OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. október 21., csütörtök 09:40

A deutériumcsökkentésre épülő eljárás a metabolikus betegségek kezelésében is áttörést hozhat
    Budapest, 2021. október 21., csütörtök (OTS) - Rangos nemzetközi szaklapban, a Molecular and Cellular Biochemistry című folyóiratban publikálták a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és a Semmelweis Egyetem kutatóinak eredményeit, melyek szerint a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztása kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. A több éve folyó kutatások igazolják, hogy a deutériummegvonásra épülő eljárás hatékony terápiás módszer az inzulinrezisztencia és cukorbetegség kezelésére is.

    Magyarországon körülbelül 800 ezer diagnosztizált cukorbeteget tartanak számon, és fél millióra becsülhető a magas vércukorszinttel élő, még nem diagnosztizált betegek száma. A nemzetközi prognózis a cukorbetegek számának drámai növekedését jelzi előre a fejlett országokban a következő években is.

A metabolikus szindróma, vagy más néven összetett anyagcserezavar egyik legfontosabb klinikai jellemzője a csökkent inzulinérzékenység. Az inzulinnal szembeni rezisztencia szorosan összefügg a magas vérzsír- és vérnyomásértékekkel, mely paraméterek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is legfőbb kockázati tényezői. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és a Semmelweis Egyetem kutatóinak a Molecular and Cellular Biochemistry című folyóirat 2021. szeptember 12-én megjelent számában közölt eredményei alapján a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) eredményesen alkalmazható metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél, az inzulinérzékenység javításán keresztül. Preklinikai vizsgálatban a DDW fokozta az inzulin hatását, és javította a sejtek cukorfelvételét cukorbeteg patkányokban; a vércukor, fruktózamin és HbA1c értékek jelentősen alacsonyabbak voltak azokban a kísérleti állatokban, amelyek inzulint, mellette ivóvízként DDW-t kaptak. A kísérletek eredményei szerint a vércukorszint a 125-135 ppm deutériumtartamú vízzel itatott patkányoknál volt a legalacsonyabb, az inzulin hatása is ebben az esetben érvényesült legjobban. A hatásmechanizmus tisztázása céljából a cukorfelvételért felelős GLUT4 fehérje mennyiségét vizsgálták, izomsejtek membránjában. A kísérletek során a legmagasabb GLUT4 szintet 125 ppm deutériumtartalmú ivóvíz fogyasztása mellett mérték, ennél az értéknél volt legerősebb az inzulin hatása is. A kapott eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a szervezet átlagosan 147 ppm-es deutériumkoncentrációjának 10-15 ppm-es csökkenésével alacsonyabb szinten tartható az éhomi vércukorszint, és csökkenthető az inzulinrezisztencia mértéke.

Az állatkísérletek során levont következtetéseket humán klinikai eredmények is megerősítették, melyeket 2020-ban, a Molecules című folyóiratban közöltek. A vizsgálatban az önkéntesek több mint 30%-ánál csökkent az inzulinrezisztencia mértéke, a szervezet javuló glükózfelvételének tulajdoníthatóan. A kísérletek eredményeinek fényében tehát megállapítható, hogy a metabolikus szindróma szempontjából meghatározó élettani paraméterek kedvezően befolyásolhatók a szervezet deutériumszintjének csökkentésével.

A híranyagban említett közlemények az alábbi linkeken érhetőek el:
https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11010-021-04231-0.pdf
https://www.mdpi.com/1420-3049/25/6/1376/htm

Céginformációk:

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt - a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést.

További információ:

HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
Web: www.hyd.hu; www.preventa.hu,www.vetera.hu; www.deuteriumdepletion.com
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető és vezető kutató; +36-1/365-1660; info@hyd.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.