OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. március 8., szerda 17:00

Koszorúzás gróf Andrássy Gyula születésének 200. évfordulója alkalmából
    Budapest, 2023. március 8., szerda (OTS) - Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem március 8-án gróf Andrássy Gyula születésének 200. évfordulója tiszteletére koszorúzási ünnepséget rendezett a Kossuth téri Andrássy-szobor előtt.

    Az ünnepség során beszédet mondott Prőhle Gergely, az Andrássy Egyetem kuratóriumának elnöke és dr. Fürjes Balázs Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár.

Prőhle Gergely beszédében méltatta Andrássy Gyula munkásságát és kiemelte, hogy amikor az Andrássy Egyetem alapításakor az intézményhez méltó névadót kerestek, akkor nagyon hamar megegyezés született gróf Andrássy Gyula személyéről, hiszen "a zempléni lokálpatrióta, országgyűlési képviselő, magyar hazafi, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tevékeny résztvevője, diplomáciai képviselője, száműzetésében az európai szalonok közkedvelt társasági embere, a távollétében halálra ítélt "szép akasztott", az amnesztiát követően hazatérő, az ország jövőjéért felelősséget érző és vállaló politikus, egy európai nagyhatalom, az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere minden magyar, osztrák és német alapító számára olyan történelmi személyiség volt, aki valóban megtestesíti az egyetem ideálját, a saját hazája iránt elkötelezett, a regionális sorsközösséget átélni tudó, az európai együttműködést fontosnak tartó fiatalok képzésének ügyét".

Dr. Fürjes Balázs elismerő szavakkal illette Andrássy Gyula szerepét Budapest felépítésében, hiszen "Budapest gondolata a reformkori szuverenitás program és a polgárosodás programjának részeként született. Lényege a szabad, független polgári Magyarország alapkelléke, a saját önálló európai jelentőséggel bíró nemzeti főváros, amelynek felépítésben Andrássy Gyula elévülhetetlen szerepet játszott." Továbbá kihangsúlyozta, hogy "Budapest a szó legjobb értelmében vett nemzeti alkotás, amely nem jött volna létre az Andrássy-kormány nélkül".

Koszorút helyezett el az Országgyűlés elnöke nevében Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala közgyűjteményi és közművelődési igazgatója, az Andrássy Egyetem és a Miniszterelnökség nevében Prof. Dr. Pállinger Zoltán Tibor, rektor, Prőhle Gergely, a Kuratórium elnöke és dr. Fürjes Balázs, Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium nevében pedig Hidegh Attila, nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár.

Ez a megemlékezés hagyományt kíván teremteni.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.