OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2010. december 6., hétfő 12:48

Nem játék a játék: TeHEtséges vagy? Két és fél ezer diák mérlegen /THE: Második alkalommal is menő a természettudományos középiskolai vetélkedő
    Budapest, 2010. december 6., hétfő (OTS) - Idén is vidéki iskola, ezúttal a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium bizonyult a legjobbnak a hét végén, a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági programja, a THE Program (Tudományos, Hasznos, Emberi) által meghirdetett TeHEtséges vagy!? országos verseny döntőjén. Az esemény annak a három éve futó programnak a része, amely azt a célt tűzte ki, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltse a műszaki és természettudományok iránt. Magyarországon ugyanis a magas munkanélküliséggel egyidejűleg ugyanis folyamatos hiány van mérnökökből és természettudományos végzettségű szakemberekből.

    

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20101206_001.jpg

Miközben a kormányzat stratégiai céljai között egymillió munkahely létrehozása szerepel, a hazai munkaerőpiac súlyos hiányokkal küzd: a nyelveket jól beszélő mérnökökből például mára olyan hiány alakult ki, hogy az Magyarország fejlődésének komoly gátjává vált. A THE   Program ezért játékos, szórakoztató formában igyekszik a fiatalok figyelmét ezekre a területekre felhívni. Akciójuk része az idén másodjára megrendezett online természettudományos vetélkedő, a TeHEtséges vagy? . Száz gimnáziumból közel 2500 középiskolás tesztelte magát a több száz kérdésből véletlenszerűen válogatott, magas szintű és sokrétű természettudományos ismeretanyagból álló, 30 perces kérdőívvel. A magas részvételi arány és a jó eredmények azt mutatják, hogy a magyar diákok tehetségesek, és fogékonnyá tehetők a természettudományok iránt.

A döntőn megnyitóbeszédében Dr. Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke örömét fejezte ki, hogy a verseny az Akadémia falai között került megrendezésre, és reményét fejezte ki, hogy a versenyző és szurkoló diákok, megérezve a hely szellemét azon lesznek, hogy természettudományos és műszaki pályára lépve Magyarországon és a világban öregbítsék a magyar tehetségek hírnevét.
A közel kétezer ötszáz fiatal közül döntőbe jutott 5-5 fős csapatok természettudományos-egyenruhában érkeztek, saját zászlóval, ami a műszaki tudományokat és az intézményüket volt hivatott népszerűsíteni, önálló természettudományos prezentációkat mutattak be egy általuk választott tudományos témakörből, villámkérdésekre válaszoltak. A vetélkedő a csillagászat, az élővilág, a hasznos műszaki innováció, a védjegyek és szabadalmak kérdéskörét is feldolgozta. A csapatoknak helyben kifejtendő kérdésekre is válaszolniuk kellett, illetve saját maguk által hozott látványos fizikai kísérleteket mutattak be és magyaráztak meg. A döntőbe jutott csapatok többek között 800 ezer Ft értékű tablet PC-t, csoportos prágai hétvégét, könyvutalványt, látogatást az ELTE természettudományos laboratóriumába, National Geographic előfizetéseket nyertek.

A döntősök helyezései:
1. Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium (Bonyhád)
2. Nagy László Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)
3. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)
4. Aszódi Evangélikus Gimnázium (Aszód)
5. Horváth Mihály Gimnázium (Szentes)

Az iskolák 5 fős csapatokkal képviseltették magukat, 1 felkészítő tanár és 10 fős szurkolótábor kíséretében.  A verseny fővédnöke Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, védnöke Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke volt. A zsűriben olyan szakemberek foglalnak helyet, mint Dr. Bendzsel Miklós a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke; Sárváry Gabriella, a National Geographic munkatársa; Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója; Varjasi Gábor, a MOL Nyrt. stratégiai HR igazgatója; Rózsa Iván, a Sanofi-Aventis/Chinoin kommunikációs vezetője; Sík András, az ELTE fiatal Mars-kutató planetológusa, valamint Füstös Géza, a Siemens üzletfejlesztési vezetője.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.