OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2021. november 18., csütörtök 15:46

2022-ben a Nabucco látható a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán - 2022. július 13. - augusztus 14. (1. rész)
    Kismarton, 2021. november 18., csütörtök (OTS) - A 2022-es szezonban a Nabucco-t, Giuseppe Verdi örökérvényű remekművét láthatjuk a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. A különleges helyszín 1996-ban éppen ezzel az operával debütált, a következő Nabucco bemutatóra 2007-ben került sor. A darab most új rendezésben tér vissza a kőfejtő különleges természeti adottságokkal rendelkező színpadára. A premier időpontja: 2022. július 13.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20211118_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20211118_002.jpg

Nemzetközi csapat garantálja a magas fokú operaélvezetet

A remekművet a sokszorosan díjazott Francisco Negrin állítja színpadra. A spanyol rendező mind az operák, mind pedig a stadion- és arénarendezvények területén otthon van, s a világ egyik legjobb rendezőjének számít. Rendezésében maga a kőfejtő is a cselekmény főszereplőjévé válik: különlegessége visszatükrözi az operában szereplő zsidó közösség speciális világnézetét, amely szorosan kötődik a természethez. A babilóniaiak ezzel szemben belegázolnak a természetbe és elpusztítják azt. "A darab egy dekadens társadalmat ábrázol, amely tönkretesz embert és természetet. A kőfejtő maga is a természet része, a természet produktuma. A szentmargitbányai passiójátékok több évtizedes hagyománya egyértelműen demonstrálja, hogy létezik egy nagyon erős kapcsolat táj és spiritualitás között" - vallja Francisco Negrin.

A babilóniai társadalom természetet leigázó életstílusának kritikája vizuálisan is megjelenik: az USA-ban, Nagy-Britanniában és Csehországban építészetet tanult Thanassis Demiris a színpad hátteréhez igazodva egy befejezés előtt álló monumentális babilóniai palotát helyezett a színpadi koncepció középpontjába. A jelmeztervező Pepe Corzo részben minimalista-egyszerű, részben futurisztikus kosztümjei remekül tükrözik az egymástól nagymértékben eltérő társadalmakat. Corzo így összegzi terveit: "A jelmezeket erősen inspirálta a babilóniai kultúra és művészet, a fennmaradt építészeti emlékek, szimbolika, szobrok. A Nabucco-ban két univerzum találkozik egymással: Babilont mértéktelenség, arrogancia, hatalom, megalománia, mohóság jellemzi. A zsidók világa ezzel szemben az egyszerűséget, a természettel és a környezettel való kapcsolatot képviseli." A dél-amerikai art director, jelmez- és díszlettervező a világ neves operaházaiban és színházaiban dolgozott már. Stílusára, jelmezeire a kísérletezés, a játékosság és az élénk színek jellemzők.

Alvise Caselatti dirigálja az elsőrangú sztárok együttesét

Alvise Caselatti személyében ismét az olasz opera egyik tekintélyes specialistája áll majd a karmesteri pultnál. Caselatti alapítója és zenei vezetője az "Opera Italiana is in the Air"-nek, amely 2017 óta mindenki számára elérhetővé teszi az olasz operazenét. A Piedra Fesztiválzenekar és egy kiváló nemzetközi énekesekből álló együttes az ő vezetésével fogja a melódiáival és ritmusával magával ragadó partitúrát lángra lobbantani, azt a partitúrát, amellyel a fiatal Verdi elődjei, Rossini, Bellini és Donizetti örökébe lépett. Alvise Caselatti legutóbb a szentpétervári Mariinszkij Színházban vitte sikerre a Nabucco-t.

Nabucco szerepében az amerikai baritont, Lucas Meachemet hallhatjuk, aki Aris Argirisszel és Leo Annal osztozik a szerepen. Meachem a 2007/2008-as szezonban debütált a New York-i Metropolitan Operában a Háború és béke Rajevszkijének szerepében, a jelenlegi szezonban a Bohémélet Marcello-ját alakítja. Európában is a legjelentősebb operák színpadain énekelt. A fiatal tehetséget, Leo Ant ebben az évben már láthattuk a kőfejtő színpadán, Puccini Turandot című operájában Ping szerepét énekelte. Nabucco lányát, Fenena-t felváltva énekli a Szlovéniából származó mezzoszoprán, Monika Bohinec és Marie Luise Dreßen. Monica Bohinec a 2011/2012-es szezon óta a Bécsi Állami Operaház együttesének elmaradhatatlan tagja. Abigaille szerepére a nemzetközileg is ismert és sikeres énekesnőket, Evgenia Muraveva-t, Ewa Płonka-t és Astrik Khanamirya-t sikerült szerződtetni. Muraveva többek között Katyerina Izmajlova szerepét (Kisvárosi Lady Machbeth) énekelte 2017-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon, 2019-ben pedig a Tosca címszerepében lépett fel a Bécsi Állami Operaházban. A lengyel-amerikai Ewa Płonka nagy sikerrel debütált idén Ausztriában, a kőfejtőben színpadra állított Turandotban. December 29-én Lady Machbeth-ként hallhatjuk a Milánói Scala színpadán, ahol a Verdi-opera címszerepén Anna Netrebko-val osztozik.

