2024. április 19. péntek

2022. június 29., szerda 12:10

Az óceán egészségének javítása érdekében a globális szakértők és szakemberek összefognak, hogy legyőzzék a tengerek kezelése terén felmerülő, rendszerszintű kihívásokat (1. rész)
    Lisszabon, Portugália, 2022. június 29., szerda (Business Wire/OTS) - Az Egyesült Nemezetek Szervezete Környezetvédelmi Programjának globális szakértői, a The Nature Conservancy, kormányok, kutató intézmények és a magánszektor képviselői összegyűlnek, hogy megosszák a tengerek kezelése terén a szerte a világon leszűrt tapasztalatok alapján legjobbnak bizonyult gyakorlatokat.

Ez a sajtóközlemény multimédia elemeket is tartalmaz. A teljes közlemény a következő internetes címen tekinthető meg: https://www.businesswire.com/news/home/20220628005443/en/

A védett tengeri területek (marine protected areas [MPA-k]) kulcsfontosságú eszköznek számítanak a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek leküzdése, a tengeri és partvidéki élőhelyek védelme, az éghajlatváltozás visszafordítását szolgáló megoldások megvalósítása és az emberiség igényeinek a természet fenntartható módon való használatával való kielégítése terén. A Biológiai sokféleségről szóló egyezmény alapján létrehozandó globális biodiverzitási keretrendszerbe bekerülhet az az ambíciózus cél is, hogy az MPA-k területét 2030-ra 30%-ra kell növelni. Ugyanakkor azonban a helyi és globális fenyegetések súlyosbodása miatt a védett tengeri területek kevesebb mint 3%-a esetében teljesülnek az eredetileg kitűzött célok.

Ennek a kihívásnak a leküzdése érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2022 júniusában Portugáliában (Lisszabonban) megrendezett Óceán konferenciájának keretében egy "Quality Matters: Enhancing Governance, Effective Management and Resilience of Marine Protected Areas for Multiple Co-benefits" (A minőség számít: A védett tengeri területek irányításának erősítése, hatékony kezelésük és rugalmasságuk biztosítása több kölcsönös előny érdekében) címmel sorra kerülő alrendezvényén megbeszélést tart egy szakértői csoport. A rendezvényen előadást tartanak a magánszektor, helyi tengertudományi intézetek, non-profit szervezetek, kormányzatok és kormányközi szervezetek képviselői. Az előadók beszámolnak arról, hogyan kezdeményezik és irányítják a technológiai innovációt és hogyan alkalmazzák a legjobb gyakorlatokat a tengerek kezelése terén, tájékoztatást adnak értékes eszközökről, igyekeznek kiterjeszteni az együttműködést, valamint megosztani az ismereteket és a szerzett tapasztalatokat. Dr. Lizzie McLeod, a The Nature Conservancy Global Reefs (Globális zátonyok) egységének vezetője megjegyezte: "Az óceán egészségének javításához elengedhetetlen a szoros együttműködés a magánszektor, a kormányok, a nem-kormányzati szervezetek, a kutatók és a helyi közösségek között. A levont tanulságok, megszerzett tapasztalatok és a legjobb gyakorlatok globális alkalmazása az óceán kezelésének javítása érdekében a természetvédelem egyik prioritást élvező feladata, amelybe beletartozik a megoldásoknak a kulcsfontosságú partnerekkel való közös kidolgozása."

Erre a rendezvényre építve az Egyesült Nemezetek Szervezete Környezetvédelmi Programja, a The Nature Conservancy és egyéb, a természetvédelem terén együttműködő partnerek a Mary Kay Inc. támogatásával egy sor olyan döntéstámogató eszközt dolgoznak ki a tengerek kezelését végzők számára, amelyek továbbfejlesztik a tengerek kezelésére szolgáló módszereket, támogatják a védett tengeri területek fenntartható finanszírozását és iránymutatást adnak a tengeri élőhelyek helyreállításához a világszerte alkalmazott legjobb gyakorlatok alapján. A tudományos újítások és új technológiák kiaknázása, valamint a legjobb gyakorlatok alkalmazása révén a tengereket kezelő szervezetek hatékonyabban tudják leküzdeni a tengeri ökoszisztémákat fenyegető legfőbb veszélyeket szerte a világon. "Az MPA-k kulcsfontosságú szerepet játszanak az óceán egészsége és a fenntartható fejlődés terén, de megfelelő támogatás hiányában nem mindig képesek megfelelően betölteni ezt a szerepet. Annak érdekében, hogy biztosíthassuk a tengerek kezelésében érintett érdekcsoportok számára az óceán hatékonyabb védelmét szolgáló támogatást, olyan döntéstámogató eszközökre van szükség, amelyek lehetővé teszik az MPA-k jobb kialakítását és kezelését, az ismeretek megosztását és az együttműködést" - mondta Ole Vestergard, az Egyesült Nemezetek Szervezete Környezetvédelmi Programjának tisztviselője.

