2024. március 29. péntek

2022. október 18., kedd 10:10

Ipari tanszékek létrehozásáról állapodott meg az Óbudai Egyetem és az evosoft Hungary Kft.
    Budapest, 2022. október 18., kedd (OTS) - Két ipari tanszék elindításáról szóló megállapodást írt alá Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Petényi István, az evosoft Hungary Kft. ügyvezető igazgatója október 18-án. Az egyetem Neumann János Informatikai, valamint Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán az új ipari tanszékek révén a legmodernebb számítástechnikai eljárások, fejlesztések és eszközök megismerésére nyílik újabb lehetősége a hallgatóknak - jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente. Mint fogalmazott, a műszaki felsőoktatásban a képzés során a jól hasznosítható és gyakorlati tudás megszerzéséhez a legjobb feltételeket kell biztosítani.

A Neumann János Informatikai Karon (NIK) az evosoft kutatás és fejlesztés Kihelyezett Tanszék, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon (KVK) az evosoft Ipar 4.0 Kihelyezett Tanszék elindulásával hazánk egyik meghatározó szoftverfejlesztő cége csatlakozik az Óbudai Egyetem csapatához - emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente, megemlítve, hogy az  evosoft Hungary évek óta jelen van az Óbudai Egyetem oktatási tevékenységében - a Neumann János Informatikai Karon a mérnökinformatikus BSc képzés programozás törzstárgyain a vállalat munkatársai laborfoglalkozásokat vezetnek, előadásokat tartanak, és a szoftvertervezés és -fejlesztés, valamint a szoftvertechnológia területéhez kötődő oktatási feladatokban aktív szerepet vállalnak. A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon 2015-től kezdődően a villamosmérnök BSc-s hallgatók számára PLC-s előadások hangzottak el, illetve a Korszerű irányítástechnikai megoldások Siemens eszközökkel tárgyban, illetve MSc-s hallgatók számára több tárgyban villamos hajtásokkal kapcsolatos témakörrel kapcsolatos ismeretek kerültek átadásra. Az evosoft munkatársai a záróvizsgák bizottságaiban is aktívan tevékenykedtek. Az elmúlt években a hallgatói közösségi életben is részt vettek, támogatták a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát, a Kandó Kálmán Szakkollégium által szervezett előadássorozatot előadóként, a Kutatók Éjszakáját pedig kiállítóként. Az ipari tanszékek létrejöttével az Egyetem és a Vállalat közötti szakmai kapcsolatok új minőségben és lehetőségek között folytatódhatnak.

A közös tervek szerint további tantárgyakat emelhetnek be a tantervbe, illetve a nemzetközileg kimagaslóan elismert vállalat a hallgatók számára gyakorlati képzési, illetve hosszú távon akár munkahelyet is biztosíthat. Az aláírt megállapodás értelmében a kapcsolatok elmélyítésének fontos területe lehet az egyetem oktatóinak, hallgatóinak bekapcsolása az ipari fejlesztésekbe, kutatásokba, igény esetén szakdolgozati, tudományos diákköri témák vezetésével, a hallgatók nyári szakmai munkájának támogatásával, illetve a duális képzés révén. A magas szakmai kvalitásokkal rendelkező kutatók bevonása az egyetemi oktatók közé lehetővé teszi további mesterképzések indítását - hívták fel a figyelmet az aláírók az együttműködés mindkét fél számára előnyös szempontjaira.

A magyar műszaki felsőoktatás gyakorlatorientált meghatározó egyetemeként célunk az Ipar 4.0 kihívásainak megfelelő piaci szereplők minél intenzívebb bevonása működésünkbe - fejtette ki Prof. Dr. Kovács Levente. E célt szolgálja az ipari tanszékek alapítása is. Az evosoft Hungary Kft. az első olyan vállalat, amely két kihelyezett tanszék alapításában vesz részt - emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente.

Budapest, 2022. október 18.