Izmáel szerepét a két tenor, Jinxu Xiaohu és Carlos Osuna éneklik. Mindketten a Bécsi Állami Operaház együttesének tagjai, és nem kisebb énekes, mint Plácido Domingo volt a partnerük Verdi Machbeth-jében. Zakariás szerepét Jongmin Park és Nicola Ulivieri éneklik. Park legutóbb a veronai Aréna színpadán remekelt az Aida-ban. Anna szerepét Amélie Hois, Baál főpapját Ivan Zinoviev, Abdallót David Jagodic énekli. A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli.

Daniel Serafin, az Oper im Steinbruch művészeti igazgatója örömmel tekint a következő szezonra: "Giuseppe Verdi fenséges zenéje, egy magával ragadó történet, és az öröm, hogy egy elsőrangú együttest prezentálhatunk, ezek jelentik számomra a hajtóerőt a következő szezonra. Higgyék el, a Nabucco új feldolgozása mindannyiunkat el fog varázsolni. A rabszolgakórus híres áriájának szövege, a "Színarany szárnyú gondolat, repülj el!" már most ezen egyedülálló esemény irányába tereli gondolatainkat." (folyt.)



2021. november 18., csütörtök 15:47

2022-ben a Nabucco látható a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán - 2022. július 13. - augusztus 14. (2. rész)
    Kismarton, 2021. november 18., csütörtök (OTS) -

    
Nabucco - a megtorlás és a megingathatatlan hit története

Giuseppe Verdi 1841-ben komponálta a Nabucco-t, s az opera 1842. március 9-i ősbemutatója, amelyre a Milanói Scala-ban került sor, áttörést hozott a zeneszerző számára. Verdi erőteljes képek és fülbemászó melódiák segítségével meséli el a megkapó történetet, amely kétségbeesésről és reményről, megalomániáról, gyűlöletről, megtorlásról, testvérek közötti küzdelemről, túlzó szerelemről és megingathatatlan hitről mesél. Babilónia királya, Nebukadnezar (Nabucco) legyőzi az izraeliták népét. Leigázza őket és kigúnyolja vallásukat. Amikor Nabucco kedvenc leánya, Fenena a zsidó herceg, Izmáel iránt érzett szerelmétől vezérelve nem csak szoldaritást vállal a zsidókkal, hanem át is tér hitükre, nővére, Abigaille lehetőséget lát egy palotaforradalomra. Bosszút akar állni gyűlölt húgán és a hercegen, akire ő is vágyik. Nabucco önhittségében Istenné emelteti magát, hogy örökké imádják. Villám csap a palotába, a megalomániás király megzavarodik, a hataloméhes Abigaille magának követeli a koronát. Nabucco-n kívül senki nem tudja, hogy Abigaille nem nemesi származású - az állítólagos hercegnő mindent megtesz, hogy származásának nyomait eltüntesse. A megtorlás vágyától hajtva Abigaille saját családját és az egész zsidó népet el akarja pusztítani. A zsidóknak nem marad más, mint a remény…

"Va, pensiero, sull'ali dorate" - "Színarany szárnyú gondolat, repülj el!" - a rabszolgakórus pontosan a zsidók ezen reményéről énekel. Amikor a Milánói Scala kórusa 1842-ben először énekelte a mára már világszerte ismert dallamot, a közönség zenetörténeti pillanatnak lehetett tanúja. Bécsben rögtön a premier utáni évben bemutatták a Nabucco-t.

Jegyek

A Szentmargitbányai Kőfejtőben bemutatásra kerülő Nabucco-ra a pan.event jegyirodában a következő telefonszámon: +43 2682 65065, illetve a  tickets@panevent.at e-mail címen már lehet jegyet foglalni. További információk: www.operimsteinbruch.at


IDŐPONTOK & INFORMÁCIÓK                    

Premier: 2022. július 13.

További időpontok:
2022. július 14., 15., 16., 21., 22., 23., 24., 28., 29., 30. és 31.
2022. augusztus 4., 5., 6.,7., 11., 12., 13. és 14.    

Kezdés júliusban: 20.30 óra, beengedés 18.30 órától
Kezdés augusztusban: 20.00 óra, beengedés 18.00 órától    

Időtartam: kb. 2,15 óra    

JEGYRENDELÉS
pan.event jegyiroda
Telefonszám: +43 2682 65065
E-mail: tickets@panevent.at
www.operimsteinbruch.at

SAJTÓINFORMÁCIÓ:
Barbara Wagner-Gmeiner                    
presse@arenaria.at
presse@esterhazy.at
+43 2682 63004-410
www.operimsteinbruch.at
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.