"A Mary Kay számára nagy öröm, hogy támogathatja a The Nature Conservancy-t az UNEP-pel és a szerte a világról érkező szakértőkkel együttműködve annak érdekében, hogy megvédjük világunk legértékesebb erőforrását, az óceánt" - nyilatkozta Deborah Gibbins, a Mary Kay operatív vezetője. "Ezek a szervezetek az első vonalban harcolnak a vízi útjaink megőrzéséért folyó küzdelemben, és reméljük, hogy a Mary Kay támogatásával megkapják majd azokat az eszközöket és erőforrásokat, amelyekre szükségük van annak biztosításához, hogy az óceánok egészségesek legyenek a jövő generációk idején.

Most, amikor a kormányok finomhangolják környezetvédelmi céljaikat, itt az idő, hogy rámutassunk olyan újításokra és technológiákra, amelyek segítik az országokat a biológiai sokféleségre és a fenntartható fejlődésre vonatkozó célok elérésében. Új döntéstámogató és alapvető tudományos eszközökre van szükség a tengerekkel kapcsolatos tervek készítői és a tengerek kezelői kapacitásainak bővítéséhez annak érdekében, hogy jobban kezelhessék a tengereket az éghajlatváltozás és egyéb veszélyek közepette. (folyt.)

2022. június 29., szerda 12:10

Az óceán egészségének javítása érdekében a globális szakértők és szakemberek összefognak, hogy legyőzzék a tengerek kezelése terén felmerülő, rendszerszintű kihívásokat (2. rész)
    Lisszabon, Portugália, 2022. június 29., szerda (Business Wire/OTS) -

Amit a The Nature Conservancy-ról tudni kell…

A The Nature Conservancy globális természetvédelmi szervezet, amelynek küldetése a minden életnek otthont adó földek és vizek megóvása. Tudományos eszközöket felhasználva innovatív, pragmatikus megoldásokat dolgozunk ki a világ legnagyobb kihívásainak leküzdésére annak érdekében, hogy a természet és az emberek együtt élhessenek. Rendkívül széleskörű tevékenységünk kiterjed az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a talajvédelemre, a vizek és óceánok védelmére, fenntartható élelmiszer és víz biztosítására és a városok fenntarthatóbbá tételének támogatására. 79 országban és területen munkálkodva olyan kollaboratív megközelítést alkalmazunk, amely segítségével tevékenységünkbe bevonjuk a helyi közösségeket, kormányokat, a magánszektort és más partnereket. További információkért kérjük, látogasson el honlapunkra (www.nature.org) vagy kövessen minket a Twitteren: @nature_press..

Amit az Egyesült Nemezetek Szervezete Környezetvédelmi Programjáról (UNEP) tudni kell…

Az UNEP (https://www.unep.org/) a környezetvédelem globális irányadó szervezete, amely iránymutatást biztosít és együttműködésre buzdít a környezet gondozása érdekében, inspirációt, tájékoztatást és támogatást nyújtva a nemzeteknek és az embereknek életminőségük oly módon való javításához, amely nem veszélyezteti a jövendő generációk jövőjét.

Amit a Mary Kay-ről tudni kell…

Mary Kay Ash, egyikeként azoknak a nőknek, akiknek sikerült áttörni a nők vezető pozíciókba kerülését akadályozó, sokszor "láthatatlan" korlátokat, egyetlen cél teljesítését tűzte ki az általa megálmodott és 1963-ban létrehozott szépségápolási cég elé: tegye gazdagabbá a nők életét. Ez az álom szolgált alapul annak a ma már több milliárd dolláros bevételt elérő vállalatnak a felépítéséhez, amely mintegy 40 országban több millió független szépségápolási tanácsadó munkatárs közreműködésével értékesíti termékeit. Vállalkozásfejlesztő szervezetként a Mary Kay elkötelezett aziránt, hogy képzés, mentorálás, érdekképviselet, hálózatépítés és innováció révén támogassa a nők szerepvállalását. A Mary Kay elkötelezett a szépségápolási termékek tudományos alapjait biztosító kutatások és innovatív bőrápolási, és dekorkozmetikai termékek, táplálékkiegészítők, illetve illatszerek előállítása iránt. A Mary Kay hisz abban, hogy ha ma cselekszünk életünk gazdagítása érdekében, ezzel fenntartható jövőt biztosíthatunk, és szerte a világon együttműködik különféle szervezetekkel az üzleti kiválóság elérésének elősegítése, a rákkutatások támogatása, a nemek közti egyenlőség előrevitele, a családon belüli erőszak áldozatainak védelme és a közösségi életterek szépítése céljából, és arra törekszik, hogy támogatásával a gyermekek megvalósíthassák álmaikat. További információkért látogasson el a marykayglobal.com internetes címre és kövessen minket a Facebook-on, az Instagram-on, a LinkedIn-en vagy a Twitter-en!

Tekintse meg az eredeti sajtóközleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220628005443/en/

Kapcsolat:
Mary Kay Inc. Corporate Communications
marykay.com/newsroom
972.687.5332 vagy media@mkcorp.com

Misty Edgecomb
Communications Director, Protect Oceans, Land and Water
The Nature Conservancy
Las Vegas, Nevada (csendes-óceáni időzóna)
medgecomb@tnc.org, 484-343-3223 cell
megnevezés: ő/őt (nő), Twitter: @mistyedgecomb

Forrás: Mary Kay Inc.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

© Copyright MTI Zrt.