OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2022. szeptember 20., kedd 08:55

II. Hadfiak Seregszemléje
    Budapest, 2022. szeptember 20., kedd (MTI) - Magyarország legnagyobb katonai hagyományőrző találkozója, Tatai vár, 2022.09.24., szombat, 12-22 h - Esti fényfestés, fáklyás bajvívás, katonai zászlók és csapatok felvonulása, csatajáték, páncélsimogató, csatacsillagdobás, Herczku Ágnes-Nikola Parov-koncert, táncház - izgalmas, tartalmas és ingyenes hétvégi családi program, amiért megéri a tatai várig utazni, hiszen a látogató gyerekek és felnőttek itt nemcsak nézői lehetnek az eseményeknek, hanem részesei is.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220920_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220920_002.jpg

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány rendezi Magyarország legnagyobb katonai hagyományőrző seregszemléjét, ahova az ország minden tájáról érkeznek hagyományőrző fiatalok, gyerekcsapatok. A tavalyi sikeres első találkozó után idén szeptember 24-én, szombaton a tatai várat veszi birtokba a katonai viseletbe öltözött több száz hadfi.

A seregszemle lehetőséget ad arra, hogy az ingyenes családi eseményen bárki bepillantást nyerjen az egykori bajvívók mindennapi életébe. A látogatók bekukkanthatnak a hadficsapatok sátraiba, kérdezhetnek a bajvívásról, beszélgethetnek a csapattagokkal, kézbe foghatják fegyvereiket.

Csatajáték, páncélsimogató, csatacsillagdobás
Bárki részt vehet egy török-magyar csatában - biztonságosan, szivacsfegyverrel -, kipróbálhatja magát csatacsillagdobásban, a páncélsimogatónál a múzeumban már sokat látott harci felszerelést most alkalma lesz meg is tapogatni, sőt a láncingeket fel is próbálni. A csatában megfáradt ifjak mesterségbemutatókon és középkori kézműves foglalkozásokon vehetnek részt; érkezik egy bronzöntő, egy kovács egy teljes középkori műhellyel, egy pénzverde, a gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a középkori kötélverést, kézi textilnyomást és ékszerkészítést.
A szervezők mindenkit bátorítanak, hogy - ha van saját - egyenruhában, viseletben vegyen részt a rendezvényen.

Mátyás király-séta színészekkel
A nap során négy alkalommal indulnak a Mátyás udvarát és a török kort megidéző, mozgalmas történelmi séták. A várban és várudvarban a 40 perces színházi elemekkel színesített túrák a korszak nagyjait, jelentős eseményeit elevenítik meg.

Herczku Ágnes-Nikola Parov-koncert, táncház
A délben kezdődő hadfiak látványos felvonulása után a színpadon a Rezeda népzenei együttes lép fel, őket követi a Bajvívók Bandája, az Aprája Dudazenekar és a Misztrál. A táncházat követően hazánk egyik legnevesebb világzenei énekese Herczku Ágnes ad koncertet Nikola Parovval az oldalán, majd a fényfestés és a fáklyás bajvívás után a Bordó Sárkány zenekar koncertje zárja az idei eseményt.

Katonai zászlók és csapatok felvonulása, fényfestés, esti fáklyás bajvívás
A program talán leglátványosabb elemei, amikor a csapatok élő historikus zenés kíséret mellett - a Hadtörténeti Múzeumban őrzött eredeti történelmi zászlókkal teljesen megegyező - rekonstruált lobogókkal vonulnak fel a vár körül, sötétedés után pedig a duda hangjára és a dob ritmusára fáklyakörben bajvívnak a bátor ifjak, és ekkor kerül sor a páncélos lovagok viadalának döntőjére is. Mindezt a tatai vár falára vetített lenyűgöző fényfestés koronázza meg; Jankovics Marcell és Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának válogatott fotói jelennek meg a falakon.

Baba-mama sátor
A szervezők gondoltak a legkisebbekre is; a rendezvényen lehetőség lesz kicsit elvonulni kettesben a babával.

PROGRAM

12:00     Hadfiak felvonulása
13:00-13:20    Rezeda népzenei együttes
13.30-15:00    Egyesületek bemutatói
15:00-15:30    Bajvívók Bandája, Aprája Dudazenekar
15:30-16:45    Misztrál-koncert
16:45-17:45    Táncház
17:45-19:00    Herczku Ágnes-Nikola Parov-koncert
19:00-20:00    Felvidéki középkori templomok gótikus táblaképeiből készült fényfestés
     Közben: gyermekek éjszakai fáklyás bajvívása historikus élőzenei kísérettel
20:00-22:00    Bordó Sárkány-koncert

Egész nap:
Hagyományőrző ifjak felvonulása
Harci bemutatók
Török-magyar csatajáték
Buhurtviadal (páncélos lovagok viadala)
Csatacsillagdobás
Fegyversimogató
Pácélsimogató
Íjászat
Kézműves programok
Mesterségbemutatók
Mátyás király-séták indulási időpontjai (időtartam: 45 perc): 11h, 13h, 15h, 17h, találkozó a vármúzeum bejáratánál
Térzene: Sub Rosa és Igriczek zenekar

Facebook-esemény linkje: https://www.facebook.com/events/399354542307795
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/thakademia

Fotók: https://www.dropbox.com/sh/harbyb242ylyqf7/AABKRlowHN02NbB-ST3gAX5za?dl=0
Fotókredit: Sin Olivér/Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány

További információ: rendezveny@thakademia.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.