OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2021. december 17., péntek 14:50

A RadCube küldetés üzembehelyezési szakasza lezárult, a műhold már több mint három hónapja teljesíti feladatát! (1. rész)
    Budapest, Magyarország, 2021. december 17., péntek (OTS) - A felbocsátás óta eltelt időszakban a 2021. augusztus 17-én alacsony Föld körüli pályára állt RadCube műhold kiválóan működik. A C3S Kft. által fejlesztett platformon minden művelet a tervek szerint történt: kinyíltak a napelemszárnyak, üzembe állt a boom rendszer, és a soklépcsős beüzemelési fázis végén a RadMag űridőjárást monitorozó műszer bekapcsolása is megtörtént.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20211217_003.jpg

Az áthaladások során a küldetésvezérlő központba érkező telemetria adatok szerint a platform alrendszerei - a kommunikációt is beleértve - működnek. A RadMag sugárzásmérő egysége már a beüzemelés során egy űridőjárási esemény hatásait regisztrálta.

A RadCube küldetésben Magyarország első, ipari szereplő által fejlesztett műholdplatformja szerzett repülési múltat, amely a legnagyobb az eddigi hazai felségjel alatt pályára álló, hazai mérnökök által fejlesztett, önálló űreszközök közül.

A küldetés az ESA Technology CubeSats programjának hatodik demonstrációs műholdja nemzetközi konzorcium közös munkájának eredménye, melyben a vezető szerep mellett a C3S felelős a platformfejlesztésért, a projektkoordinációért, a szimulációkért, a tesztekért, a felbocsátásért, valamint a misszió vezérléséért.

Sikerrel zárult a RadCube 3U CubeSat beüzemelési fázisa. A C3S Kft. által fejlesztett platformon a 2021. augusztus 17-i felbocsátást követően működik, és a RadCube szélsőséges űrbéli körülmények közepette is kifogástalanul látja el feladatát. A pályára állás után a műhold kibontotta a napelemszárnyakat, az illesztő áramkörök hibátlanul töltik azóta is az akkumulátort, melynek töltöttsége és hőmérséklete is ideális. A folyamatosan leküldött telemetria adatokból az is kiderül, hogy a fedélzeten az alrendszerek kapcsolását végző elemek is jól funkcionálnak, és az áramkörök, valamint az alrendszerek termikus állapota is kielégítő. A fedélzeti számítógép és a küldetésvezérlő központ közötti kommunikációnak köszönhetően, a küldetés elejétől kezdve telemetria adatok érkeznek.

A beüzemelési fázis egyik mérföldköve a boom kinyitása volt, amely mintegy 80 cm távolságban, a műhold mágneses terének minimalizálásával teszi lehetővé a tudományos mérések elvégzését. Az üzembehelyezést követően meg is érkeztek az első mérési adatok. Az elsődleges tudományos rakomány, az Energiatudományi Intézet által fejlesztett RadMag üzemeltetési adatainak gyűjtése már ezt megelőzően elkezdődött, majd a beüzemelési fázis végén biztonságossá vált a sugárzásmérő műszer bekapcsolása. A RadMag már az üzembeállításkor ellátta funkcióját, és regisztrálta egy űridőjárási esemény hatásait.

A C3S az ESA RadCube misszió konzorciumának vezetője, és a projekt összefogásán, valamint a technológiai hozzáadott értéken felül tevékenysége a misszió egész életciklusát felöleli, a küldetéstervezéstől és rendszermérnöki tevékenységtől kezdve a platform tervezési és fejlesztési munkálatokon, platform- és teljes műhold szintű teszteken és szimulációkon át egészen a felbocsátás megszervezéséig. Házon belül létrehozott küldetésvezérlő rendszere és a földi állomása támogatja a műhold működését a felbocsátást követően. Az elsődleges hasznos teherként szolgáló kozmikus sugárzást figyelő műszer fejlesztéséért felelős Energiatudományi Kutatóközpont mellett a magnetométer hasznos terhet fejlesztő Imperial College of London, valamint az árbócszerkezetet létrehozó lengyel Astronika és a másodlagos hasznos terhet biztosító Európai Űrügynökség a konzorcium további tagjai. A napelemek a spanyol DHV Technologies cégtől, a pozícionáló alrendszer pedig a belga KU Leuven egyetemről kerültek beszerzésre.

A műholdat a Francia Guyana-i Kourou-ban, a Guyana Űrközpontban bocsátották fel az Arianespace koordinálásával. A C3S 3U CubeSat felbocsátó partnere a SAB Launch Services Srl. volt, a hordozórakéta a VEGA VV19 európai űreszköz. Az ESA a műhold féléves üzemeltetésére szerződött, de a C3S által fejlesztett műholdplatform tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja.

"A CubeSat platform és a RadCube miniatűr műszereinek üzembehelyezési szakasza nagyon összetett feladat volt, és ezt a mérföldkövet sikerrel zártuk." - foglalta össze az eddigi eredményeket Milánkovich Dorottya, a C3S Kft. RadCube projektmenedzsere.

A RadCube a hatodik az ESA General Support Technology Programme (GSTP) projektjének keretein belüli nanoműhold, mely technológiai demonstrációs céllal alacsony Föld körüli pályára állt. A RadCube küldetést az űrügynökség magyar, lengyel és angol GSTP hozzájárulásból finanszírozza. Az utóbbi években az ESA számos olyan projektet indított el, amely hatékonyan használja ki a CubeSat-okban rejlő szerteágazó lehetőségeket.

"Létrehoztunk egy hibátlanul funkcionáló űreszközt egy működő és tudományos műszerek működtetésére képes földi szegmenssel, amely nagyban hozzájárul környezetünk alaposabb megértéséhez, valamint értékes repülési múltat hozott az újonnan fejlesztett fedélzeti technológiák számára" - fejtette ki Roger Walker, Head of the CubeSat Systems Unit, ESA. (folyt.)



2021. december 17., péntek 14:51

A RadCube küldetés üzembehelyezési szakasza lezárult, a műhold már több mint három hónapja teljesíti feladatát! (2. rész)
    Budapest, Magyarország, 2021. december 17., péntek (OTS) -

    
A C3S-ről

A C3S Kft. (www.c3s.hu) termékei és megoldásai az űripari igényeket és a tudományos kísérleteket egyaránt támogatják és kiszolgálják a küldetések során. Missziótervezői tevékenysége lefedi a 3-16U méretű, nagy megbízhatóságú nanoműholdas platform- és alrendszer-tervezést, a felbocsátást megelőző szimulációs szoftver és hardver, valamint a küldetés-operációs környezet fejlesztését. A C3S által fejlesztett redundáns alrendszereket hosszú életciklus és magas rendelkezésre állás jellemzi. A CubeSat-ok világán túl, közepes műholdas projektekben, energia-ellátó és hasznos teher menedzsment rendszerek tervezőjeként van jelen a piacon.

Kapcsolat:
Széll Alexandra, üzletfejlesztési vezető +36 20 278 1223
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.