OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. november 19., péntek 14:28

Az OTP Bank a SambaNova Systems-et választotta Európa leggyorsabb, mesterséges intelligenciát alkalmazó szuperszámítógépének megépítésére (1. rész)
    Palo Alto, Kalifornia állam, USA és Budapest, Magyarország, 2021. november 19., péntek (Business Wire/OTS) - A stratégiai együttműködés vezető szerepet biztosít az OTP Csoport és Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériuma (ITM) számára a mesterséges intelligencia alkalmazása terén Európában, lehetővé téve a bank és a régió gyors átalakulását a következő évtizedre

    A mesterséges intelligenciával (MI) működő alkalmazások futtatását biztosító, az ágazatban legfejlettebbnek számító szoftverek és hardverek megalkotásában élen járó vállalat, a SambaNova Systems és Közép- és Kelet-Európa (KKE) vezető bankcsoportja, az OTP Csoport november 11-én bejelentette, hogy stratégiai együttműködésre lép Európa leggyorsabb, mesterséges intelligenciát alkalmazó szuperszámítógépének megépítése céljából. Az együttműködés keretében a partnerek a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT megoldására épülő, több rack szerverre támaszkodó MI rendszert helyeznek üzembe a kereskedelmi banknál azzal a céllal, hogy megalkossák a világ egyik legfejlettebb nyelvi modelljét. A rendszer Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának (ITM) közreműködésével nemzeti MI erőforrásként elérhető lesz a állami- és a magánszektor szereplői és a felsőoktatási intézmények számára egyaránt.

     Ez a sajtóközlemény multimédia elemeket is tartalmaz. A teljes közlemény a következő internetes címen tekinthető meg: https://www.businesswire.com/news/home/20211111005717/en/

"Egyedülálló együttműködésnek lehetünk tanúi az OTP Csoport, az ITM és a SambaNova Systems között, amelynek révén Magyarország és a kelet-közép-európai régió rendkívüli erőforráshoz jut" - nyilatkozta Csányi Péter vezérigazgató-helyettes, az OTP Csoport Digitális Divíziójának vezetője. "Nagy örömmel jelentjük be, hogy ez az áttörésnek számító szuperszámítógép az MI biztosította kiemelkedően egyedi képességekkel fogja támogatni a GPT-3 szintű nyelvi modellek megalkotását Közép- és Kelet-Európában."

A partnerség révén az OTP Csoport vezető pozícióba kerül az MI technológiával kapcsolatos kutatás és fejlesztés területén Európában. Az igen rövid idő alatt rendkívül nagy mennyiségű szöveges információ gyors feldolgozására képes szuperszámítógépnek köszönhetően a bank 17 millió ügyfele hamarosan minden eddiginél gyorsabb, személyre szabottabb MI-alapú pénzügyi szolgáltatásokat vehet igénybe.

A munkafolyamatok jelentős mértékű felgyorsításával és az ismétlődő, monoton feladatok elvégzésével a szuperszámítógép időt és erőforrásokat szabadít fel, lehetőséget biztosítva a szolgáltatások továbbfejlesztésére és a humán kreativitás kibontakoztatására és nagy mértékben megkönnyítve az OTP Csoport alkalmazottjai számára a munkavégzést egész Európában.

"Az OTP Csoport elismerésre méltó, ágazatvezető tervet dolgozott ki arra, hogy a következő évtizedben az MI váljon a fejlesztések központi hajtóerejévé. Az ITM támogatásának köszönhetően a bankcsoport által kialakított MI-környezet hozzáférhető és élvonalbeli infrastruktúrát kínál majd az egyetemek, kutatóközpontok és a köz- és magánszféra szervezetei számára egész Magyarországon" - jelentette ki Prof. Dr. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere.

Az OTP Csoport és a SambaNova Systems közt létrejött, több évre szóló megállapodás alapján a felek bevezetik a banknál a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT megoldását, és kifejlesztik a világ egyik legbonyolultabb nyelvének számító magyar nyelv egyedülálló modelljét, amelyet később azoknak az országoknak az egyedi nyelvi modelljei követnek majd, amelyekben az OTP Csoport jelen van. A fejlesztés nyomán a bank tevékenysége az MI technológiának és a SambaNova GPT-nek köszönhetően teljes mértékben, szinte minden területen átalakul, az ügyfélszolgálattól kezdve a háttérfeladatokat ellátó back office-ig.

"A nagy nyelvi modellek hamarosan a vállalkozások elsődleges interfészévé válnak, és az MI lesz az ágazatok átalakulásának mozgatórugója. Az OTP Csoportnál megvalósuló fejlesztés példaként szolgál arra, mire képes az MI az olyan dokumentumalapú ágazatokban, mint a banki és pénzügyi szolgáltatási szektor" - fejtette ki Rodrigo Liang, a SambaNova Systems társalapítója és vezérigazgatója.

A rendszer üzembe helyezése igazi technikai bravúr; a fejlesztés és az üzembe helyezés többéves, jelentős emberi erőforrásokat igénylő projekt lett volna a bank számára, ha külső támogatás nélkül kellett volna elvégeznie, míg a SambaNova segítségével az OTP Csoport mindössze pár nap vagy néhány hét alatt fel tudja majd állítani a rendszert. A bevezetést követően az MI szuperszámítógép lehetővé teszi az OTP Bank számára, hogy további MI-alapú fejlesztéseket valósítson meg és erősítse pozícióit a globális pénzügyi piacon. (folyt.)



