OTS Üzleti Sajtószolgálat
2023. június 7. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2022. október 4., kedd 15:45

Díjat nyert a Néprajzi Múzeum online játéka
    Budapest, 2022. október 4., kedd (OTS) - A Keep calm! Türelemüvegek elnevezésű online játék a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón különdíjban részesült. Az ICOM Magyarország Múzeumpedagógiai Különdíj a múzeumi szakma rangos kitüntetése. Az online játékban a felhasználó megismerkedhet a Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött különleges türelemüvegekkel, majd próbára teheti saját türelmét is a játékok segítségével.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20221004_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20221004_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20221004_004.jpg

A türelemüvegek lezárt palackok, belsejükben speciális szerszámokkal, apró alkatrészekből csapolással, ragasztással összerakott tárgyakkal, jelenetekkel. Európa kedvelt dísztárgyai voltak a 16. század óta. A türelemüvegek témája rendkívül változatos, a legkorábbiak a hajókat, leggyakoribbak a vallásos jeleneteket magukba zárók, de a témáknak csak a fantázia és az ügyesség szab határokat. Ahogy a nevük is sejteti, a készítőjüktől nagy türelmet igényeltek. Gondosan és óvatosan kell építeni a látszólagos lehetetlenséggel dacolva a szűk nyílású palackba helyezett bányász vagy egyházi jeleneteket. Minden egyes üveg a harmóniáról és a türelemről tanúskodik. Egy üveg elkészítése akár több száz vagy több ezer munkaórát is igénybe vehet.

A türelemüveg online játék 2021-ben került fejlesztésre. A játékot a Néprajzi Múzeum gyűjteményében található nagy számú türelemüveg és a covid járvánnyal társuló múzeumi költözési szituáció együttesen inspirálta. A pandémia okozta bezártság miatt a türelem kulcsfontosságú tényező volt a zárt múzeum falain kívül is mindenki számára. A fejlesztés célja, hogy a műtárgyakon keresztül szemléltesse az alkotáshoz és az élet bármely területén megjelenő munkafolyamatokhoz szükséges türelem és nyugalmi lelkiállapot nélkülözhetetlenségét.  Cél, hogy a felhasználók lassuljanak le, és kerüljenek harmóniába önmagukkal.

A szakmai pályázatot az előző évek gyakorlatának megfelelően a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM - MOKK) hirdette meg.
A díj lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben is megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai fejlesztéseiket. 2020 óta lehet nevezni online múzeumpedagógiai programokkal is.

A Néprajzi Múzeum nyertes online múzeumpedagógiai anyaga egy a gyűjteményt és a türelemüvegeket bemutató honlapból és játékokból áll. A honlapon idővel bővülő tematikus felfedezési lehetőségeket is ajánl.  Jelenlegi kuriózumként a Bartók Béla által gyűjtött türelemüveg is megtalálhatók itt. A játékot lehet online játszani helytől függetlenül, egyénileg, asztali gépen, laptopon vagy tableten. Iskolai használata is javasolt, a fejlesztés könnyen elérhető és változatos múzeumpedagógiai jelenlétet tud biztosítani az oktatási intézményekben.

A Néprajzi Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül izgalmas offline programokat kínál, többek között filmvetítéseket, műtárgyjógát, koncertet. https://www.neprajz.hu/programok

A Néprajzi Múzeum online elérhető múzeumpedagógiai tartalmai és játékai:
https://www.neprajz.hu/meta/digitalis-anyagok/jatekok-mozgokeptar

Keep Calm!
https://turelemuveg.neprajz.hu/

Az online játék fejlesztésében résztvevők:
Koncepció terv és forgatókönyv: Söptei Eszter
Muzeológusi szakmai lektor: Dr. Vida Gabriella
Múzeumpedagógiai lektor: Éliás István
Grafikus: Németh Sebestyén
Honlapszerkesztői és programozói megvalósító: Információs Társadalomért Alapítvány

Képgaléria: https://neprajzimuzeum-my.sharepoint.com/personal/hering_orsolya_neprajz_hu/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fhering%5Forsolya%5Fneprajz%5Fhu%2FDocuments%2FKeep%20calm%21%20m%C3%BAzeumpedag%C3%B3giai%20online%20j%C3%A1t%C3%A9k&ga=1
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.