OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2010. szeptember 14., kedd 13:25

Megújuló országos videokonferencia rendszer a kutatás és felsőoktatás szolgálatában (1. rész)
    Budapest, 2010. szeptember 14., kedd (OTS) - A hazai felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi közösséget kiszolgáló nagysebességű számítógép-hálózatot és az arra épülő kutatás-fejlesztést támogató szolgáltatásokat két évtizede fejlesztő és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) HBONE+ programja újabb mérföldkövéhez érkezett.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen: http://ots.mti.hu/kep/OTS_20100914_002.jpg http://ots.mti.hu/kep/OTS_20100914_003.jpg

    212 millió Ft-os beruházás eredményeképpen megújul és tovább bővül a magyar felsőoktatás, kutatás és közgyűjtemények számára rendelkezésre álló internetes videokommunikációs infrastruktúra. 2010. szeptember 9-én, ünnepélyes keretek között adja át a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) országosan 30 helyszínen az új, HD videokonferencia rendszert és a rá épülő szolgáltatásokat.

    Az IP alapú videokonferencia rendszer

    Az NIIF Intézet közbeszerzés útján összesen 30 db High Definition (HD) H.323/SIP szabvánnyal kompatibilis IP alapú videokonferencia berendezést szerzett be. A berendezéseket az NIIF infrastruktúra alkalmazóinak körében kiírt pályázat útján helyezte el - a konvergencia régiókban található - felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben. A kedvezményezett intézmények ily módon térítés nélkül juthattak hozzá a legkorszerűbb eszközökhöz.
    Az új berendezéseknek köszönhetően az intézmények munkatársai 1080p HD (full HD) minőségben kommunikálhatnak az NIIF Intézet által üzemeltetett nagysebességű HBONE hálózaton keresztül. Az eszközök a hazai intézmények közötti együttműködés mellett - a szabványos működésnek köszönhetően - nemzetközi kapcsolatokat is erősítik.
    A fejlesztés a végberendezéseken túl az NIIFI által biztosított országos infrastrukturális szolgáltatások bővítésére is kiterjed. A többpontos videokommunikációt egy nagykapacitású High Definition videokonferencia szerver (un. Multipoint Control Unit, MCU) támogatja, amely 35 db HD vagy akár 100 feletti hagyományos (nem HD) videokonferencia résztvevőt képes egyidőben kiszolgálni.
A közbeszerzési eljárást az amerikai Polycom gyártó termékeivel a KFKI Rendszerintegrációs Zrt., a Magyar Telekom Csoport tagja nyerte el. A videokonferencia végpontok Polycom HDX 8000-es típusúak, a szerver Polycom RMX 4000. A KFKI Zrt. a kiépítés után 3 évig rendszertámogatást is nyújt. A beszerzés teljes értéke 212 millió Ft.

    A beruházás eredményeként a következő intézményekbe és helyszínekre kerültek berendezések:
    MTA ATOMKI (Debrecen)
    MTA Szegedi Biológiai Központ
    Pannon Egyetem (3 helyszín: Veszprém, Keszthely, Nagykanizsa)
    Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár
    Pécsi Tudományegyetem (2 helyszín: Pécs, Szekszárd)
    Eszterházy Károly Főiskola (Eger, 3 helyszín)
    Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézet (2 helyszín)
    Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (2 helyszín)
    Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
    Dunaújvárosi Főiskola (2 helyszín)
    Miskolci Egyetem (2 helyszín)
    Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (Tatabánya)
    Nyíregyházi Főiskola
    Nyugat-Magyarországi Egyetem (2 helyszín: Sopron, Szombathely)
    Szolnoki Főiskola
    Pázmány Péter Katolikus Egyetem (2 helyszín: Esztergom)
    Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar (Hódmezővásárhely)
    Széchenyi István Egyetem (Győr)

    Az NIIFI felsőoktatási-kutatási videokonferencia szolgáltatásáról

    Az NIIF Program 2003-ban kezdte el kiépíteni a szabványos működésű, IP alapú országos videokonferencia hálózatát. Ezzel megalapozta és azóta is motiválja a fejlesztést, illetve alakítja a hazai felsőoktatási-kutatási közösség videokonferencia kultúráját. A 2003-as első fázisban 50 db tárgyalótermi, helyszínenként kb. 8-10 résztvevőt kiszolgálni képes videokonferencia rendszer került telepítésre számos felsőoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben és közgyűjteményben. A rendszer részeként központi szolgáltatások is támogatják a felhasználókat: többpontos videokonferencia szolgáltatás (MCU), központi címtár, felvétel és streaming szolgáltatás, műszaki támogatás stb. A szolgáltatás kezdettektől kapcsolódik a nemzetközi kutatási és felsőoktatási hálózatok hasonló szolgáltatásaihoz, így a magyar kutatók számára több ezer helyszín érhető el a világ számos pontján, Cambridge-től Kalifornián át Tokyo-ig.

