2024. március 29. péntek

2022. december 29., csütörtök 10:11

Jelentősen befolyásolja az Educatio résztvevőit a szakkiállítás a felsőoktatási jelentkezésben
    Budapest, 2022. december 29., csütörtök (OTS) - Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás résztvevői körében végzett reprezentatív kutatás szerint a diákok közel egyharmada változtat felsőoktatási jelentkezési sorrendjén, döntően a kiállításon kapott információk miatt - vagyis a legnagyobb ingyenes hazai oktatási expo-nak jelentős hatása van az egyetemválasztásra és a karriertervezésre. A 2023. január 12-14. között megrendezett 23. Educatio-ra már lehet regisztrálni a https://www.educatioexpo.hu/regisztracio oldalon. A "Válassz egyetemet, válassz karriert!" mottó jegyében ezúttal kiemelt figyelmet kapnak a munkaerőpiaci lehetőségek, a karriertervezés szempontjai is.

Az Educatio kiállítás résztvevőinek közel egyharmada változtat egyetemi jelentkezési sorrendjén, és ennek a csoportnak több mint a fele a szakkiállításon kapott információk miatt dönt így - derül ki a 2022-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon készített reprezentatív, több mint 2200 diákot megkérdező kutatásból. A változtatás mellett döntők több mint fele (53,8 százaléka) az első helyen megjelölt intézményt módosította.

"A magabiztos és a bizonytalan jelentkezők egyaránt hasznos információkhoz jutnak a kiállításon. A résztvevő diákok úgy nyilatkoztak: több és meghatározóbb információt kaptak, mintha csak online tájékozódtak volna a továbbtanulásról, és az itt kapott promóciós ajándékok, a személyes benyomások, az esemény egész hangulata is szerepet játszik a döntésükben, hogy hová adják be végül felsőoktatási jelentkezésüket. Három módon tudja leginkább befolyásolni az Educatio a résztvevőket: a jelentkezők több intézményt vagy több szakot jelölnek meg, esetleg a választott felsőoktatási intézmények megmaradnak, ám a tapasztalatok hatására a diákok módosítják a jelentkezési sorrendet" - fogalmaz Budai Marcell, a HÖOK kommunikációs vezetője.

Hozzáteszi: a kutatás kitöltőinek több mint a fele 18-19 éves, 35 százalékuk pedig 15-17 év közötti, akik a pályaválasztás küszöbén állnak, és a nagy részük (78,1%) idén jelentkezett is felsőoktatási intézménybe.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK népszerű felsőoktatási rendezvénye, az Educatio tehát egyedülálló lehetőséget nyújt a középiskolás diákok, illetve továbbtanulni vágyók számára ahhoz, hogy személyesen gyűjthessenek információt a felsőoktatási intézményekről. Az eseményt 2023. január 12-14. között immár 23. alkalommal rendezik meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpont "A" csarnokában (1101 Budapest, Albertirsai út 10.), illetve online. A kiállítás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a https://www.educatioexpo.hu/regisztracio linken tudnak az érdeklődők.

Budai Marcell kiemeli: több mint 100 kiállítót várnak, főként hazai, külhoni és néhány külföldi felsőoktatási intézményt, valamint szakképző intézményeket és munkáltatókat. A "Válassz egyetemet, válassz karriert!" mottó jegyében ezúttal a karriertervezés is kiemelt szerepet kap. Az érdeklődők a munkáltatók gondolkodásába, elvárásaiba is betekintést nyerhetnek, így képet kapnak arról is, hogy a kiválasztott felsőoktatási intézmény milyen lehetőségeket, alapokat kínál a későbbi, munkaerőpiaci sikerekhez.

Bővebb információ:
Budai Marcell kommunikációs vezető;