OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. június 21., hétfő 12:22

Hőségben a legjobb ötlet, amihez ki se kell mozdulni: friss víz a csapból
    Budapest, 2021. június 21., hétfő (OTS) - Az idei évben először kaphatunk ízelítőt a nyári hőségből, ami így különösen megterheli a szervezetünket. Ahogy mindig, a Fővárosi Vízművekre most is mindenki számíthat: friss, tiszta, egészséges vízből nem lesz hiány, csak meg kell nyitni otthon a csapot.

    Bár kánikulában 25-30%-kal megnövekszik a város vízfogyasztása az átlaghoz képest, víztermelő, illetve -tárolókapacitásainknak köszönhetően Budapesten és a társaság szolgáltatási területéhez tartozó agglomerációs településeken mindenki bátran ihat, tisztálkodhat és locsolhat.

A víz döntő hányadát egyébként háztartási célokra, illetve a kiskertek öntözésére használják. A megivott víz mennyisége még a legnagyobb hőségben is elhanyagolható, annak ellenére, hogy az orvosok a nagy melegben 3-5 liter folyadék fogyasztását javasolják a szervezet vízháztartásának fenntartása érdekében.

A vízfelhasználás akkor emelkedik jelentősen, ha a tartós meleg mellett négy napon át nem esik az eső. A víz legnagyobb hányadát ugyanis a kiskertek öntözésére használják. A legnagyobb vízfelhasználók a kertes övezetek lakói, különösen az újonnan kialakuló zöldövezeti részekben jelentős az egy főre jutó vízfogyasztás növekedése. Jellemzően a hétvége körül (vagy pénteken, vagy hétfőn) a legmagasabb kánikulában a fogyasztás. Szombaton-vasárnap, aki teheti, elmegy a városból, és még előtte, illetve hazatérve használ több vizet (nagymosás, kertöntözés).

Tavaly mindössze kétszer emelkedett a napi fogyasztás 530 ezer köbméter fölé. Igaz, a nyár sem volt igazán forró. Idén viszont már az elmúlt hétvégén két napon is meghaladta az 550 ezer köbmétert a vízfelhasználás: pénteken 554, míg vasárnap 558 ezer köbméter, vagyis 558 millió liter víz folyt ki a fővárosi és főváros környéki csapokon.

Az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg, illetve az ebből esetlegesen következő alacsony dunai vízszint. Társaságunk az eddig előforduló legalacsonyabb Duna-vízállás esetén is képes biztosítani Budapest biztonságos vízellátását. A Szentendrei- és a Csepel-szigeten működő parti szűrésű kutakból az alacsony vízállás ellenére is a megszokott, kiváló minőségű víz kerül a hálózatba. Átlagosan 20-50 méter mélységből nyerik ki a Dunából a vizet egy természetes homokszűrő rétegen keresztül, amely biológiai tisztítást végez.

A víz a kutaknál tíz-tizenkét fokos, és hőmérséklete a vezetékekben sem emelkedik, tehát élvezhető. A csapvízfogyasztással ráadásul a környezetünket is óvjuk, hiszen nem keletkezik műanyaghulladék. Sőt, cipekedni sem kell, a víz literjét mindössze 22 fillérért szállítjuk házhoz a nap 24 órájában, akár a tizedik emeletre is. Akinek pedig a hőségben is muszáj közlekednie, a város 22 pontján olthatja szomját a Hűsítő Budapest program keretében tavaly telepített ivókutaknál, melyek ebben az évben további 12 vízlelőhellyel bővülnek.

Társaságunk minden hibajavításnál arra törekszik, hogy a munkát a lehető legrövidebb időn belül végezzük el, minimálisra csökkentve az esetleges vízhiány időtartamát, de a kánikulai napokon külön is figyelünk erre. Az esetlegesen előforduló meghibásodásokkor munkatársaink fokozott figyelmet fordítanak a mielőbbi javításra és a szükségvízellátás biztosítására - akár a közterületeken elhelyezett vízvételezési lehetőséggel, akár lajtos kocsival, illetve szükség esetén zacskózott vizet is biztosítunk a rászorulók számára.

Fővárosi Vízművek
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.