OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. október 5., szerda 11:00

Magyar rákkutató cég is részt vesz az EU által támogatott Aqua-Synapse projektben - Nemzetközi szinten folytatódik a deutériummegvonás élettani hatásainak kutatása
    Budapest, 2022. október 5., szerda (OTS) - Az Európai Bizottság Kutatási Végrehajtó Ügynöksége (REA) 763,600 ezer euróval támogatja az Aqua-Synapse néven induló kutatási programot, mely a csökkentett deutériumtartalmú víz agyi funkciókra, idegsejthálózatokra gyakorolt hatásait, valamint azok depresszióval, anyagcsere-betegségekkel, elhízással és öregedéssel kapcsolatos összefüggéseit vizsgálja. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. az európai konzorcium tagjaként vesz részt a kutatásban, melyben az Oxfordi Egyetem is jelentős szerepet vállalt.

    A 2023 januárjában induló program megvalósítására létrehozott nemzetközi konzorcium célja, hogy a deutériummegvonás kutatásának eddigi eredményeire építve célzott kutatásokkal tárja fel a csökkentett deutériumtartalmú víz által kiváltott biokémiai, genetikai és élettani folyamatok pontos mechanizmusát, meghatározza az egészségmegőrzés szempontjából a szervezet számára optimális deutériumkoncentrációt. A projektben a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. mellett a lisszaboni Lusofona Egyetem és Molekuláris Orvostudományi Intézet, a Würzburgi Egyetemi Kórház, valamint a Neuroplast B.V., holland biotechnológiai vállalat is részt vesz. A laboratóriumi hátteret és a kutatási eszközöket az Oxfordi Egyetem ajánlotta fel a pályázatban közreműködő intézmények és kutatóik számára, akik így az egyetem Farmakológiai, valamint Kémiai és Fiziológiai Tanszéke által használt, a deutérium mágneses magrezonanciájára épülő, legkorszerűbb képalkotó technológia segítségével tanulmányozhatják az idegsejtek anyagcsere-folyamatait.

Dr. Somlyai Gábor biológus, és a jövőre 30 éves évfordulóját ünneplő HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. úttörő munkát végzett a természetben megtalálható nehézhidrogén, a deutérium, biológiai és élettani szerepének vizsgálata területén, a REA által most megítélt támogatás is a deutériummegvonásra épülő eljárás orvostudományi jelentőségét jelzi. A HYD Kft. a jövőben tovább kívánja vinni a deutériummegvonásra épülő daganatellenes kutatást és gyógyszerfejlesztést is; tüdődaganatos betegek bevonásával humán klinikai vizsgálat lefolytatását tervezi, melyhez további EU-s forrásra pályázik.

Az Aqua-Synapse projekt részletei az alábbi linken érhetőek el:
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/how-to-participate/org-details/999999999/project/101086453/program/43108390/details


Céginformációk:
A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat, és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és a szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt - a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést.

További információ:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
Web: www.hyd.hu , www.vetera.hu , www.preventa.hu , www.deuteriumdepletion.com
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető igazgató és vezető kutató: +36 1 365 1660; info@hyd.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.