OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2024. július 8., hétfő 13:05

Szabadon mozgó rágcsálók agysejtjeinek vizsgálata a BrainVisionCenter új fejlesztésével
    Budapest, 2024. július 8., hétfő (OTS) - Az idei FENS Forumon élénk érdeklődés övezte a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont (BVC), valamint a Femtonics Kft. közös megjelenését. A bécsi kongresszuson a világ elismert idegtudósai és kutatói mutatták be legújabb eredményeiket. A több mint 7000 látogatót vonzó eseményen, a BVC előadói között szerepeltek olyan elismert személyiségek, mint dr. Roska Botond, a Wolf-díjas bázeli IOB igazgatója, dr. Losonczy Attila a Columbia Egyetem agykutatója, valamint dr. Rózsa Balázs, a BVC igazgatója.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20240708_001.jpg

A FENS Fórum kétévente összehozza a szakma neves kutatóit, tudósait és diákjait, hogy hozzájáruljon az idegtudomány területének fellendítéséhez a legfrissebb tudományos felfedezések és kutatási eredmények megosztásával. A Femtonics Kft. és a BrainVisionCenter idén először jelentek meg közösen ezen a kongresszuson, bemutatva innovációikat, eszközeiket, és kutatási eredményeiket.

Az BVC által szervezett szimpóziumon neves előadók tartottak beszámolót olyan optikai technológiákról, melyek lehetővé teszik a neurális hálózatok vizsgálatát és stimulációját minél természetes körülmények között, ezzel segítve az agyműködés és a viselkedési minták közötti összefüggések megértését. Dr. Roska Botond, dr. Losonczy Attila és dr. Rózsa Balázs beszámoltak közös kollaborációban született eredményeikről is.

Az egyik legnagyobb érdeklődést a BVC legújabb fejlesztése váltotta ki: egy robotkarral kombinált mikroszkóptechnológa, mely lehetővé teszi a kísérleti állatok agyi jeleinek vizsgálatát szabad mozgás közben anélkül, hogy a mérés pontossága csökkenne. Mindez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a rágcsálók viselkedését természetes környezetben tanulmányozzák, miközben a legmagasabb minőségű agyi jeleket rögzítik.

Bár a "freely moving" képalkotó eszközök piaca már létezik, ugyanakkor az eddig elérhető néhány gramm tömegű technológia nem képes a nagy teljesítményű, 3D-s femtoszekundumos lézerpásztázó mikroszkópos eljárások gyors időbeli és térbeli felbontását és pontosságát nyújtani mozgó állatok vizsgálata közben. Ez a fejlesztés tehát jelentős mértékben hozzájárulhat az idegtudományi kutatások hatékonyságához és sikeréhez.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.