    A teljes rendszer mára - az intézményi saját beruházásoknak köszönhető eszközökkel együtt - 130-nál is több professzionális videokonferencia végpontból áll, így a szolgáltatás lefedi közel a teljes hazai felsőoktatást és kutatóintézeti kört, valamint kiszolgál több nagyobb közgyűjteményi intézményt is. A magas minőségi szintet biztosító tárgyalótermi eszközökön felül szoftveres videokonferencia alkalmazások is a felhasználók rendelkezésére állnak. Jelen fejlesztéssel a hazai rendszer a közép-kelet-európai régió IP alapú videokonferencia hálózatainak legnagyobbjai közé tartozik. (folyt.)


2010. szeptember 14., kedd 13:25

Megújuló országos videokonferencia rendszer a kutatás és felsőoktatás szolgálatában (2. rész)
    

    Háttérinformációk

    Az NIIF Intézetről:  A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít országos nagysebességű számítógép-hálózati, valamint erre épülő szuperszámítástechnika és grid infrastruktúrát, multimédia alapú kollaborációs környezetet (VoIP, videokonferencia), továbbá egyéb kommunikációs és információs szolgáltatásokat és mindezeken keresztül innovatív alkalmazási lehetőségeket. Részletes   információk találhatók a http://www.niif.hu weboldalon.

    A KFKI-ról: A KFKI Zrt. a Magyar Telekom Csoport tagja. Nagyvállalati infokommunikációs (távközlési és informatikai) megoldások szolgáltatója. A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely a telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatások teljes skáláját nyújtja. További információk a www.kfkizrt.hu weboldalon találhatók.

    Miért előnyös a videokonferencia? Az IP alapú videokonferencia felsőoktatásban-kutatásban való alkalmazásának lehetősége világszerte több éve a figyelem középpontjában van. A kutatókat foglalkoztató, gyakran több területet is érintő tudományos problémák megoldása ugyanis intenzív kommunikáció és koordináció nélkül elképzelhetetlen. Az egymással is versengő kutatócsoportok, valamint a hallgatókért vetélkedő egyetemek éles versenyében kulcsfontosságú a legkorszerűbb - és ennek következtében a legmagasabb használati értéket biztosító - támogató technológiák alkalmazása. A magas minőségű, a személyes jelenlétet helyettesíteni képes videokonferencia rendszerek közvetlenül növelik a kutatás és felsőoktatás versenyképességét. Ráadásul az utazási költségek csökkentése, az utazásra fordított idő hasznosíthatósága a környezeti terhelés radikális csökkentése közvetett módon is hozzájárul a hatékonyság növeléséhez.

    A HBONE+-ról: A HBONE a hazai felsőoktatási és kutatási közösség nagysebességű számítógép hálózata. Országos lefedettséget és nemzetközi kijáratot biztosít a magyar felsőoktatás, kutatás-fejlesztés, könyvtárak és közgyűjtemények, valamint több más közintézmény számára. Az NIIF Intézet által működtetett különcélú HBONE IP hálózat a kutatást-fejlesztést és oktatást támogató szolgáltatás és alkalmazás számára is biztosít infrastruktúrát vagy kísérleti terepet. Ennek a hálózatnak az európai élvonalat elérő, nagyszabású fejlesztésére irányul a HBONE+ program.

    A HBONE+ program négy fő területe:
    1. Az adathálózati infrastruktúra továbbfejlesztése az európai felsőoktatási és kutatói adathálózat integráns részeként. E fejlesztés összeköttetést hoz létre az európai kutatói hálózatok által elérhető nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuperszámítástechnikai kapacitásokhoz, egyedi nagyberendezésekhez (pl. LHC CERN részecskegyorsító és adatfeldolgozó központok).
    2. Térben elosztott nagysebességű számítási és nagykapacitású adattárolási infrastruktúra kiépítése a kutatás, oktatás és innováció számára.
    3. A kutatás-fejlesztés hatékonyságát növelő és virtuális kutatói környezetet megteremtő, a nagytávolságú együttműködést támogató kollaborációs szolgáltatások fejlesztése (videokonferencia, VoIP).
    4. Az intézmények közötti kapcsolatokat és a nemzetközi együttműködést támogató - szövetségi alapon működő - azonosítási és jogosultságkezelési köztes infrastruktúra (AAI) fejlesztése az élvonalbeli szolgáltatások, az elosztott adatbázisokhoz való hozzáférés, és a korszerű alkalmazások hatékony támogatására.

    A HBONE+ fejlesztései javítják az országon belüli régiók esélyegyenlőségét, hiszen számos eleme (pl. szuperszámítógép, videokonferencia) vidéki helyszíneken- az ún. konvergencia régiókban - valósul meg. A teljes HBONE+ programot (TIOP 1.3.2 és KMOP 4.2.1A kiemelt projektek) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mintegy 4,2 milliárd forinttal támogatja az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.