OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2023. február 24., péntek 11:42

Csaknem három évtized után ismét műszaki szakember irányítja a Fővárosi Vízműveket (1. rész)
    Budapest, 2023. február 24., péntek (OTS) - Csörnyei Géza az üzemeltetési igazgatói pozícióból ült át a vezérigazgatói székbe

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230224_001.jpg

Az építő- és vízépítő mérnöki, valamint vízügyi közgazdász végzettséggel rendelkező szakember 2006 óta a Fővárosi Vízművek munkatársa. Azt megelőzően 12 éven át különböző pozíciókat töltött be a Pécsi Vízműnél, majd három évig a Kaposvári Vízművek üzemeltetési igazgatóhelyetteseként dolgozott. Csörnyei Géza vezérigazgatói kinevezése jól tükrözi a tulajdonosoknak azt a szándékát, hogy a jövőben a társaság minden erőforrását, szakmai tapasztalatát és tudását az alapszolgáltatások - a vízellátás, a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás - lehetséges legmagasabb szintű ellátásában hasznosítsa.

A Csörnyei Géza által eddig irányított üzemeltetési igazgatósághoz olyan kulcsfontosságú tevékenységek tartoznak, mint a víztermelés, a hálózatüzemeltetés, a szennyvízelvezetés és -tisztítás, illetve a létesítményfenntartás. Az ezeken a területeken végzett kiváló munkát, és annak hazai és nemzetközi elismertségét is bizonyítja, hogy szolgáltatói tevékenységéért a Fővárosi Vízművek 2017-ben megkapta a legmagasabb, arany fokozatú nemzetközi kitüntető díjat ("Gold Standard for utility perfomance"), és a társaság ezzel jogosulttá vált "A világ kiemelkedő közmű-üzemeltetői hálózatának tagja" ("Member of the Leading Utilities of the World Network") cím viselésére.

Szakmai irányításával valósult meg a Fővárosi Vízművek fejlődése és hosszú távú céljainak megvalósítása szempontjából kiemelt jelentőségű szennyvízszolgáltatás és az agglomerációs területek integrációja és a közös szinergiák feltárása és kiaknázása. A társaság szakembereinek tudására és tapasztalatára építve számos, a biztonságos ellátást szolgáló program zajlott vezetésével az elmúlt másfél évtizedben. Kiépült és folyamatosan fejlődik egy olyan vízbiztonsági rendszer, amelynek köszönhetően stabil és megbízható a vízminőség. Még 2015-ben kezdte meg az előkészítését annak a KEHOP-program keretében megvalósuló nagyszabású munkának, amelynek része egy kútfelújítási projekt a Szentendrei-szigeten, valamint egy átfogó csőrekonstrukció Dél-Pesten és Dél-Budán a Duna alatti átvezetéssel és ehhez csatlakozva több ezer bekötővezeték cseréje. A 2018-ban indult, szakmai felügyeletével megvalósuló Napelemes Energiatermelés Program eredményeként négy év alatt 24 helyszínen beépített 18 031 napelempanel és 98 inverter ma már 4680 kilowattal járul hozzá a társaság energetikai önellátásához az elkészült beruházások optimális működtetésének köszönhetően. A fejlesztések csak 2022-ben mintegy 217 millió forintos költségmegtakarítást eredményeztek.

A társaság a víziközmű-szolgáltatási szektort sújtó nehézségek ellenére 2022-ben is meg tudta őrizni az ellátás biztonságát és folyamatosságát. Az üzemeltetésben dolgozó kollégák sikereként könyvelhető el például a Fővárosi Vízművek elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb csőrekonstrukciós programja, a saját kivitelezésben megvalósuló rakparti vezetékfelújítás. Ugyancsak eredményesen vették fel a harcot a Duna gyakori alacsony vízállása, a hőségriadók, illetve az emelkedő csőtörésszám okozta nehézségekkel, valamint azokkal a problémákkal, amelyek a megnövekedett terhelés miatt jelentkeztek a szennyvízágazat üzemeltetésében. A háború kitörése miatt továbbra sem enyhültek a koronavírus-járvány idején kezdődött beszállítói gondok, később pedig az energiaár-robbanás és az energia-beszerzési nehézségek is fokozták az üzemeltetés terheit. A helyzetet az ágazatra jellemző folyamatos munkaerőhiány is súlyosbítja.

Csörnyei Gézának vezérigazgatóként a Fővárosi Vízművek szakembereire támaszkodva olyan problémákra kell megtalálnia a megoldásokat, mint az erősen korlátos beruházási és üzemeltetési források, a rendkívül magas energiaárak, a klímaváltozásra való felkészülés, a dunai kisvízállás kezelése, az elmúlt 10 év összegyűlt elmaradásai miatt magas hibaszám: a heti 21 csőtörés, a 873 km várható élettartamán túl lévő, és a több mint 200 kilométernyi, 100 évesnél öregebb, valamint az 1900 kilométer hosszúságban mind inkább cserére szoruló azbesztcement cső. Emellett továbbra is komoly gondot jelent a fizikai állománynál folyamatosan jelenlévő munkaerőhiány. (folyt.)



2023. február 24., péntek 11:42

Csaknem három évtized után ismét műszaki szakember irányítja a Fővárosi Vízműveket (2. rész)
    Budapest, 2023. február 24., péntek (OTS) -

    Bár a Fővárosi Vízművek talán legnehezebb évének küszöbén vállalkozott arra, hogy megőrizve a 154 éves múltra visszatekintő társaság legjobb hagyományait, biztosítsa 2,5 millió ember egészséges ivóvizét és számos település szennyvízelvezetését, az újonnan kinevezett vezérigazgató bizakodó. Az elmúlt másfél évszázadban sem háborúk, sem forradalom alatt, egyetlen napra sem maradt a város vízellátás nélkül. A vízművesek mindig helytálltak, és így lesz ez most is. Erre a szakértelem és a fogyasztók iránti elkötelezettség a garancia.

A társaság igazgatóságának elnöke, Jászay Tamás a szolgáltatásbiztonság és az üzletmenet fenntartása érdekében nevezte ki a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójává a korábban üzemeltetési igazgatóként, majd 2023. január 1-jétől megbízott vezérigazgatóként tevékenykedő Csörnyei Gézát.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.