2024. március 29. péntek

2021. szeptember 20., hétfő 08:11

Átadták a 2020-2021-es Jogászdíjakat (1. rész)
    Budapest, 2021. szeptember 20., hétfő (OTS) - Szombat este 12 kategóriában adták át a Jogászdíj elismeréseket az illusztris Károlyi-Csekonics-palotában. A nap folyamán szakmai eszmecseréken, kerekasztal-beszélgetéseken és előadásokon vehettek részt a jogi hivatásrendek gyakorlói és a joghallgatók, hiszen a Palota adott otthont az Első Magyar Jogi Könyvszalon eseménynek is, amelynek díszvendége Áder János köztársasági elnök volt, és köszöntőt mondott Sulyok Tamás, a Alkotmánybíróság elnöke is.

A Jogászdíjat a bírálóbizottság minden évben azoknak ítéli oda, akik pályázati anyagukban bizonyítani tudják, hogy szakmai munkájukat az innováció, az ügyfélközpontúság és a példaértékűség jegyében végzik. A bizottság első körben a benyújtott pályázatokból kiválasztja a legjobb pályaműveket. Ők kerülnek jelölti listára, majd közülük kerül ki az, aki az adott kategóriában hazaviheti az év jogászának vagy csapatának járó elismerést. Mentori ajánlás útján jelölti listára kerülnek az év fiatal tehetségei is, akik közül szintén a bírálóbizottság választja ki azokat, akik Jogászdíjban részesülnek.

Az elmúlt másfél év rendhagyó volt mindenki számára, így természetesen a jogi hivatásrendek gyakorlóinak is. Éppen ezért most a 2020-2021-es év jogászait díjazták, ami a pályázóknak lehetőséget biztosított arra, hogy bemutassák, hogyan reagáltak a pandémiás helyzetre.

A pályázati kategóriák között a klasszikus jogászi szakterületek mellett megtalálhatóak társadalmi szempontból fontos és kiemelt témák is, mint például a fenntarthatóság, az innováció és a járványhelyzet okozta kihívások.

Szombat este ők kaptak Jogászdíj elismerést

Pénzügyek, bankjog és biztosítás kategóriában a CherryHUB BSC Kft. csapata. A pályázatuk címe "Online biztosítás határok nélkül". A pályázók a papírmentesség jegyében nemcsak a fákat akarták megmenteni, hanem az ügyfélélményt is szerették volna javítani azzal, hogy a korábbiakban több papír kitöltésével létrejövő, adminisztrációs terheket cipelő biztosítást az ügyfél pár kattintással, gyermeki könnyedséggel tudja megkötni a felületükön. A díjat dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke adta át.

Adójog kategóriában a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda csapata. A pályázatuk címe "A behajthatatlan követelésekre eső áfa-visszaigénylési rendszerének megreformálása 11 hónap alatt". A csapatot a PORR végzés által megteremtett áfa-visszaigénylések kapcsán Magyarország egyik legnagyobb energiahálózatának tulajdonosa és üzemeltetője áfa-visszaigénylési igénye kapcsán kereste meg. A pályázók innovatív megoldása, az Ügyfél igényeit kielégítő megközelítése az volt, hogy az áfa-visszatérítés iránti kérelmet kizárólag a közösségi jogra alapították. A díjat dr. Magyar Csaba, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke adta át.

Adatvédelem és compliance kategóriában dr. Sükösd Péter (METRO Kereskedelmi Kft.) és dr. Rózsavölgyi Márk, (DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda) csapata.  A pályázatuk címe "Fókuszban az előzetes megfelelési erőfeszítések: kompakt versenyjogi megfelelési program és az annak gyakorlati alkalmazását elősegítő általános és szektorspecifikus kulcsszókereső adatbázisok". A csapat kidolgozott egy olyan Kompakt Versenyjogi Megfelelési Programot, amely külső jogi szakértő igénybevétele nélkül lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy előzetesen megfeleljenek a versenyjogi szabályoknak, és a GVH által igényelt módon igazolni tudják az előzetes megfelelési programjuk meglétét. A díjat dr. Puskás János, a Magyar Vállalati Compliance Társaság elnöke adta át.

