OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. október 13., csütörtök 19:42

Freund Tamás neurobiológus lesz a Károli Szabadegyetem októberi vendége
    Budapest, 2022. október 13., csütörtök (OTS) - A Károli Szabadegyetem októberi eseményének vendége Prof. Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lesz. Az október 24-én, hétfőn, 18 órakor kezdődő előadás az Agyhullámok, memória, kreativitás - belső világunk és az információrobbanás hatásai címmel várja az érdeklődőket.

    
A Károli Szabadegyetem októberi rendezvényére a Károli Közösségi Napok keretében kerül sor. A Prof. Dr. Trócsányi László rektor által elindított ismeretterjesztő rendezvénysorozat 2022 májusában indult útjára azzal a hiánypótló szándékkal, hogy a Károli Közösségén túl teret biztosítson mindazon érdeklődők számára, akik bővíteni szeretnék ismereteiket, akik a mindennapi életünket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágynak. A rendezvény témáit aktuális kérdésekre adott válaszok alkotják közérthető formában. A Károli Szabadegyetem első alkalmát Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének előadása nyitotta meg, a következő alkalommal Dr. Pintér Sándor belügyminiszter pódiumbeszélgetése is telt házzal zajlott le. A nyári szünetet követően szeptember végén Prof. Dr. Bagdy Emőke pályatársával, Dr. F. Földi Rita klinikai szakpszichológussal folytatott érdekfeszítő, a közönséget is aktívan bevonó beszélgetést.

A soron következő előadást Freund Tamás akadémikus, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa tartja. A Bolyai-díjas és Széchenyi-díjas Freund Tamás 1983-ban szerzett biológus diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1981 és 1988 között összesen négy évig volt vendégkutató az Oxfordi Egyetemen. 1990-ben került a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete Funkcionális Neuroanatómia Osztályának élére. 1994-ben az intézet igazgatóhelyettese lett, majd 2002-től 2020-ig, az MTA elnökévé választásáig, ő vezette az intézetet, amely nemzetközi élvonalba tartozó agykutatási műhelyként közismert.

Prof. Dr. Freund Tamás elsősorban az agykéreg működését kutatja, kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, szorongás és a Parkinson-kór. Tudományos munkáját a Bolyai- és Széchenyi-díjak mellett 2011-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták, 2013-ban pedig Prima Primissima díjjal tüntették ki. Számos nemzetközi kitüntetése és akadémiai tagsága közül kiemelendő az Agy-Díj (2011), melyet Dánia alapított, és az idegtudományok legnagyobb elismeréseként tartanak számon.

Kevesek tudják, hogy Freund Tamás zeneiskolába járt, klarinétozni tanult, Benny Goodmann játéka inspirálta fiatalkori zenerajongását. 16 évesen dzsessz zenekarban játszott és két kórusban is énekelt, a Canticum Kamarakórus egyik alapítója. A klarinét mellett megtanult szaxofonozni, fellépett Vukán Györggyel, tagja az Ars Nova Sacra kórusnak, ahol a basszust erősíti. Feleségével és Balázs János zongoraművésszel hármasban többször fellépett, többek között a Zeneakadémia nagytermében is.
Freund Tamás több mint kétszáz tudományos közlemény, tizenkét könyvfejezet szerzője vagy társszerzője, sikeresen lobbizott a Nemzeti Agykutatási Programért: 2013 és 2017 között összesen 12 milliárd forintot adott erre a célra a kormány. 2017-től újabb 6,5 milliárd forinttal folytatta és vitte sikerre a programot.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének október 24-én, 18 órakor kezdődő előadását 17 órától ismét vezetett, történelmi séta előzi meg, melynek keretében az érdeklődők a Károlyi-Csekonics-palota felújított belső tereit tekinthetik meg. A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken található jelentkezési felületen lehetséges: http://www.kre.hu/szabadegyetem/regisztracio/

Közkapcsolati és Kommunikációs Főigazgatóság
1088 Budapest, Reviczky u. 6.
sajto@kre.hu
www.kre.hu

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.