OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2010. szeptember 13., hétfő 10:34

Zara László tévedett! 6 nem egyenlő 8-cal
    Budapest, 2010. szeptember 13., hétfő (OTS) - Az Info rádió egyik szeptember 6-i adásában Zara László adótanácsadó megpróbálta értelmezni a végkielégítések 98 százalékos különadójának 2 milliós határát. Ebben átgondolatlanul tévesnek, logikátlannak minősítette a nyilvánosság előtt ismertetett jogértelmezésemet, miszerint 4 millióig nincs bűntető adó.

    http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/08/23/10/Negy_millioig_nincs_bunteto_ado_a_vegkielegitesekre.aspx

    Zara Lászlónak a szakmai kisebbrendűségi érzését nem így kellene levezetni. A törvény szövege ugyanis egyértelmű, csak figyelmesen, hozzáértő szemmel kellene elolvasni! Egyértelmű, hogy 2 + 2 milliós korlátig nem kell 98 százalékos különadót fizetni. Ezt egy elemi számpéldán keresztül mutatom be: 2 + 6 = 8

    A 8 havi végkielégítésből a 2 hónapot (60 nap) meghaladó rész 6 hónap és nem nyolc. A törvény szövege szerint külön kell vizsgálni a 2 milliós korlátot a 2 hónapot meghaladó részre (9.§ (3) bekezdés) és külön a 2 hónapot meg nem haladó részre (9.§ (4) bekezdés). Zara László adótanácsadó arra nem tudott választ adni, hogy hogyan kellett volna megfogalmazni a törvényszöveget ahhoz, hogy csak 2 millió legyen a korlát. Segítek ebben neki. Elvégre nekem van a magasabb adóügyi végzettségem (okleveles adószakértő), emellett okleveles matematikus diplomával is rendelkezem. Akkor lenne csak 1 x 2 millió a korlát, ha a törvény szövegéből elhagynánk a  60 napra számított összegét meghaladó rész” szöveget, és a (4) bekezdést teljes egészében. Akik azt állítják, hogy a korlát nem 2 x 2 millió forint, azok azt állítják, hogy a fenti példában 6 = 8 , ami matematikai képtelenség.

    Kiknek árt Zara László adótanácsadó a szakmailag nívótlan vélemény nyilvánításával? Például azoknak a pedagógusoknak, akik 20 év szolgálati viszony után kerülnek nyugdíj előtt utcára. Nekik 8 hónap végkielégítés és legalább 2 hónap munka alóli felmentés jár. Ez összesen 10 hónap. Ez azt jelenti, hogy Zara László szakmailag téves jogértelmezése szerint ezek a pedagógusok már havi 200 ezer forintos jövedelem felett 98 százalékos különadó fizetnének. Nyilvánvalóan nem ez volt a jogalkotói szándék. A szakmailag helyes jogértelmezés szerint a példabeli pedagógusok csak havi 333 ezer forintos jövedelem felett esnének a különadó hatálya alá. Micsoda különbség! A www.venusz-szoftver.hu weblapról szabadon letölthető egy különadót számító kalkulátor, amelyik a törvény (nem Zara-féle) helyes jogértelmezése alapján számítja ki az október 1-től a fizetendő 98 százalékos különadót, illetve az október 31-ig visszamenőlegesen megfizetendő különbözetet.


    Angyal József okleveles adószakértő, okleveles matematikus
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.