OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2022. március 4., péntek 09:35

KKV automatizálásba kezd a startup csapat
    Budaörs, 2022. március 4., péntek (OTS) - 8 évvel ezelőtt ezen a napon vette át Dömötör Ákos egy magyar robotikai startup, az OptoForce vezetését. A cég nemzetközi téren is sikeres lett és a csapat egy része most új vállalkozásba kezd: a Vulcan Automation a KKV-k gyártásának automatizálásával foglalkozik.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220304_001.jpg

Ritka a magyar startupok között, ha egy cég olyan high-tech hardware elemet készít, amit a világ vezető robotikai laborjai is használnak a kutatásaikhoz - nem véletlen, hogy a 2010-es évek közepe táján sokszor lehetett hallani az OptoForce nevét. Ennek ellenére a cég végül nem a járó robotok terén alkotott maradandót, hanem a kollaboratív és ipari robotikában, ahol fejlett tapintó szenzoraik és az ezeken alapuló real-time vezérlésük új alkalmazásokat tettek lehetővé vagy jelentősen egyszerűbbé. A céget 2018-ban beolvasztották egy dán robotikai csoportba - ekkorra már világszerte 80 disztribútorok és 40 alkalmazottjuk volt. A cég egy része most új vállalkozásba kezd - erről kérdeztük őket.

"A Vulcan Automation kezdő csapata évekig dolgozott együtt korábban, így adta magát, hogy amikor elhatároztam, hogy új vállalkozásba kezdek, pont ezeket az embereket keresem meg" - mondja Dömötör Ákos, egykor az OptoForce, most a Vulcan Automation első embere. "Mindannyiunkat az hajt, hogy a legfejlettebb technológiák használatával segíteni tudjuk a magyar gyártó KKV-kat abban, hogy nyereségesebben tudjanak dolgozni. Az automatizálási ipar nagyon komplex, egy a robotikával csak most ismerkedő cégnek nehezen átlátható, hogy egy megoldás mennyibe kerül és mit lehet vele elérni. Azon vagyunk, hogy ezen változtassunk. Ezt kétféleképp igyekszünk elérni: egyrészt célunk, hogy minél részletesebb és szemléletesebb anyagokat tegyünk közzé a lehetséges megoldásokról, másrészt minden lehetséges együttműködés elején igyekszünk egy helyszíni szemle során felmérni a lehetőségeket és együtt átbeszélni azokat a jövőbeli ügyféllel. Ez tulajdonképp egy folyamatfejlesztési tanácsadás, amit ingyen nyújtunk."

Jákli Balázs, a Vulcan Automation társalapítója és műszaki vezetője szerint komoly potenciál van a területen: "A magyar automatizálási cégek többsége az autóiparra fókuszál, amit megértek, az elmúlt években én is folyamatosan az Egyesült Királyságban és Németországban vittem robotos projekteket. Ezek komplex, nagy megbízások, sokszor több millió eurós nagyságrendben. Emiatt az automatizálási cégek nincsenek is felkészülve arra, hogy pár százezer forintos feladatokat is el tudjanak vállalni, ami sokszor éppen az, amire egy kis vagy középvállalkozásnak szüksége van ahhoz, hogy nyereségesebben tudjon működni. A KKV-knál általános egy műszakos munkarend miatt a megtérülésre is sokkal jobban oda kell figyelni - ezért a legtöbb automatizálási cég nem tesz energiát abba, hogy kisebb cégeket is kiszolgáljon. Így aztán sok vállalkozás szenved attól, hogy nem tudják, kihez forduljanak. Velük szeretnénk együtt dolgozni."

"Alig egy hónapja csatlakoztam a csapathoz, de már most látom, hogy mennyi kihasználatlan lehetőség van a fejlesztésre a magyar KKV-knál. Szinte bárhová megyünk, már az első bejárás után tudunk olyan javaslatokat adni, amik kevesebb, mint két év alatt visszahozzák az árukat, pusztán költségoldalon is. De a legnagyobb érték sokszor az, hogy a cég nagyobb kapacitással, jobb minőségben tudjon gyártani." - tette hozzá Hegyi Krisztina, marketing vezető.


A Vulcan Automation Kft-ről
A Vulcan Automation Kft-t 2021. novemberében alapította Dömötör Ákos és Jákli Balázs. A cég 2022 februárja óta a Universal Robots hivatalos rendszerintegrátor partnere, de más gyártók robotjaival is foglalkoznak. A cég hagyományos automatizálási megoldásokat is nyújt.
https://www.vulcan-automation.com

Dömötör Ákos - tulajdonos

Nemzetközi üzletfejlesztési szakember az ipari automatizálás terén. 2010 és 2014 között a LEGO csoportnál dolgozott Magyarországon, Csehországban, Hong Kongban és Dániában. 2014-18 között az OptoForce Kft vezetője, 2019 végéig a dán OnRobot A/S-nál a termékekért és a robotgyártókkal való kapcsolatokért felelős globális vezető. 2020-2021-ben a német Glaub cégcsoport stratégiai értékesítési vezetője. 2021-ben az OnRobot részvényei nagy részének értékesítése után döntött a Vulcan Automation Kft. megalapításáról. Nős, két kisgyermek édesapja.

Jákli Balázs - tulajdonos

Az egyetem elvégzése után több startup cégben végzett K+F tevékenységet. Korábban az OptoForce Kft egyik fejlesztési vezetője. 2017 óta szabadúszóként főként német és egyesült királyságbeli rendszerintegrátor cégek számára tervezett és programozott robotcellákat első sorban KUKA IIWA, Universal Robots és Omron TM robotokkal szerelve. 2020 óta a magyarországi KKV-k számára szállított robotikai megoldásokat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.