Digitális szakértői megoldások a jogi szakmában kategóriában a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda csapata. A pályázatuk címe "Saját fejlesztésű legaltech eszközök ügyfeleink szolgálatában". A pályázat lényegi magvát az Iroda innováció és a legaltech megoldások használata iránti elkötelezettségét illusztráló, saját fejlesztésű eszközeinek bemutatása képezi. A díjat dr. Megyeri Andrea, a Wolters Kluwer Hungary Kft. Innovációs és tartalomfejlesztési igazgatója adta át.

Fenntartható fejlődés kategóriában a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda csapata. A pályázatuk címe "Naperőművek megvalósításához szükséges jogi teendők egyablakos és teljes körű ügyintézése - egy élhetőbb jövőért". A Schönherr Ügyvédi Iroda kidolgozott egy innovatív jogi terméket, mely ügyfélbarát módon, egyablakos ügyintézés keretében segíti ügyfeleit naperőmű-projektjeik megvalósításában a helyszín kiválasztásától a teljeskörű engedélyezési eljáráson és a finanszírozáson át egészen az esetleges exitig. A díjat dr. Fábián Ágnes, a Joint Venture Szövetség elnöke és a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

Innovatív jogi megoldások a járványhelyzet kihívásaira kategóriában a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda csapata. A pályázatuk címe "Koronavírus infosarok - a teljes körű tájékoztatás és a jogbiztonság szolgálatában". Az Iroda Dr. Bognár Alexandra ügyvéd szakmai felügyelete alatt a koronavírus-járvány európai és térségbeli súlyosbodásától kezdve, azaz 2020 kora tavaszától egészen mostanáig valós idejű, könnyen kereshető, közérthető és innovatív módon teszi elérhetővé jogkereső ügyfelei, valamint a szélesebb közönség számára a koronavírussal kapcsolatos jogi fejleményeket az ún. koronavírus infosarok által. A díjat dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke adta át. (folyt.)

2021. szeptember 20., hétfő 08:12

Átadták a 2020-2021-es Jogászdíjakat (2. rész)
    Budapest, 2021. szeptember 20., hétfő (OTS) -

Munkajog és HR kategóriában a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda csapata. A pályázatuk címe "Szürke zóna - Külföldi távmunkavégzés kérdésének kockázatalapú megközelítése és kezelése egy még ki nem forrott szabályozási környezetben". Az Iroda arra a koronavírusjárvány kitörése óta rendszeresen felmerülő kérdésre talált megoldást, hogy a munkajogi és adózási kockázatok mérséklése mellett hogyan végezhetnek átmenetileg külföldön távmunkát a munkavállalók. A díjat dr. P. Horváth István, a Magyar Munkajogi Társaság titkára, a Magyar Jogász Egylet Munkajogi Szakágának vezetője adta át.

Szellemi alkotások joga kategóriában az Oppenheim Ügyvédi Iroda csapata. A pályázatuk címe "Feketeleves, de mégis világos?" A csapat tagjai pályázatukban egy olyan ügyet mutattak be, ahol az Ügyvédi iroda egyik ügyfele európai uniós védjegyoltalmat kívánt szerezni egy, a termékportfóliójába frissen bekerült kávétermékkel kapcsolatban. A kétfokú hivatali elutasítás után az Európai Bíróság Törvényszéke az ügyfél számára kedvező döntést hozott. Díjátadó: dr. Baticz Csaba, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Jogi és Nemzetközi Főosztályának vezetője. A pályázók az elismerést egy későbbi időpontban veszik át.

Társasági jog és vállalatfelvásárlás kategóriában a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda csapata. A pályázatuk címe "Magyarország első és egyetlen lakástakarékpénztári tranzakciója". A pályázó csapat tagjainak az első, és az eddigi egyetlen hazai lakástakarékpénztári betétállomány-felvásárlási tranzakció lebonyolításához precedens, valamint piaci és joggyakorlat hiányában különösen komplex kérdésekkel kellett szembenéznie. A díjat dr. Liber Ádám, a Magyar Versenyjogi Egyesület főtitkára adta át.

