OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)








2023. január 24., kedd 09:15

A Kaáli Autó-Motor Múzeum sajtótájékoztatója - Világszenzáció: belső égésű ló született Magyarországon
    Budapest, 2023. január 24., kedd (OTS) - A világ egyik legismertebb lova a Ford Mustang hűtőrácsát díszítő, felcsapott farkú, vágtató amerikai vadló. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy ezt lovat először az Amerikában élő, magyar származású szobrász, Keresztes Károly saját kezeivel faragta ki fából.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230124_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230124_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230124_003.jpg

A Ford Mustang megálmodója Lee Iacocca volt, aki később a Ford elnöke lett. Feltehetően az ő javaslatára döntöttek úgy, hogy a kezdeti kétdimenziós terv helyett háromdimenziós emblémát szeretnének látni a gyártásra kerülő autókon. A feladattal a Ford Design Studio az egyik magyar származású szobrászát, Keresztes Károlyt bízták meg. A Ford Mustang II így már az ő általa megformált emblémával debütált 1964-ben, és hatalmas sikert aratott. Eddig a világon több, mint 10 millió darab Mustang-emblémás autó talált gazdára.

Ezeknek az autóknak a nagy része napjainkban sajnos már roncstelepeken rozsdásodik. A görög mitológia szerint a Főnixmadár saját hamvaiból születik újjá. Miért ne születhetne újjá egy Mustang szobor is saját hamvaiból, rozsdásodó alkatrészeiből, tette fel a kérdést a Kaáli Autó-Motor Múzeum alapítója. Ennek a nem mindennapi kihívásnak tett eleget egy hazai szobrász, Barta János. A végeredmény lenyűgöző és egyedülálló a világon. Alkotása meglepő életszerűséggel adja vissza a Keresztes-féle vágtató ló dinamikáját, további különlegessége, hogy korábban soha senki nem készített ilyen szobrot javarészt régi Ford Mustang alkatrészekből. A belsőégésű motor szíve a dugattyú, a most elkészült legendás ló szívét is egy régi dugattyúból alakította ki a művész. A szobor a múzeumban került kiállításra, melynek körbeforgatható talapzatát Nagy Péter restaurátor szintén Mustang alkatrészekből formálta meg.

A múzeum alapítója, Kaáli Nagy Géza professzor ötven évig élt az Egyesült Államokban és megszállott Mustang rajongónak vallja magát. Nagy örömmel tölti el és büszke arra, hogy egykori emigráns társának és ikonikus alkotásának ily módon sikerült Magyarországon is méltó emléket állítani.


Elérhetőségek:

Barta János szobrász
20 381 8884

Nagy Péter restaurátor
70 319 8899

Prof. Kaáli Nagy Géza
30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.