2024. március 29. péntek

2021. október 29., péntek 17:40

Új tervekkel készül 2022-re a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége
    Budapest, 2021. október 29., péntek (OTS) - Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége megtartotta záróeseményét Budai Várban, ahol értékelte az idén első alkalommal megrendezésre kerülő, "Grand Opening Összetartozás" országos koncertsorozatot, valamint lefektette a 2022-es évre vonatkozó terveit, hisz az eseménysorozattal hagyományt kívánnak teremteni.

A "Grand Opening - Köszönet" elnevezésű záróeseménynek a Budai Vár Főkapitányság épülete adott otthont. A találkozó nyitásaként levetítésre került a Grand Opening összefoglaló kisfilm, mely 5 percben mutatta be az eseménysorozatot, helyszínről-helyszínre, látványos képekben. A szövetség tagjai együtt értékelték az idei év eseményeit és tanulságait, melyeket a következő évben hasznosítani kívánnak. Az esemény ünnepi hangulatát élő zene biztosította. Fellépett Kokas Dóra, aki J.S.Bach C-dúr prelúdium, Saraband és Gigue szóló csellóra című művet, míg Kelemen Gáspár és Berecz Laura többek között Wieniawsky 1. Capriccio két hegedűre művét játszották. A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének célja továbbra is felelősséggel képviselni a kultúrát és felhívni a figyelmet a művészeti közösségek megtartásának fontosságára. A 2021-es események alkalmával a Művészeti Fesztivál Szövetség koordinálásival a tagszervezetek egységes, országos közösségként elsőként fejezték ki köszönetüket a járvány utáni, a kulturális élet újra nyitásának lehetőségéért. Azon túl, hogy a nézők, a befogadó közönség számára létfontosságú a katarzisok megélése, a zene gyógyító ereje, a művészekről sem feledkeztek meg, akik számára életben maradásuk feltétele a munka, a fellépések, az önkifejezés. Ezért hívta életre a szövetség 2021-ben az ország 14 kiemelt fesztiválhelyszínén, 14 zenei ingyenes nagy koncertet a városok emblematikus és történelmi helyszínein, és főterein. Az országos jelentőségű koncertek a sorozat, az EMMI Kulturális Államtitkárság támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.

Bán Teodóra, az MMFSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a példaértékű összefogásnak az elkövetkező években méltó folytatást terveznek. Ezzel a szándékkal az elnök tolmácsolta a tagok egyöntetű véleményét. Közösen fogalmazták meg ugyanis a szándékot arra, hogy a példaértékű kezdeményezéssel, 2022-ben is örömet, élményt szeretnének kínálni a közönségnek és szolgálni kívánják a magyar kulturális életet, az előadók és a közönség egységes érdekeit.

Záróeseményükön előrevetítették, hogy 2022-ben egy nagy közös budapesti koncerttel kívánják a 2022-es Grand Opening - köszönet koncertsorozatot felvezetni a Budai Várban. Terveik szerint a helyszín a nem rég megnyitott Királyi Lovarda előtti patinás tér lenne, melyet a híres Csikós szobor, azaz ifj. Vastagh György 1901-ben felállított szobra ékesít ismét. Ezt követően a szövetség tagjainak szervezésében megvalósuló koncertek következnek majd, számos vidéki városban, főtereken, emblematikus helyszíneken.

Fontosnak tartják, hogy minél több helyszínen maradandó kulturális értékkel bíró rendezvényeket, klasszikus és kortárs zenei koncerteket is tudjanak kínálni a közönségnek. A klasszikus zenei alap mellett a továbbiakban tervezik, hogy a rendezvénysorozat más társművészetekkel is kiegészülne, mint a tánc, az irodalom és a képzőművészet nyisson lehetőséget a csatlakozásra.

www.artfestival.hu