Az év joghallgató tehetsége elismerésben részesült Herdon István, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója. Pályázatának címe "A vállalkozó joghallgató". Mentora dr. Zaccaria Márton Leó volt. A pályázó túl azon, hogy eredményes joghallgató, illetve a pályázat benyújtásának idején summa cum laude záróvizsgázott, az egyetemi tanulmányai és szakmai gyakorlatai, tudományos munkája, versenyeredményei és publikációi mellett aktívan vállalkozói tevékenységet is folytat. A díjat dr. Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese adta át.

Az év fiatal jogász tehetsége elismerésben részesült dr. Sárhegyi István. Pályázatának címe "Magyar űrbe magyar műhold - a geostacionárius pályaszakasz jogi aspektusai". Mentora Fekete Péter Krisztián volt. A jelölt summa cum laude jogászvégzettsége mellett Gazdálkodás és menedzsment szakról is kiváló minősítésű diplomával rendelkezik. A diplomák megszerzése mellett egy különleges programba nyert felvételt: az Európai Űrügynökség ösztöndíjával az International Space University (ISU) Space Studies Programjában vett részt. A Program eredményeként egy projekt keretében társaival együtt megalkották Írország és Magyarország stratégiáját arra nézve, hogyan lehet fejleszteni az adott ország űrszektorát. A díjat dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke adta át.

Innovatív jogi megoldások különdíjban részesült a BékésPartners csapata. A pályázat címe "Bizalmi vagyonkezelés elérhetővé tétele a magyar családi vállalkozások számára". A BékésPartners a nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelés iránt érdeklődők számára egy olyan szolgáltatáscsomagot dolgozott ki, amellyel a bizalmi vagyonkezelés teljes életciklusa alatt támogatást biztosít az ügyfeleinek. A díjat Kézdi Katalin, a Wolters Kluwer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

A jelölti listára került és díjazott pályázatokról részletesebb információ olvasható a www.jogaszdij.hu oldalon. (folyt.)

2021. szeptember 20., hétfő 08:12

Átadták a 2020-2021-es Jogászdíjakat (3. rész)
    Budapest, 2021. szeptember 20., hétfő (OTS) -

A Wolters Kluwer Jogászdíjról
Magyarországon kevés elismerés jut az ügyvédeknek és általában a jogászoknak, különösen szervezett szakmai keretek között. Az állami kitüntetéseken és a Magyar Ügyvédi Kamara díjain kívül nem is igazán emelhető ki más hasonló méltatási forma. A Jogászdíjat a Wolters Kluwer Hungary Kft. - Magyarország piacvezető legaltech vállalata - alapította 2016-ban azzal a céllal, hogy az innováció, az ügyfélközpontúság és a példaértékűség szempontjai szerint elismerésben részesítse a legjobb hazai jogászokat.

A Wolters Kluwer Jogi-Szabályozási üzletága
A Wolters Kluwer Jogi-Szabályozási divíziója élen jár az olyan jogi, valamint jogi-megfelelőségi megoldások fejlesztése terén, melyek lehetővé teszik ügyfeleink számára a termelékenység és a teljesítmény növelését, a kockázatok minimalizálását, továbbá segítségükkel jobb eredmények érhetők el.

A Wolters Kluwerről
A Wolters Kluwer (WKL) világszinten vezető szerepet tölt be az egészségügy, az adózás és pénzügy, a közigazgatás, a kockázatkezelés, valamint a jogi megfelelőségi és -szabályozási szektorban dolgozók számára nyújtott szakmai információk, szoftvermegoldások és szolgáltatások terén. Nap mint nap segítünk ügyfeleinknek a legfontosabb szakmai döntéseik meghozatalában azáltal, hogy olyan szakértői megoldásokat kínálunk számukra, melyek ötvözik a professzionális szakmai ismereteket a specifikus technológiával és szolgáltatásokkal.

A Wolters Kluwer éves árbevétele 2020-ban 4,6 milliárd euró volt. A csoport több mint 180 országban rendelkezik ügyfelekkel, negyvennél is több országban van jelen, és mintegy 19 200 munkatársat foglalkoztat világszerte. A vállalat székhelye a hollandiai Alphen aan den Rijnben található.

Ha többet szeretne megtudni cégünkről és az általunk kínált megoldásokról, látogasson el a www.wolterskluwer.com oldalra, valamint kövessen bennünket a Twitter, Facebook, LinkedIn vagy YouTube oldalunkon.