OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2011. április 6., szerda 12:18

Senkinek sem kell bevallania a 98 százalékos különadót! Szereptévesztésben van az Országgyűlés Hivatala és a NAV
    Budapest, 2011. április 6., szerda (OTS) -

    A 98 százalékos különadó egy háromszereplős történet.
    1. Kifizető (munkáltató): adatszolgáltatásra kötelezett személy,
    2. Magánszemély: a kifizetői adatszolgáltatás alapján bevallásra kötelezett,
    3. Adóhatóság: tájékoztatási és ellenőrzési feladata van.

    Ebben a felállásban az Országgyűlés Hivatala egyszerű adatszolgáltatásra kötelezett személy. Mivel adatszolgáltatási kötelezettségét határidőre elmulasztotta, az adóhatóságnak mérlegelés nélkül mulasztási bírsággal kell sújtania az Országgyűlés Hivatalát és teljesítésre kell felhívnia. Döntési, jogértelmezési helyzetben egyedül a magánszemély van. A döntés megkönnyítéséhez nyújthat tájékoztatást a NAV, de ez senkire nézve sem kötelező érvényű. Tehát a vitatott esetben az országgyűlési képviselőnek kell eldöntenie, hogy a törvény alapján érintett-e a 98 százalékos különadóban és szintén ő dönti el, hogy benyújtja-e bevallását.

    Nemcsak a képviselőknek, hanem más magánszemélyeknek sem kell benyújtaniuk bevallásukat. Ennek az oka, hogy a korábbi évek személyi jövedelemadó bevallásából nem állapítható meg a különadó alapja. Ezért a bevallásnak szükséges feltétele a kifizetői adatszolgáltatás. A kifizetői adatszolgáltatásra a nyomtatványt a NAV rendszeresítette. A NAV súlyos szakmai hibát vétett, amikor a különadó alapjának meghatározását a kifizetőre ruházta át. Eltévesztette a törvényi szerepeket! A kifizetőnek a különadó alapjába tartozó jövedelmekről kellett volna adatot szolgáltatnia. Úgymint végkielégítés, szabadságmegváltás, munka alóli felmentés, jubileumi jutalom. Ha ezt tette volna, akkor az Országgyűlési Hivatalnak semmilyen lehetősége nem lett volna jogértelmezésre.

    A NAV szakmai bakija miatt a kifizetői adatszolgáltatás alapján a magánszemélyek nem tudják eldönteni, hogy érintettek-e a 98 százalékos különadóban. Ezért fel sem merülhet a 1053K evallás benyújtása.

    A www.venusz-szoftver.hu weblapon részletesebb szakmai indoklást olvashat arról, hogy miért nem lehet benyújtani a 98 százalékos különadó bevallást. Ugyanitt egy kalkulátor segít rávilágítani a problémára. Aki nem tudja megadni a kalkulátor által kért alapadatokat, az azt sem tudja eldönteni, hogy érintett-e a 98 százalékos különadóban.

    Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.