OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2011. március 1., kedd 13:20

Újra Budapesten a francia barokk amerikai mestere
    Budapest, 2011. március 1., kedd (OTS) - 2005 után ismét a Művészetek Palotájába látogat William Christie és historikus együttese, a Les Arts Florissants. A francia barokk operák újrafelfedezésével világhírűvé váló karmester Rameau két egyfelvonásos mesterművét, az Anacréont és a Pygmaliont koncertszerű formában állítja színpadra március 8-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20110301_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20110301_002.jpg

Az elmúlt harminc évben több mint nyolcvan felvételt megjelentető együttes hangzása máig etalonnak számít a barokk zenét kedvelők körében. A historikus kialakítású hangszerek és William Christie irányításának köszönhetően a közönség zenei időutazásban vehet részt, ezúttal XV. Lajos udvarába. A koncerten elhangzó Anacréon például a francia király "hivatalos szeretője", Madame de Pompadour megrendelésére megírt Ámor meglepetései című opera-balett egyik fejezeteként született meg.

Az opera-balett részeinek cselekménye egymástól független, gyakran allegorikus: az Anacréonban például a Bacchus képviselte bor és szerelem erényei versenyeznek egymással. A műfaj ezen sajátsága lehetővé teszi a felvonások különálló előadását is. Így választhatta koncertjének második darabjaként a Les Arts Florissants Rameau korábban megszülető művét, a Pygmaliont. Az opera története Ovidius Metamorfózisok című gyűjteményéből is ismerős, de annak variánsa: egy szobrász - hús-vér szerelmét, Céphise-t visszautasítva - szerelmes lesz az általa alkotott szoborba, és vágyainak teljesüléséért Vénuszhoz könyörög.

Az opera-balettet a kor másik opera-műfajával, a tragédiával szemben nem drámai fordulatai teszik izgalmassá, hanem a hangulatok és a szereplők közérzetének zenei megjelenítése a harmóniák, a dallamvezetés és a hangszerelés eszközeinek alkalmazásával. Erre utal a szerző egyik mondata is, amely szerint: "Lully operáihoz színészekre van szükség, az enyémekhez pedig énekesekre".

A koncertszerű előadás pontosan arra ad lehetőséget, hogy az együttes megmutathassa Rameau művészetének ezt az oldalát, például az Anacréon pengetett vonós hangszerekkel kísért álomjelenetében, majd az azt követő eső- és viharzene során, amely az operairodalom legszebb és leghatásosabb pillanatai közé tartozik.

A Les Arts Florissants Művészetek Palotájában megszólaló produkciója már a kilencvenes évek során megjelent CD-n, a műsort koncertturné keretében számos európai országban, valamint a New York-i Lincoln Centerben is előadják.

Rameau: Anacréon
Emmanuelle de Negri - Papnő (szoprán)
Hanna Bayodi-Hirt - Ámor (szoprán)
Ed Lyon - Agatoklész (tenor)
Alan Buet - Anakreón (bariton)
Jean-Yves Ravoux - egy vendég (tenor)

Rameau: Pygmalion
Emmanuelle de Negri - Ámor (szoprán)
Hanna Bayodi-Hirt - a szobor (szoprán)
Ed Lyon - Pygmalion (tenor)
Virginie Thomas - Céphise (szoprán)
Vezényel: William Christie
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.