2021. december 5. vasárnap

2021. november 17., szerda 11:23

A Nitrogénművek prioritással kezeli a belföldi igényeket a rendkívül bizonytalan piaci helyzetben is
    Pétfürdő, 2021. november 17., szerda (OTS) - A Nitrogénművek Zrt. továbbra is teljes kapacitással termel, annak ellenére, hogy 2021. november 16-án újra 90 EUR/MWh szint fölé emelkedett a földgáz nagykereskedelmi ára. A társaság napi 4000 tonnás termelésével jelentős mennyiségű igényt tud teljesíteni, ennek ellenére áruhiány léphet fel, amennyiben a belföldi piac időben nem fedezi igényeit.

A 2021 márciusától folyamatosan emelkedő energiaárak - mely emelkedés augusztus hónaptól extrém ütemben folytatódott -, nehéz helyzetbe hozta az Európai Unió számos iparágát. Ezek közül elsőként a műtrágyaipar volt érintve magas energia intenzitása miatt és a gyártott műtrágya határidős piacának hiányában. A kínálati oldalt a régióban bekövetkezett nem tervezett nyári leállásokon túl, az energiapiac által generált, rendkívül magas piaci kockázat miatt lecsökkent termelés is tovább gyengítette. A termékhiányt egyelőre a régió piaca nem érzékeli, hiszen a magas árak sok helyütt a keresletet is visszafogták, ezzel tovább növelve a gyárak kockázatát.

A Nitrogénművek Zrt. bízik benne, hogy termékei iránt belföldön is időben jelentkezik a kereslet. Mivel a vállalat számára stratégiailag kiemelt fontosságú a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonsága, decemberig folyamatosan teljesíti a belföldi megrendeléseket és 2022 első negyedéves kapacitásai is leköthetőek. Ugyanakkor a régiós szerepét is be kell töltenie, nem korlátozhatja a határon túli igények kiszolgálását, így azokat a decemberig beérkező belföldi igények számbavételét követően megkezdi. Ez elengedhetetlen a termelés fenntartása érdekében, amiért minden szükséges intézkedést megtesz.

A Nitrogénművek Zrt.-ről

A Nitrogénművek Zrt. a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágya gyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, székhelye Pétfürdő, Magyarország. Magyarországon a Nitrogénművek Zrt. képviseli a műtrágyatermelést Magyarországon, amely a forgalom és foglalkoztatás, de leginkább az élelmiszeripar tekintetében fontos ágazat az EU-ban. A Nitrogénművek Zrt. több mint 15 országban, több mint 700 fő nemzetközi munkavállalóval és 90 éves múlttal van jelen az iparágban.