2024. április 26. péntek

2022. február 14., hétfő 09:35

A bűn kereskedői - A National Geographic népszerű sorozatának 2. évada (1. rész)
    Budapest, 2022. február 14., hétfő (OTS) - Milyen utat jár be egy illegális árucikk az előállítótól a fogyasztóig? Miként képesek egyes alvilági szervezetek zavartalanul működni? - A BŰN KERESKEDŐI - A National Geographic népszerű sorozatának 2. évadában Mariana van Zeller oknyomozó újságíró a Föld legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatainak kulisszái mögé viszi a nézőket.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A National Geographic világhírű, Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságírója, Mariana van Zeller, folytatja életveszélyes, nagy bátorságot és leleményességet igénylő feltárómunkáját a globális alvilág legmélyebb, legsötétebb szféráiban. Mariana van Zeller a National Geographic ikonikus nevét és közismerten jó kapcsolatrendszerét felhasználva az izgalmas epizódokban nemcsak hogy sikeresen bejut a legsikeresebb és legbefolyásosabb bűnszervezetek kulisszái mögé, de szóra is bírja azok irányítóit, feltárva előttünk az illegális csempészhálózatok és feketepiacok bonyolult belső működését.

"A bűn kereskedői teljes második évadát a pandémia idején forgattuk, így számtalan nehézséggel kellett megbirkóznunk… a járvány azonban egyúttal a feketepiacok robbanásszerű növekedését is magával hozta, így, azt hiszem, a sorozat ma aktuálisabb, mint valaha. A második évadban még a korábbinál is mélyebbre merülünk a föld alatti szervezetek félhomályos világában, minek eredményeként még alaposabb rálátásunk nyílik ezek működésére" - nyilatkozta van Zeller a széria új szezonjának jelentőségéről.

A bűn kereskedői tízrészes sorozat második évadában van Zeller napjaink legjövedelmezőbb, legvirágzóbb bűnszervezeteit és bűnelkövetési módszereit veszi górcső alá. Az epizódokban többek közt végigutazunk a hírhedten veszélyes "metamfetamin-országúton"; megismerjük a becsapáson alapuló randiapplikációk belső működését, feltérképezzük a marihuána kaliforniai feketepiacát, mely robbanásszerű növekedésen ment át a szer négy évvel ezelőtti legalizálása óta. Nyomon követhetjük az Egyesült Államokban ellopott autókat, melyek egy része az eltulajdonításuk után konténerszállító hajókon Nyugat-Afrika felé veszi az irányt. Beleshetünk az amerikai motoros bandákat övező misztikus homály mélyére, ahol a filmek által sugallt romantikus hősiesség helyett nyers erőszak és brutalitás fogad minket; és meglepve tapasztaljuk, hogy a közösségi média által sulykolt szépségideál bűvöletében sokan még olcsó hotelszobákban működő állítólagos plasztikai sebészek kése alá is hajlandóak befeküdni a remélt testi tökéletesség érdekében.

Az amerikai társadalomra mindazonáltal a fegyvereken, a kábítószereken és a pénzéhségen túl egy további tényező, a szélsőséges ideológiák is nagy veszélyt jelentenek; ezt bizonyítja az a megrázó epizód, melyben van Zeller egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető - és az elméletei megvalósítása érdekében még az erőszaktól se visszariadó - földalatti mozgalom tagjai közé látogat.

A bűn kereskedői első évada számos elismerésben részesült, a sorozatban nyújtott teljesítményéért 2021-ben Mariana van Zeller nyerte a Gracie Awardot a legjobb riporter/tudósító kategóriában, és a műsor egy Critics Choice Real TV Awards-jelölést is kapott a bűnügyi alkotások között - valamint a szériát nemrégiben dokumentumfilmes  Emmy-díjra jelölték az üzleti és gazdasági témájú alkotások kategóriájában.

A második évad február 18-án indul, este 21 órakor a Metamfetamin című epizóddal a National Geographic csatornán. Az új részek minden héten pénteken este kilenc órakor láthatóak.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iptbjgg2Tmk

Az epizódok tartalmából:

Metamfetamin
Milyen utat járnak be a mexikói metamfetaminszállítmányok a határon át az Egyesült Államokba? Az epizódban ennek jár utána Mariana van Zeller oknyomozó újságíró egy díler társaságában. Veszélyes, nem embernek való küldetés ez, mely a szerencséseknek végtelen gazdagságot és gondtalan öregkort ígér - az ügyetleneknek és óvatlanoknak meg azonnali halált.
Bemutató 2022. február 18-án 21.00-kor

Plasztikai sebészet
Egy plasztikai sebészeti beavatkozás még akkor is rejt magában némi kockázatot, ha egy méregdrága, minden egészségügyi előírásnak megfelelő magánklinikán hajtják végre. Ha viszont egy piszkos hotelszobában kerül rá sor, és a kést egy képzetlen kontár tartja a kezében, a művelet gyakran katasztrofális eredményhez vezet. A megrázó epizódban Mariana van Zeller oknyomozó újságíró a floridai alvilág félhomályos műtőiben keresi az összefüggést az önjelölt orvosok pénzsóvársága, a közösségi média kárhozatos hatása és a páciensek egy részének tragikus halála között.
Bemutató 2022. február 25-én 21.00-kor
(folyt.)

