OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2023. február 7., kedd 11:12

A Károli Szabadegyetem 2023. évi első vendége: Prof. Dr. Várady Tibor
    Budapest, 2023. február 7., kedd (OTS) - Hogyan esett szét Jugoszlávia - és mi következett utána? Az elmúlt évtizedek nem segítettek bizonyos történelmi eseményekre egyértelmű válasszal szolgálni, a Károli Szabadegyetem azonban most erre igyekszik lehetőséget adni. A nem minden esetben objektív elemző magyarázatok feltárásával, a beszélgetés során felmerülő kérdések, állítások ütköztetésével világosabbá válhatnak a múltban bekövetkezett, elkerülhetetlen döntések okai és eredményei. A közeli múlt eseményeit tárja fel pódiumbeszélgetésében Prof. Dr. Várady Tibor, Jugoszlávia korábbi igazságügyi minisztere és Prof. Dr. Trócsányi László rektor.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230207_001.jpg

2023. február 22-én 18 órakor folytatódik a Károli Szabadegyetem következő rendezvénye. Az idei év első pódiumbeszélgetésének meghívott vendége Prof. Dr. Várady Tibor vajdasági magyar származású jogtudós, jogász, kisebbségjogi szakértő, egyetemi tanár és író, akivel az est házigazdája, Prof. Dr. Trócsányi László rektor beszélget a Hogyan esett szét Jugoszlávia - és mi következett utána? című témában.

A pódiumbeszélgetés témája elsősorban arra fókuszál, hogy Jugoszláviában másként alakult a rendszerváltás, mint a többi kelet-európai országban. Ebben jelentős szerepet játszott Milošević személye, de az is, hogy nem ugyanabból a valóságból történt kilépés, mint a keleti blokk többi országa esetében. A helyzetet nehezítette, hogy Tito halála után nemcsak a kommunizmus, hanem a délszláv nemzetek közötti egyensúly is megingott. A nacionalizmus előtérbe kerülésével az átalakulás, vagyis rendszerváltás országváltássá, pontosabban az ország szétesésévé módosult. Azóta eltelt több mint másfél évtized. Fegyveres konfliktusok már nincsenek, de több ponton megoldatlan kérdés maradt, hogy mi is a szétesés eredménye, illetve a kisebbségi jogok kérdése is rendszeresen felmerül.

Prof. Dr. Várady Tibor a Belgrádi Egyetem jogi karán diplomázott 1962-ben, majd a Harvardon doktorált nemzetközi jogból 1970-ben. 1963 és 1992 között az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán tanársegéd, docens, majd egyetemi tanár. 1992-ben és 1993-ban az akkori jugoszláv kormány igazságügyi minisztere, majd 1993-tól a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) Jogi Tanszékének tanára, valamint vezetője. 1993 és 1997 között a CEU rektorhelyettese. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja. Az atlantai Emory Egyetem és a Közép-európai Egyetem professor emeritusa.

1981 és 1998 között több ízben is előadott amerikai egyetemeken vendégtanárként. Számos magyar, szerb és angol nyelvű egyetemi tankönyv (társ)szerzője. 1969 és 1971 között az Új Symposion fő- és felelős szerkesztője, 1990 és 1999 között ugyanezt a tisztséget a Létünk című folyóiratnál töltötte be.

A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/

Kommunikációs Osztály
1088 Budapest, Reviczky u. 6.
sajto@kre.hu
www.kre.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.