2024. április 19. péntek

2021. június 10., csütörtök 09:55

Az EIG tulajdonában lévő Cerro Dominador felavatta koncentrált napenergia (CSP) erőművét Chilében
    Washington, 2021. június 10., csütörtök (Business Wire/OTS) - Az első latin-amerikai CSP erőmű, amely 100%-ban megújuló energiát biztosít a nap 24 órájában - A létesítmény a tervek szerint rugalmas, megbízható és biztonságos energiaellátást nyújt a chilei nemzeti elektromos rendszer számára - A globális energiaszektor egyik vezető intézményi befektetője és az infrastrukturális projektekkel foglalkozó befektetők közt is vezetőnek számító EIG ma bejelentette, hogy a chilei nemzeti elektromos rendszerrel való sikeres szinkronizálást követően a Cerro Dominador napenergia-komplexum megkezdi működését. A Cerro Dominador az EIG kezelésében lévő alapok 100%-os tulajdonát képezi.

A chilei Atacama-sivatag szívében található naperőmű, amely a napenergia-termelés szempontjából a világ egyik legjobb területén épült fel, magában foglal egy 110 MW-os CSP erőművet és egy ezzel szomszédos, 100 MW-os, fotovoltaikus ("PV") erőművet, amely már 2017 óta üzemel. A CSP erőmű a legmodernebb technológiát alkalmazza arra, hogy a napenergia felhasználásával olvadt sót melegítsen fel, amelyet azután nagy tárolókba helyeznek, és egy gőzturbina beiktatásával elektromos áram termeléséhez hasznosítják. Ezzel a technológiával akár 17,5 óráig is tárolható az energia, ami lehetővé teszi a 100%-ban megújuló energia termelését a nap 24 órájában, a hét minden napján. A komplexum évente megközelítőleg 640000 tonna CO2-kibocsátást vált ki, és elegendő energiát termel körülbelül 380000 háztartás ellátására.

R. Blair Thomas, az EIG elnök-vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: "Büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk ezt az úttörő projektet, amely rugalmas, megbízható és biztonságos módon látja el megújuló energiával a chilei nemzeti villamosáram-hálózatot, és jelentős mértékben hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez Chilében. A projekt tökéletes összhangban van az ESG céljaival és prioritásaival, és az energia tiszta, megbízható és költséghatékony módon való termelésével biztosítja az alapokat ahhoz, hogy a jövőben a lehető legalacsonyabb szintre lehessen csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Elkötelezettek vagyunk további CSP projektekbe való befektetések iránt mind Chilében, mind a világ más országaiban."

A napenergia-termelő komplexum megnyitása alkalmából a Cerro Dominador ünnepélyes rendezvényt szervezett a létesítményben, amelyen részt vett Sebastián Pinera, Chile elnöke, Juan Carlos Jobet, a chilei energiaipari és bányászati miniszter, Carolina Schmidt, Chile környezetvédelmi minisztere és más vezető kormányzati tisztviselők. Thomas úr, valamint Fernando Gonzalez, a Cerro Dominador vezérigazgatója, szintén jelent voltak a megnyitón.

Amit az EIG-ről tudni kell…

Az EIG a globális energiaszektor egyik vezető intézményi befektetője, amely energiaipari és az energiaiparral kapcsolatos infrastrukturális projektekbe és vállalatokba való magánbefektetésekkel foglalkozik világszerte, és a 2020. március 31-i adatok szerint 21,7 milliárd USA dollár értékű eszközt kezel. 39 éves fennállása alatt az EIG hat kontinensen, 37 országban több mint 37 milliárd USA dollárt fektetett be az energiaszektorban lebonyolított több mint 370 projektbe vagy energiaipari vállalatba. Az EIG ügyfelei közé tartozik jó néhány a legnagyobb amerikai egyesült államokbeli, ázsiai és európai nyugdíjbiztosítási programok, biztosítótársaságok, alapítványok és magánvagyon-kezelő alapok közül. Az EIG központja Washington, D.C.-ben található, és irodákat működtet Houstonban, Londonban, Sydney-ben, Rio de Janeiróban, Hongkongban és Szöulban. További információkért kérjük, látogasson el a www.eigpartners.com internetes oldalra.

Amit a Cerro Dominadorról tudni kel…

A Cerro Dominador a tulajdonosa a Cerro Dominador 210 MW-os kapacitású napenergia-komplexumnak, amely magában foglal egy 100 MW-os fotovoltaikus erőművet és Latin-Amerika első, 110 MW-os kapacitású, 17,5 órás hőtárolásra képes, napenergiát hasznosító hőerőművét. Az EIG által kezelt alapok tulajdonában lévő vállalat feladatának tekinti, hogy megújulóenergia-projektek végrehajtásával hozzájáruljon az energiamátrix átalakításához. A Cerro Dominador innovatív megoldások alkalmazásával rugalmas, kezelhető és fenntartható megújulóenergia-projekteket dolgoz ki.

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210608005202/en/

Kapcsolat:

Médiakapcsolatok:

EIG
Sard Verbinnen & Co.
Kelly Kimberly / Brandon Messina
+1 212-687-8080
EIG-SVC@sardverb.com

Cerro Dominador
María José López
mjlopez@cerrodominador.com
Corporate Affairs Director
Cerro Dominador

Forrás: EIG

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

© Copyright MTI Zrt.