2021. november 19., péntek 14:28

Az OTP Bank a SambaNova Systems-et választotta Európa leggyorsabb, mesterséges intelligenciát alkalmazó szuperszámítógépének megépítésére (2. rész)
    Palo Aalto, Kalifornia állam, USA és Budapest, Magyarország, 2021. november 19., péntek (Business Wire/OTS) -

    
Amit a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT-jéről tudni kell…

A SambaNova vezető szolgáltatása, a Dataflow-as-a-Service™ bővíthető, MI-alapú szolgáltatási platform, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy szinte egyik pillanatról a másikra megvalósítsanak MI-alapú technológiai fejlesztéseket azáltal, hogy egy egyszerű előfizetés révén megsokszorozzák a rendelkezésükre álló kapacitásokat és emberi erőforrásokat. A platform alapjául a DataScale®, egy integrált, könnyen használható szoftver és hardver platform szolgál, amely a SambaNova Systems újrakonfigurálható adatfolyam-architektúrájára (Reconfigurable Dataflow Architecture™) támaszkodva páratlan teljesítményt, pontosságot és skálázhatóságot kínál.

Manapság, amikor az MI alkalmazása kikerülhetetlen üzleti követelmény a globális piacon, ügyfeleinknek olyan átfogó megoldásokra van szükségük, amelyek bármilyen szinten, bármilyen méretű vállalkozásnál használhatók, és pénzügyi szempontból nem jelentenek elviselhetetlen terheket. A SambaNova integrált, teljes körű szolgáltatást biztosító rendszere, melybe beletartoznak a kategóriájukban a legjobb MI modellek, szoftverprogramok és hardver eszközök, a világon a legátfogóbb, legkönnyebben hozzáférhető és leghatásosabb MI alkalmazásokat biztosítja. További információkért a SambaNova nyelvi modellekhez használatos Dataflow-as-a-Service™ GPT megoldásáról látogasson el a következő internetes címre: https://sambanova.ai/solutions/gpt/!

Amit a SambaNova Systems-ről tudni kell…

A SambaNova Systems innovatív MI technológiákat kidolgozó vállalat, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy biztonságos módon kategóriájukban a legjobb megoldásokat vezethessenek be a számítógépes látás, a természetes nyelvek feldolgozása, az ajánlások és az MI tudományos célokra való alkalmazásának területén. A SambaNova vezető szolgáltatása, a Dataflow-as-a-Service™ hozzásegíti a szervezeteket, hogy mindössze néhány nap alatt üzembe helyezzenek MI-alapú rendszereket, miáltal nagyobb bevételre tehetnek szert és növelhetik tevékenységük hatékonyságát. A SambaNova DataScale® megoldása egy integrált szoftver- és hardverrendszer, amely újrakonfigurálható adatfolyam-architectúrát (Reconfigurable Dataflow Architecture™) valamint nyílt szabványokat és felhasználói interfészeket használ. A SambaNova Systems-t, amelynek székhelye Palo Altóban, Kalifornia államban található, 2017-ben alapította az ágazat néhány neves szereplője és a Sun/Oracle, valamint a Stanford University hardver- és szoftvertervező szakemberei. A cég befektetői közé tartozik a SoftBank Vision Fund 2, a BlackRock által kezelt alapok és a BlackRock jó néhány ügyfele, az Intel Capital, a GV, a Walden International, a Temasek, a GIC, a Redline Capital, az Atlantic Bridge Ventures, a Celesta és számos egyéb szervezet. További információkért kérjük, látogasson el honlapunkra (sambanova.ai) vagy lépjen kapcsolatba velünk a következő címen: info@sambanova.ai. Kövesse a SambaNova Systems-et a LinkedIn-en!

Amit az OTP Csoportról tudni kell…

Az OTP Csoport a KKE régió szilárd tőke- és likviditási pozíciókkal rendelkező, kivételesen gyorsan növekedő és kiemelkedően nyereséges, vezető pénzügyi vállalatcsoportja. A 40000 alkalmazottat foglalkoztató bankcsoport 11 országban a legmodernebb digitális megoldásokra és több mint 1700 fiókból álló hálózatára támaszkodva 17 millió ügyfélnek biztosít általános pénzügyi szolgáltatásokat. Az OTP Csoport jövőorientált működése és fejlesztési erőfeszítései a környezeti, társadalmi és irányítási fenntarthatóság elérését szolgálják, továbbá annak a célkitűzésnek a teljesítését, hogy a közép- és kelet-európai régió legszívesebben választott munkaadója legyen.

A diverzifikált és átlátható tulajdonosi struktúrával rendelkező OTP Csoport székhelye Magyarországon található. A bankcsoport részvényeit 1995 óta jegyzi a Budapesti Értéktőzsde.

Tekintse meg az eredeti sajtóközleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20211111005717/en/

Kapcsolat:
SambaNova Systems Media Contact:
Virginia Jamieson
virginia.jamieson@sambanova.ai
+1 (650) 279-8619


Forrás: SambaNova Systems


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.