OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. november 15., kedd 12:05

Úttörőként az önkormányzatok között: Fót város további támogatásokkal segíti lakosait a válsághelyzetben (1. rész)
    Fót, 2022. november 15., kedd (OTS) - A napról napra súlyosbodó globális energiaválság nehéz döntések elé állítja nemcsak a családokat, a vállalkozásokat, hanem az önkormányzatokat is. Egy olyan időszakban, amikor a rezsidíjak öt-, tíz-, tizenkétszeresükre drágultak, és más önkormányzatok folyamatosan jelentik be megszorító intézkedéseiket, Fót nem csupán megőrzi a város működőképességét, hanem további szociális támogatásokat is bevezet, hogy gondoskodjon lakóiról. A Gondoskodó Fót szociális és társadalmi támogatási program hat kulcsterületre fókuszál, köztük a családok, az idősek segítésére, például rezsitámogatással vagy a lakhatáshoz nyújtott hozzájárulással.

    November 10-én közmeghallgatáson mutatta be a Gondoskodó Fót szociális és társadalmi támogatási program elemeit a fóti önkormányzat.

Fót alpolgármestere, Bíró Zoltán elmondta: "Feltettük a kérdést, hogy mit tehet az önkormányzat a válság hatásainak minimalizálásáért? Ki lehet alakítani jó gyakorlatokat egy olyan időszakban, amikor a magas energiaszámlák miatt nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok, a legtöbbjük szolgáltatásokat, intézményeket kénytelen bezárni, mert egyszerűen nincs fedezet a költségvetésükben a nagyobb kiadásokra. A rezsiárak sokszorosai a korábbiaknak, ez a hivatalt is nehezen érinti. Ettől függetlenül megtaláljuk a módját annak, hogy segítsünk Fót lakosainak."

"Most van a legnagyobb szükség arra, hogy az önkormányzat odaálljon az emberek mellé, gondoskodjon róluk. A rezsiárak emelkednek, szükség lesz segítségre. Egyértelmű, hogy az önkormányzat költségei is jelentős mértékben nőnek, de ennek ellenére úgy éreztük, cselekednünk kell, a város lakóit célzottan támogató programok jelentik a megoldást ebben a példátlanul nehéz, kihívásokkal teli helyzetben. A legtöbb önkormányzat arra kényszerül, hogy elvegyen, csökkentse az általa nyújtott támogatásokat. Nálunk viszont azon van a hangsúly, hogy a működésünk racionalizálásával lehetővé tegyük, hogy nagyobb mértékben támogathassuk az embereket a nehéz helyzetben, mint eddig valaha, a Gondoskodó Fót programon keresztül" - mondta Bíró Zoltán.

Fót Város Önkormányzata gondoskodik a városban élőkről, folyamatosan igyekszik javítani életminőségüket, fejleszteni a nekik nyújtott szolgáltatásokat. Kötelező önkormányzati feladatainak ellátása mellett számos területen nyújt önkéntes szolgáltatást, támogatást a város lakosságának, olyan területeken is, amelyekre a hasonló méretű városok jelentős többsége nem fordít erőforrást. A Gondoskodó Fót program hat kulcsterületre épül: egészségügy, családok-gyermekek, idősek, civilek, szociális támogatások, vis maior helyzetek.

Bővült a szociális támogatások köre

Bíró Zoltán kiemelte, hogy 2022-ben háromszor módosult a szociális rendelet új támogatási formák bevezetésével és a korábbi támogatások összegének és jogosulti körének növelésével. Új támogatásként november 1-től bevezetésre került a veszélyhelyzetben nyújtott települési rezsitámogatás, melynek keretében az önkormányzat támogatást nyújt a lakosság számára a piaci áron vételezett villamosenergiára, földgázra, a hatósági áron megvásárolt tűzifa esetében 2 köbméter tűzifa árának megfelelő összegű támogatást nyújt.

Emelkedett a települési lakhatási támogatás mértéke is. További szociális támogatásokként települési ápolási díjat biztosítanak a speciális nevelési igényű, illetve fogyatékkal élő gyermekek családjának, nappali étkeztetést kínálnak a fogyatékkal élők számára, hátralékkezelési támogatás lehetőségét biztosítják, szemétszállítási kedvezményt adnak, de van kegyeleti támogatás, városi konyha (évi 14 144 adag étellel), önkormányzati lakásprogram (40 lakással), gondoskodnak táboroztatásról, a család- és gyermekjóléti szolgálat pedig foglalkozik az olyan gyermekkel, akik valamilyen okból veszélyeztetettek.

Egészségügyi hozzájárulások

A gyógyszertámogatás esetében a jogosultsági feltételként meghatározott jövedelemhatár megemelésre került, szélesítve ezzel a jogosultak körét. Módosításra kerültek az agyhártyagyulladás elleni védőoltásra való jogosultság feltételei (korábban 2 éves korig, a jövőben 6 éves korig biztosítja az oltás lehetőségét az önkormányzat), de egyéb oltási támogatásokat is garantálnak.

A családok mellé állnak

Az alpolgármester elmondta, hogy a családok is számíthatnak segítségre. "Már a bölcsőtől figyelmet szentelünk a fóti gyermekeknek. Először babakelengyét ajándékozunk minden fóti újszülöttnek, tiszteletükre fát is ültetünk. Amikor eljön az iskoláskor ideje, beiskolázási támogatást biztosítunk a családoknak, majd szociális továbbtanulási támogatásban, Bursa Hungarica ösztöndíjban valamint tehetségfejlesztést segítő Sipos Pál Ösztöndíjban részesítjük azokat, akik erre jogosultak" - sorolta. (folyt.)



2022. november 15., kedd 12:05

Úttörőként az önkormányzatok között: Fót város további támogatásokkal segíti lakosait a válsághelyzetben (2. rész)
    Fót, 2022. november 15., kedd (OTS) -

    Az idősek kezét sem engedik el

Az időseknek továbbra is nyugdíjas klubot és szenior programokat szerveznek, nappali ellátás illetve foglalkozások lehetőségét, valamint étkezési lehetőséget kínálnak fel. Korlátozott mértékben bentlakásos férőhelyeket biztosítanak szeretetszolgálatnál. Ezen felül jelzőrendszeres házi segítségnyújtás is működik a városban.

"Az önkormányzat megtehetné, hogy a továbbiakban a drasztikus energia-áremelkedés okán megnövekedett működési költségeket fizeti, hiszen költségvetése lehetővé tenné, cserébe viszont nem tudtuk volna beemelni ezeket az új támogatásokat a repertoárba. A racionalizálás mellett döntöttünk, a megspórolt összeget pedig a lakosokra költjük" - hangsúlyozta Bíró Zoltán.

További információt a városról annak hivatalos honlapján - https://fot.hu/ - talál.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.