2022. február 14., hétfő 09:36

A bűn kereskedői - A National Geographic népszerű sorozatának 2. évada (2. rész)
    Budapest, 2022. február 14., hétfő (OTS) -

Lopott autók
Évente több mint 750 ezer autót lopnak el az Egyesült Államokban, és az eltulajdonított járművek jelentős része Nyugat-Afrikában köt ki. Hogyan lehetséges ez? Miként sikerül a bűnözőknek autók tízezreit kicsempészni az országból? Az epizódban Mariana van Zeller ennek az izgalmas kérdésnek jár utána - a téma sajnos igencsak időszerű, mert a hatóságok a nagy kereslet miatt az autólopások és -csempészet volumenének további növekedését vetítik előre.
Bemutató 2022. március 4-én 21.00-kor

Marihuána
Kalifornia 2016-ban veszélyes társadalmi kísérletbe kezdett: legalizálta a marihuánát. Az eredmény: négy év elteltével a szerből háromszor annyi cserél gazdát feketén, mint legális úton, és egész bűnözői csoportok versengenek az üzletág busás profitjáért. Az epizódban Mariana van Zeller megkísérli feltérképezni és végigkövetni a szövevényes ellátási láncot a termesztőktől egészen a terjesztőkig és a fogyasztókig.
Bemutató 2022. március 11-én 21.00-kor

Motoros bandák
Filmélményeink hatására a motoros bandákkal kapcsolatban sokan hajlamosak vagyunk romantikus elképzeléseket dédelgetni - az USA-ban működő három legnagyobb klubot felkeresve azonban Mariana van Zeller ennek épp az ellenkezőjével, brutalitással és nyers erőszakkal szembesül. Olyan zárt, összetartó közösségek ezek, melyekbe csak a legképzettebb ügynökök képesek beépülni - és amelyek tagjait a titoktartási fogadalmuk miatt szinte lehetetlen szóra bírni. A sorozat bátor riporternőjének a bravúr most mégis sikerül…
Bemutató 2022. március 18-án 21.00-kor

Fehér fensőbbség
Miközben Amerika megpróbál a múltjában gyökerező fehér felsőbbrendűséggel szembenézni és leszámolni, egyesek épp ellenkező elveket vallanak, és egy még elnyomóbb fehér uralomért küzdenek. A Mariana van Zeller által az epizódban felkeresett mozgalom ékesen bizonyítja, hogy adott esetben egy ideológia éppoly veszélyes lehet, mint a pénzéhség, a kábítószerek vagy a fegyverek.
Bemutató 2022. március 25-én 21.00-kor

Kokainkirálynők
Az mindenki által régóta ismert tény, hogy Kolumbia hegyvidékei és Rio nyomornegyedei kulcsfontosságú szerepet játszanak a kokain előállításában és terjesztésében - így az az újságíró, aki ezekre a helyekre ellátogat, az állandósult törvénysértéseken és a véres erőszakon kívül elméletileg sok újdonságra nem számíthat. Vagy mégis? Az izgalmas epizódban Mariana van Zeller meglepő jelenségre lesz figyelmes: egyre több bűnbanda élén áll nő…
Bemutató 2022. április 1-jén 21.00-kor

A szerelem szélhámosai
A napjainkban egyre népszerűbb randiapplikációk és társkereső oldalak nemcsak a szerelemre éhes embereket vonzzák mágnesként, de azokat a szélhámosokat is, akik efféle internetes platformok segítségével igyekeznek meggazdagodni. Mi a csalók módszere? A trükkös társkereső alkalmazások üzemeltetői milyen praktikákkal képesek felhasználók sokaságát behálózni és a pénzüktől megszabadítani? Az epizódban Mariana van Zeller Ghána hírhedt internetes bűnözői közé látogat…
Bemutató 2022. április 8-án 21.00-kor

Maffia-Amazónia
Bár ma már közhely, hogy Amazónia a Föld egyik legfontosabb ökológiai kincsestára, a természetpusztítás továbbra is drámai sebességgel folyik ezen a tájon. Hogyan lehetséges, hogy a helyi maffia gyakorlatilag zavartalanul végezheti kárhozatos tevékenységét, ezzel nemcsak a helyi élővilágot, de az egész Föld jövőjét is veszélybe sodorva? Mitől olyan nagy üzlet erdőt irtani, illegális aranybányákat üzemeltetni és állat- és növényfajok ezreinek élőhelyét szisztematikusan tönkretenni? Az epizódban Mariana van Zeller efféle égető kérdésekre keres választ a helyszínen, egy veszélyes expedíció keretében.
Bemutató 2022. április 15-én 21.00-kor

Kifosztott óceánok
Amerikában kevesen tudnak róla, de szomorú tény, hogy a boltokban árult halak mintegy harmadát illegálisan fogják ki a tengerből. Kik ezek a modern öko-kalózok, és miként végzik milliárdos haszonnal járó törvénytelen - a tengeri élővilágot lassan, de biztosan elpusztító - tevékenységüket? Az epizódban Mariana van Zeller ezt kutatja az Atlanti-óceánon, Amerika, Európa és Afrika partjai előtt.
Bemutató 2022. április 22-én 21.00-kor