OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2012. január 11., szerda 14:15

A Magyar Hírlap cikkei megalapozatlanok voltak a TKV Zrt.-ről
    Tata, 2012. január 11., szerda (OTS) - A Magyar Hírlap ellen indított sajtó-helyreigazítási perben a Fővárosi Bíróság elmarasztalta az újságot, és helyreigazítás közzétételére kötelezte. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. szerint a döntéssel bebizonyosodott, hogy a Magyar Hírlap megalapozatlan információkat tett közzé, amikor a Greenpeace állításait tényként jelentette meg a Tatai Környezetvédelmi Zrt. tevékenységével kapcsolatban.

    A bíróság első fokú ítélete szerint a Magyar Hírlap újságírója alaptalanul állította, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. által kezelt almásfüzitői VII-es számú vörösiszap-tározóból mérgező anyagok szivárognak a Dunába. A bíróság megállapította, hogy a tározó területén annak mesterséges földdel letakarása során hulladékhasznosítás, nem pedig hulladéklerakás történik, továbbá, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. azt vállalta, hogy megszüntesse a tőle függetlenül már korábban lerakott, azóta is érintetlen vörösiszap porzását. A Fővárosi Bíróság kimondta, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. engedélye és tevékenysége nem teszi lehetővé, hogy manipulálja a vörösiszapot, így nem kever az iszapba semmit.

A bíróság ítélete szerint az sem igaz, hogy a TKV Zrt. az elmúlt években sok százezer tonnányi mérgező anyag beásására kapott engedélyt. A valóság ezzel szemben az, hogy a cég kizárólag hulladékhasznosítást és - kezelést végez. A vörösiszap felszínére helyez el a hulladékkezelés során előállított mesterséges talajt.

A bíróság szerint a Greenpeace állításai alapján a Magyar Hírlap úgy állította be a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t, mintha az nem tartaná be a tevékenységére vonatkozó szabályokat.

A bíróság szerint nem igaz az az állítás sem, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. bármilyen szálon kötődne a Mal Zrt.-hez.

A bíróság szerint a Magyar Hírlap azzal is jogsértést követett el, hogy a TKV Zrt. engedélyében szereplő évi 400 ezer tonna hulladék átvételt úgy állította be, mintha a cég valóban átvenne kezelésre ekkora mennyiségű anyagot. A valóság ezzel szemben az, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. 132 ezer tonna veszélyes hulladék és 280 ezer tonna nem veszélyes hulladék hasznosítására rendelkezik engedéllyel, de ennek csak töredékét, csupán 20-25%-át használja ki ténylegesen évente.

A Magyar Hírlap azt, hogy a céget a jóval korábbi időkben, adminisztrációs hibák miatt megbírságolta hatóság, úgy állította be megalapozatlanul, mintha ezek a büntetések összefüggésben lennének a VII-es tározón jelenleg is zajló munkálatokkal. Ez nem igaz, mint ahogy azt is jogsértően állította a lap, hogy ezek a '90-es években kapott büntetések százmillió forintos nagyságrendűek lettek volna.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. álláspontja szerint a mai ítélet is megerősíti a cég korábbi kijelentéseit, amelyek szerint a TKV tevékenysége javítja környezet minőségét Almásfüzitőn és környékén. Tevékenységének köszönhetően a szálló por mennyisége egy harmincadára, az egykori Almásfüzitői Timföldgyár által évtizedekig szennyezett talajvíz szennyezettsége felére csökkent.

További információ:

Cseszregi Róbert szóvivő,
Tatai Környezetvédelmi Zrt.
sajtoszoba.tkv.hu   almasfuzito.tkv.hu
mobil: + 36 30 570 4939
e-mail: cseszregi.robert@tkv.hu,kommunikacio@tkv.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.