2024. március 29. péntek

2022. február 15., kedd 10:36

A Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása
    Kisvárda, 2022. február 15., kedd (OTS) - Az 1,7 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg a Szabolcsveresmart-Kisvárda vízvezetési vonalon keresztül a Nádas-tó végpontig az érintett természetvédelmi, vízállásos területek ökológiai vízpótlása a Felső-Tisza-vidéken a Kisvárdai gyepek különleges természetmegőrzési területeinek helyreállítása érdekében, ezzel lehetőséget teremtve a védett, illetve közösségi jelentőségű fajok, valamint a közösségi jelentőségű élőhelytípusok természetvédelmi helyzetének javításához szükséges ökológiai feltételek megteremtéséhez. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Az 1800-as évek végén területünkön végrehajtott belvízmentesítés mélyrehatóan érintette a Rétköz természeti örökségét. Kisvárda - Rétközberencs - Szabolcsveresmart - Döge települések között található a Kisvárdai gyepek (HUHN20113) különleges természetmegőrzési terület. A 2011. évtől kezdődő időszakban tapasztalt közel 30%-os csapadékhiány drasztikus változást okozott a Rétközben. A Rétközi-tó (Szabolcsveresmarti tározó) 2014-re teljesen kiszáradt, a terület belvízrendszerében minimális vízmozgás történt. A térségben a talajvízszint jelentősen süllyedt, mintegy 100 mm az 1 méter mélységű talajszelvény vízhiánya.

A vízhiány az egész rétközi ökoszisztémát veszélyeztető tényezővé kezdett válni az utóbbi időszakok száraz periódusai következtében.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, és az Alkossunk Várost Alapítvány konzorciuma az értékes, védendő természeti értékek, víztől függő ökoszisztémák állapotának megőrzését, javítását és az érintett terület vízgazdálkodásának mennyiségi és minőségi értelemben vett komplex javítását tűzte ki célul. A kezdeményezés magában foglalta a csatorna kotrását, töltésépítést, stabilizált korona kialakítását, műtárgyak kiépítését, a vízkár-elhárítási helyszínek kialakítását, a csatorna, és medencék vízzáró burkolását.

"A Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása" című, KEHOP-4.1.0-2016-00085 számú projekt keretében a meglévő, több mint 6 km hosszú belvízi csatornák szelvénybővítése valósult meg.  A 2018 januárjában megkezdett és végrehajtott fejlesztés finanszírozását 100 %-ban KEHOP forrás biztosította.

A beruházás során a csatorna szelvénybővítési munkálatait a Zöld Út-Építő Kft. végezte, mely sokrétű tevékenységet foglalt magában: a kotrás során több mint 113.000 m3 föld került megmozgatásra, közel 7 km hosszan stabilizált korona került kialakításra, megvalósult 27 db műtárgy (átereszek, zsilipek, fenékküszöbök) kiépítése, vízkárelhárítási helyszínek kialakítása 3 helyen, valamint csatorna, és medencék burkolása több mint 90.000 m2-en.

A projekt keretében megvalósult csatorna rekonstrukciója elengedhetetlenül szükséges a Kisvárdai Gyepek különleges természetmegőrzési terület állapotának helyreállításához.

"A Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása" című, KEHOP-4.1.0-2016-00085 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A támogatás összege összesen: 1.700.000.000.-Ft
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Alkossunk Várost Alapítvány

A projektről bővebb információt a http://alkossunkvarost.hu/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Horváth Adrienn, projekt asszisztens (+36-30-379-9-903, alkossunkvarost@gmail.com)