OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2021. július 21., szerda 12:07

Verdi varázslat a Margitszigeten (1. rész)
    Budapest, 2021. július 21., szerda (OTS) - Viva Verdi! Idén a világ szinte minden operaháza és fesztiválja tiszteleg a nagy zeneszerző Giuseppe Verdi előtt, az ünneplőkhöz csatlakozik a Margitsziget Szabadtéri Színház is. Az olasz romantika legnagyobb zeneszerzőjének operaáriái, duettjei, kórusai és zenedrámáinak esszenciáját sűrítő nyitányai csendülnek fel korábban még soha nem hallott összeállításban a Margitszigeti nyárestében, a romantikus fák alatt. A pazar látvánnyal kísért zenés időutazás tolmácsolói a világ leghíresebb operaházaiban fellépő, elismert előadók: Arturo Chacón Cruz - tenor, Maria Grazia Schiavo - szoprán, Kálmándy Mihály - bariton. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. Vezényel: Kocsár Balázs.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20210721_001.jpg

https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/verdi-galakoncert/

"Az idei szezonban már másodszor találkozhatnak az opera kedvelők a Margitszigeti Színház és az Operaház közös produkciójával: az Operaház zenekarával és énekkarával, a nyári színházi élet "origójaként" emlegetett margitszigeti színpadon. A társulat, a júniusi, andalúz érzelmektől és indulatoktól tüzelt Carmen bemutató után azonban ezúttal kicsit más vizekre evezve, a 19. századi Olaszországba kalauzolja nézőit, a 120 éve elhunyt, saját korának talán legbefolyásosabb és legnépszerűbb zeneszerzője, Giuseppe Verdi dallamaival, valamint azzal a vizuális élménnyel, mely a kort, a csodás művek csodás helyszíneit, díszleteit és operaházait tárja elénk. Így a nagy szimfonikusok és kórusok előadásában felcsendülő "best of" zenei utazás az egykori bemutatók pompás helyszíneinek látványával kiegészítve válik valódi élménnyé" - nyilatkozta Bán Teodóra, az előadás egyik megálmodója, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője.

A romantikus zene vezéregyéniségének harmadikként komponált operájától, a Nabuccotól számítják zeneszerzői pályájának kezdetét, melynek sikere ugyan még főként a cselekmény jelképes aktualitásában rejlett, már zeneileg is kiemelkedő volt, hiszen Verdi művészetének jellegzetes, zenedrámába hajló körvonalai bontakoztak ki a dallamokban, a ritmikában és a nagyvolumenű tömegjelenetekben egyaránt. A darab harmadik felvonásában felcsendülő rabszolgakórus, melyet egyébként a margitszigeti zenélő szökőkút programjában idén is naponta kétszer hallhatunk, csak egyike a közel 200 éve töretlen sikerrel, gyakorlatilag szünet nélkül, világszerte a legnagyobb operaházakban újra és újra bemutatott darabokból ismert már-már slágerré vált szerzeményeknek. Ezek közül a Rigolettoból elhíresült La donna é mobile (Az asszony ingatag) valamint a Traviata legismertebb áriája, a Libiamo egyaránt felcsendülnek majd a gálán, a Don Carlos, A Szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, az Otelló és az Aida mellett.

"Ez a műsor, amit a Margitszigeti Színház kérésére a kórussal, szólistákkal, zenekarral közösen állítottunk össze arra törekszik, hogy minél részletesebben mutassa be Verdi rendkívül sokszínű, tartalmas életművét, maradandó élményt nyújtva a nézőknek. Nem csupán különböző dalok hangzanak majd el a színpadon, hanem ez egy különleges válogatás lesz, amelyben a szerző két fő művéből, a Rigolettoból és a Traviataból több egymást követő rész is megelevenedik, Verdi dramaturgiai érzékét is megmutatva."- mondta Kocsár Balázs, az Operaház főzeneigazgatója, az est karmestere, hozzátéve: sokszor és szívesen dirigál Verdit, hiszen fantasztikusan izgalmasnak tartja a szerzővel együtt végigjárni és megismerni azt az utat, ami a bel canto operák világából, a nagyon modern, a 20. század felé mutató operák irányába vezet.

A karmester immár több évtizede vezényel nyaranta a Margitszigeten. "Amikor az ember valamilyen előadásra megy, a környezet, ahova és ahogyan megérkezik, döntően befolyásolni tudja, hogy milyen hatású lesz a produkció. Én mindig arra törekszem, hogy olyan darabokat, olyan megszólaltatásban, színpadra állításban vigyünk a Margitszigetre, amelyek tudnak alkalmazkodni ehhez a csodálatos környezethez. Ez a Verdi gála esetében sem lesz másképp." (folyt.)



2021. július 21., szerda 12:07

Verdi varázslat a Margitszigeten (2. rész)
    Budapest, 2021. július 21., szerda (OTS) -

    
A grandiózus zenei kínálatot nyújtó estén az énekkar három sztárvendéggel is kiegészül majd: a nagy operaházak vezető tenorjaként bemutatkozó, mexikói származású Arturo Chacón-Cruz-zal, aki 2018-ban már nagy sikerrel mutatkozott be a Margitszigeten a Rigoletto opera Mantovai hercegének szerepével; a Nápolyban született olasz szopránénekesnővel, a bel canto és romantikus operák szerepeiben sorban sikert aratott Maria Grazia Schiavo-val, valamint a Kossuth-díjas baritonnal, aki a Verdi operák szinte minden bariton szerepét birtokolva hódítja meg a hazai és a nemzetközi közönséget, Kálmándy Mihállyal.

A hangzáson túl látványban sem lesz hiány a nagyívű koncerten, ahol világszínvonalú zenekarral, kórussal, szólistákkal ünneplik majd a zeneszerzőt. Az operákat az eredeti bemutatók helyszínéül szolgáló színházi enteriőrökből összeállított képsorozattal fűszerezik, ezzel gondoskodva a teljes érzéki időutazásról. A zenés utazás látvány-vetítés tervezője Hubai Gergely.

www. margitszigetiszinhaz.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.