2024. április 20. szombat

2021. augusztus 3., kedd 15:30

Honnan tudhatjuk, hogy egy weboldal nem biztonságos?
    Budapest, 2021. augusztus 3., kedd (OTS) - Naponta valószínűleg több tíz, de akár több száz webhelyet is felkeresünk. Biztosan elolvasunk egy-egy cikket, ellenőrizzük a közösségi média profiljainkat, online nézzük a kedvenc műsorunkat, vagy éppen rákattintunk egy barátunktól kapott linkre. Honnan vehetjük észre, hogy az általunk látogatott oldalak biztonságosak, nem pedig az adatainkra vadászó webhelyek?

Az ESET szakértői összegyűjtötték, mire érdemes figyelni, hogy könnyen felismerjük a különbséget a biztonságos és a csaló weboldalak között.

Homoglifa, avagy elgépelt URL-ek és kétértelmű karakterek
Ennek lényege, hogy a hamis weboldalakat olyan domain neveken regisztrálják, amelyek nagyon hasonlítanak ismert, megbízható oldalakéhoz, ezek pedig kinézetre összetéveszthető karaktereket tartalmaznak.

Rosszindulatú webhelyek ellenőrzése
Ma már számos megoldást találunk arra, hogy egy weboldal hitelességét ellenőrizni tudjuk. Többek között a Google Biztonságos Böngészés felületén is lehetőségünk van ellenőrizni, hogy a keresett webhely biztonságos-e.

Hiányzó adatvédelmi szabályzat
Az adatvédelmi törvények értelmében minden weboldalnak rendelkeznie kell olyan szabályzattal, amelyben elmagyarázzák, hogyan védik és kezelik a felhasználók személyes adatait.

Elérhetőségek
Minden törvényes vállalatnak, amely kapcsolatot szeretne fenntartani az ügyfelekkel, el kell helyeznie az elérhetőségeit a weboldalán. Ez lehet egy kapcsolatfelvételi űrlap, telefonszám vagy közvetlen e-mail cím.

Megbízható biztonsági szoftverek
Egy naprakész, megbízható biztonsági program használatával további nagy lépést tehetünk a kiberfenyegetésekkel szemben A biztonsági szoftverek általában beépített szkennelési technikával elemzik a weboldalakat, és rosszindulatú tartalmakat keresnek. Ha ilyet észlelnek, nyomban jelzik a veszélyt, majd letiltják a webhelyhez való hozzáférést és a rosszindulatú tartalmak letöltését megóvva ezzel a felhasználót.

www.eset.hu
Sajtó: @PResston PR