OTS Üzleti Sajtószolgálat
2022. szeptember 25. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. szeptember 8., szerda 11:16

A SoftBank hosszú távú, stratégiai együttműködési és részvénycsere-megállapodást kötött a Deutsche Telekommal (1. rész)
    Tokió, 2021. szeptember 8., szerda (Business Wire/OTS) - A stratégiai együttműködés a SoftBank portfóliójába tartozó vállalatok számára hozzáférést biztosít megközelítőleg 240 millió ügyfélhez Európában és az USA-ban, a Deutsche Telekom (a továbbiakban "DT") számára pedig növekedést eredményez az egy felhasználóra jutó átlagos bevételben (ARPU), csökkenti az előfizetésüket felmondó ügyfelei számát és lehetőséget biztosít vegyes vállalatokban való részvételre

        A SoftBank 225 millió új DT részvényt kap a DT tulajdonába kerülő körülbelül 45 millió T-Mobile US (a továbbiakban "TMUS") részvény fejében; a DT további mintegy 20 millió TMUS részvényt szándékozik vásárolni a SoftBanktól a T-Mobile Netherlands nemrégiben bejelentett eladásából befolyó bevételéből

     A SoftBank diverzifikálja a távközlési ágazatban Japánban, Európában és az USA-ban meglévő befektetéseit, 41%-os tulajdonrészt szerezve a SoftBank Corp.-ban, 4,5%-os részesedést a DT-ben és 3,3%-os üzletrészt(1) a TMUS-ban

     A SoftBank az elsősorban rögzített áras opciók alapjául szolgáló, árnövekedést nem mutató TMUS részvényeket cseréli át jelentős árnövekedést produkáló DT részvényekre, és az így szerzett 4,5%-os tulajdonrészével a második legnagyobb magánrészvényessé és valószínűsíthetően igazgatótanácsi taggá válik

     A SoftBank jelentős mennyiségű TMUS részvényt tart meg, és várakozásai szerint a TMUS továbbra is nagy mértékben fogja növelni tőkeértékét az 5G piacon betöltött vezető szerepének és az egyesülésből adódó szinergiáknak köszönhetően

A SoftBank Group Corp. (a továbbiakban "SoftBank") szeptember 7-én bejelentette, hogy stratégiai együttműködési és részvénycsere-megállapodást kötött a Deutsche Telekom AG-vel (a továbbiakban "DT"). A két vállalat közti stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a SoftBank portfóliójába tartozó több mint 300 vállalat hozzáférést nyer a DT megközelítőleg 240 millió ügyfeléhez Európában és az USA-ban, melynek eredményeként ezeknek a portfóliócégeknek lehetősége nyílik gyors, alacsony költségvonzatú növekedésre. A DT számára az ügylet növekedést eredményez az egy felhasználóra jutó átlagos bevételben (Average Revenue Per User [ARPU]), csökkenti az előfizetésüket felmondó ügyfelei számát és lehetőséget biztosít vegyes vállalatokban való részvételre.

A részvénycsere-megállapodás értelmében a DT lehívja a SoftBank által a két fél közt 2020 júniusában létrejött megállapodással kapcsolatosan garantált vételi opciója egy részét. A DT körülbelül 45 millió T-Mobile US (a továbbiakban "TMUS") részvényt vesz át a SoftBanktól az engedélyezett alaptőkéjéből kibocsátott 225 millió új DT részvény ellenében. A következő lépés a DT elképzelése szerint vételi opciós jogának további gyakorlása lesz, melynek eredményeként újabb, mintegy 20 millió TMUS részvénycsomagot vesz a SoftBanktól a T-Mobile Netherlands nemrégiben bejelentett értékesítéséből várhatóan befolyó 2,4 milliárd dollár befektetése céljából. Ezeknek a tranzakcióknak (azaz a részvénycserének és a cégértékesítésből befolyó összeg újrabefektetésének) az eredményeként a SoftBank 4,5%-os tulajdonrészt szerez a DT-ben, és 3,3%-os(1) sajáttőkerészt őriz meg a TMUS-ban, amely akár 6,9%-ra is nőhet a kiegyenlítő (ún. "True-Up") részvényeknek köszönhetően, melyek akkor kerülnek kibocsátásra, ha a TMUS részvényára elér bizonyos ("mérföldkőként" meghatározott) szinteket.

Az ügylet eredményeként a SoftBank diverzifikálja a japán, európai és amerikai egyesült államokbeli távközlési cégekben birtokolt részesedéseit: 41%-os tulajdonosa lesz a SoftBank Corp.-nak, 4,5%-os tulajdonrészt szerez a DT-ben és 3,3%-os üzletrésszel fog rendelkezni(1) a TMUS-ban. A SoftBank összesen mintegy 300 millió ügyfélhez fog így hozzáférni szerte a világon, beleértve körülbelül 55 millió SoftBank Corp. ügyfelet, megközelítőleg 95 millió DT ügyfelet és nagyjából 140 millió TMUS ügyfelet.

A tranzakció pénzügyi szempontból igen előnyös. A SoftBank elsősorban rögzített árú opciók alapját képező, nem emelkedő árú TMUS részvényeket cserél DT részvényekre, melyek a SoftBank véleménye szerint hosszú távon a közösen megállapított 20 eurós referenciaárhoz képest jelentős áremelkedést érhetnek el. A SoftBank a DT második legnagyobb magánrészvényesesévé válik, és tervei szerint bekerül a DT igazgatótanácsába is. Ezen felül a SoftBank jelentős részesedést őriz meg a TMUS-ben az elsősorban lebegő árú opciók alapját képező részvények és esetlegesen az ún. True-up részvények révén(2). A SoftBank várakozásai szerint a TMUS folyamatosan növelni fogja tőkéje értékét, köszönhetően az 5G piacon betöltött vezető szerepének és az összeolvadás nyomán érvényesülő szinergiáknak.

