OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2011. január 28., péntek 09:05

Az APEH (NAV) családellenesen akarja értelmezi a Családi adókedvezményt!
    Budapest, 2011. január 28., péntek (OTS) - Az adóhatóság közleményt tett közzé 2011.01.27-én. "Közlemény az Angyal József okleveles adószakértő által írottakkal kapcsolatban". [ www.apeh.hu ] A közlemény aláírás nélküli, így nem derül ki, hogy milyen szakmai felkészültségű APEH (NAV) alkalmazott vonja kétségbe az okleveles adószakértő törvényben foglaltakon alapuló jogértelmezését.

    Az adóhatóság álláspontja szerint az Élettársi kapcsolatban közösen nevelt 3 gyermek, melyből 1 közös, adózási szempontból másfél-másfél gyerekes csonka családnak minősül, így nem jár a gyerekenkénti 33 ezer forintos családi kedvezmény, hanem csak gyermekenként 10 ezer forint. A különbség 69 ezer forint havonta!

Az adóhatósági Közlemény úgy próbál cáfolni, hogy nem cáfol. Indoklásában mindvégig családi pótlékra jogosultságról ír (kedvezményezett eltartott), én pedig a családi pótlék megállapításánál figyelembe vehetők számáról (eltartott) írtam: (http://ots.mti.hu/hirek/66387/csaladi_adokedvezmeny_meg_meg_se_kaptuk_es_az_apeh-nav_maris_visszavenne). A családi pótlékra jogosultság kérdésében nincs is vita köztem és az adóhatóság között. Az adóhatóság tévedése a kedvezmény mértékét meghatározó eltartottak számánál van: hány gyerekesnek minősül a család?

A családok támogatásáról szóló törvény (12.§ (1) bekezdés a) és aa) pontja) alapján a családi pótlék összegének megállapításánál a példabeli családot 3 gyerekes családként kell kezelni és nem másfél-másfél gyerekes csonka családként.

Az adóhatóság a kitöltési útmutatójában saját jogértelmezésével is ellenmondásba kerül. Ha ugyanis úgy nevel 3 gyermeket élettársi kapcsolatban egy család, hogy a nő két gyermeket hozott a kapcsolatba és van egy közös gyermek is élettársával, akkor már 3 eltartottal számol az adóhatóság. A közös gyerek tekintetében mindkét fél jogosult a családi pótlék igénylésére. Nem jelenthet más összegű családi pótlék megállapítást az, ha az 1 vérszerinti gyermekkel rendelkező férfi igényli a családi pótlékot a közös gyerekre és nem a 3 vérszerinti gyerekkel rendelkező nő. Ez csak úgy lehetséges, ha az igényléskor a férfi eltartottként jelöli meg a közös háztartásban nevelt (nem saját) gyermekeket is. Továbbra is fenntartom véleményemet, hogy még meg se kapták a családok a kedvezményt, az adóhatóság már vissza is venné. Az adóhatóság abból indul ki, hogy a hatalom pótolja a tudást. Én pedig abból, hogy a tudás hatalom. Éppen ezért a vita elsősorban nem szakmai jellegű!

Angyal József okleveles adószakértő
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.