá válik, olyan súlyos és halálos betegséghez vezethet, mint a májzsugor vagy a májrák. A statisztikák szerint az európai országokban végzett máj-transzplantációk mintegy negyedéért a HCV okolható.

Az idén a Hepatitis C fertőzés gyógyítását szolgáló új gyógyszerek kapták a belga nemzeti Galien-díjat.  A Janssen díjazott gyógyszere a betegség kezelésére jelenleg alkalmazott gyógyszerekkel kombinálva a klinikai vizsgálatok eredményei szerint a kezelésben korábban nem részesült betegek esetében 71 százalékkal növeli az eredményesen kezelt betegek számát. A korábban már hagyományos kezelésben részesülő betegek esetében a betegség kiújulását követő új terápia alkalmazása közel négyszeresére növeli az eredményesen kezelt betegek számát.

A hepatitis C kezelésére szolgáló díjnyertes gyógyszereket tavaly törzskönyvezte az Európai Unió gyógyszerügyi hatósága. Több országban társadalombiztosítási támogatásban részesülnek, s számos országban - köztük Magyarországon - jelenleg folyik a TB-támogatásra jogosultság elbírálása.

A gyógyszerészet Nobel-díjának is nevezett Prix Galien-t 1970-ben alapították Franciaországban. Ezzel a gyógyszerpiacra bevezetett legfontosabb újdonságokat és a legjobb kutatócsoportok friss eredményeit díjazzák a gyógyszerkutatás területén.

További információ:Balogh Mária, Janssen-Cilag, +36 30 914 9438
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.