A SoftBank a DT és a TMUS részvényeket finanszírozási és árfolyamfedezeti ügyletek biztosítékaként fogja tudni használni. Az ilyen ügyletek összhangban lennének a hosszú távú stratégiai együttműködés céljaival, mivel a SoftBank jelentős mértékben kitett a DT és a TMUS részvényárai változásainak. (folyt.)2021. szeptember 8., szerda 11:16

A SoftBank hosszú távú, stratégiai együttműködési és részvénycsere-megállapodást kötött a Deutsche Telekommal (2. rész)
    Tokió, 2021. szeptember 8., szerda (Business Wire/OTS) -

    
„Ez egy mérföldkőnek számító tranzakció, amely egyaránt előnyös portfólióvállalataink, a SoftBank és a Deutsche Telekom számára" - jelentette ki Marcelo Claure, vezető vállalati tisztviselő, a SoftBank Group Corp. ügyvezető alelnöke és operatív vezetője, valamint a SoftBank Group International vezérigazgatója. "A hosszú távú stratégiai együttműködés hihetetlen lehetőségeket kínál portfólióvállalataink számára ahhoz, hogy turbósebességre kapcsolják növekedésüket az összesen mintegy 300 millió japán, európai és amerikai egyesült államokbeli ügyfélhez való hozzáférés kiaknázása révén. Az ügylet révén diverzifikáljuk a távközlési cégekben birtokolt részesedéseinket, és a tranzakció eredményeként a SoftBank a DT második legnagyobb magánrészvényese lesz, miközben jelentős tulajdonrészt őriz meg a magas növekedési rátát produkáló TMUS-ben. Az ügylet ugyanakkor határozott lépés a DT számára is azon nyilvánosan bejelentett céljának elérése felé, hogy többségi részesedést szerezzen a TMUS-ben, és az a tény, hogy a világ legnagyobb technológiai befektetője, a SoftBank a cég egyik tulajdonosa lett, igazolja a DT "Telco 2030" elnevezésű tervének hitelességét, illetve demonstrálja az ún. "Magenta előny" valódiságát. Jómagam nagy várakozással tekintek a Timmel és csapatával való hosszú távú, közös munka elé."

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a SoftBankot a Deutsche Telekom új, kulcsfontosságú befektetőjeként és stratégiai együttműködő partnereként üdvözölhetjük, és alig várjuk, hogy nekilássunk az együttműködésnek köszönhetően a SoftBank és a Deutsche Telekom előtt megnyíló értékteremtési lehetőségek kiaknázásának" - nyilatkozta Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója.

A megállapodással kapcsolatosan a DT vezetősége támogatja a SoftBank javaslatát, miszerint Claure urat a következő éves közgyűlésen válasszák be a DT felügyelőbizottságának tagjai közé. A tranzakciót jóváhagyta a SoftBank igazgatótanácsa és a DT felügyelőbizottsága, és várhatóan a DT-re vonatkozó, módosult adatok cégjegyzékbe való bejegyzésekor kerül zárásra és válik hatályossá.
A tranzakció során a SoftBankot a Sullivan & Cromwell támogatta jogi tanácsadóként.

Amit a SoftBank Groupról tudni kell…

A SoftBank Csoport áttörést képviselő technológiákba fektet be az emberek életének szerte a világon való jobbá tétele érdekében. A SoftBank Csoport tagjai a következők: egy befektetési holding vállalat, a SoftBank Group Corp. (TOKYO: 9984), amelynek portfóliójában távközlési, internetszolgáltató, mesterséges intelligenciával foglalkozó, okosrobotokat fejlesztő, a dolgok internete (IoT) terén tevékenykedő és tiszta energiát előállító technológiai szolgáltató cégek találhatók; a SoftBank Vision Funds (SoftBank Vision Alapok), amelyek több mint 100 milliárd USA dollárt fektetnek be azzal a céllal, hogy segítsenek a kiemelkedő vállalkozóknak a gazdasági ágazatok átalakításában és új iparágak kiépítésében; az 5 milliárd USA dollárnyi tőkével rendelkező SoftBank Latin America Fund (SoftBank Latin-Amerika Alap), amely a régió legnagyobb kockázati tőke alapja, valamint a 100 millió USA dollár tőkével rendelkező SB Opportunity Fund (SB Lehetőség Alap), amely elkötelezett az amerikai egyesült államokbeli színes bőrű vállalkozók által alapított vállalkozásokba való befektetések iránt. További információkért kérjük, látogasson el a következő internetes címre: https://global.softbank.

(1) Magába foglalja a T-Mobile Netherlands eladásából befolyó 2,4 milliárd USA dollár felhasználásával a mintegy 20 millió TMUS opció DT általi tervezett lehívásának várt hatását. Az opciós jog tervezett gyakorlása előtt a SoftBank tulajdonrésze 4,9%.
(2) A True-up részvények akkor válnak elérhetővé, ha a TMUS részvényár elér bizonyos "mérföldkőként" meghatározott szinteket.

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210906005324/en/

Kapcsolat:

Japán:
sbpr@softbank.co.jp
+81 3 6889 2300

Amerikai Egyesült Államok:
SoftBank Group
Mark Kornblau
mark.kornblau@softbank.com

Sard Verbinnen & Co
Benjamin Spicehandler / Hannah Dunning
SoftBank-SVC@sardverb.com

Forrás: SoftBank Group Corp.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.