OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. március 31., szerda 11:05

Indul a tavi viharjelzés a Balatonon, a Velencei és a Tisza-tavon (1. rész)
    Budapest, 2021. március 31., szerda (OTS) - 2021. április 1-jétől elindul a tavi viharjelzési szezon, amely 2021. október 31-ig tart. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki. A Balaton viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tónál is.

        
     Az OMSZ a nap 24 órájában figyelemmel követi a Balaton, a Velencei- és Tisza-tó térségének aktuális és várható időjárását, s szükség esetén viharjelzéseket ad ki, melyről a www.met.hu honlapon, az OMSZ Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazásán keresztül, valamint közvetlenül a médiának folyamatosan tájékoztatást ad.

Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzéssel pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzések kiadása a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával történik meg.

A Balatont és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetők az OMSZ (www.met.hu), a BM OKF (www.katasztrofavedelem.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) honlapján.

A tavi viharjelzés a belföldi turizmus egyik fontos háttér-infrastruktúráját képezi. A nehéz helyzetbe került ágazat újraindítását is szolgálja a viharjelzés zavartalan működése.

Viharjelzés meteorológiai kiszolgálása
Az elmúlt évek bevált gyakorlatának megfelelően a Balatont a viharjelzések kiadásának szempontjából három medencére bontjuk fel, a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Az egyes medencékben egyidejűleg eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes, ott is a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.

A viharjelzés az OMSZ speciális feladatai közé tartozik, közvetlenül az életvédelmet szolgálja. A viharjelzést az OMSZ korszerű infrastruktúrája segíti, annak részeként automata meteorológiai állomáshálózat, meteorológiai műholdak és radarok, villámmérések, valamint az ezek által szolgáltatott információkat megjelenítő korszerű térinformatikai eszközök segítik a meteorológusok munkáját. Ugyancsak az előrejelzés szolgálatában áll az OMSZ nagy teljesítményű szuperszámítógépe is. A Balaton körül tizenegy, a Velencei-tavon egy, a Tisza-tónál pedig három meteorológiai mérőállomás rögzíti az időjárási elemek állapotát.

Vihar-előrejelzésekről és viharjelzésekről szóló tájékoztatás
Az időjárási tájékoztatások és előrejelzések az országos, illetve helyi rádió- és televíziócsatornákon, valamint az OMSZ honlapon (www.met.hu/balaton), továbbá a katasztrófavédelem (www.katasztrofavedelem.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) honlapján kerülnek nyilvánosságra. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harminchat stabil fényjelző viharjelző, kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző, három tóközepi viharjelző, a Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt, valamint a Fertő-tó magyar szakaszán egy viharjelző állomás végzi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos fejlesztésekkel igyekszik javítani az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

Az állampolgárok teljeskörű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazása, amely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között arra is alkalmas, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.

Az OMSZ honlapján a Balatoni időjárás oldal mellett a szükséges információk a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldalon is megtekinthetők, ezeken az aktuális viharjelzésen kívül megtalálhatók a legfrissebb mért és előrejelzési adatok is. (folyt.)



2021. március 31., szerda 11:05

Indul a tavi viharjelzés a Balatonon, a Velencei és a Tisza-tavon (2. rész)
    Budapest, 2021. március 31., szerda (OTS) -

    
     Mire kell ügyelni a viharjelzések idején?

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a Balatonnál az időjárási elemeknek -mindenekelőtt a szélnek - nagy a tér- és időbeli változékonysága. Gyakran megfigyelhető, hogy másodfokú viharjelzés idején az északi part közelében, a nádasoknál nem tapasztalhatók viharos széllökések, azonban néhány száz méterrel beljebb már lecsaphat a szél, és a parttól távolodva gyorsan felerősödik a hullámzás is. Ugyancsak nagy a térbeli változékonyság zivatarok környezetében, a zivatarból kifutó szélrohamok rövid idő alatt elérhetik a viharos fokozatot, ugyanakkor néhány kilométer távolságban néha csak gyenge légmozgás tapasztalható.

A szélviharokat nem mindig kíséri felhőzet. Különösen veszedelmes a nyár közepén derült időben fújó száraz meleg déli szél, amely a sekély déli parti vízről gyorsan besodorja a matracokat és a vízi bicikliket a hullámos mélyvizekre. Fontos tudni, hogy a Balatonnál gyakran kialakulnak keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erősebb a szél, ilyen például a Szigligeti-öböl térsége. Mindenkinek saját érdeke, hogy figyelje a viharjelzéseket, s tartsa be a vonatkozó szabályokat.

Viharjelzések értelmezése az alábbi:

     -     I. fokú viharjelzés - azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a várható maximális széllökések 40-60 kilométer/óra sebességet érhetnek el.
      -     II. fokú viharjelzés - azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 kilométer/órát.

Élőszavas, emeltdíjas telefonszolgáltatások állnak rendelkezésre a vezetékes és a mobiltelefonnal rendelkezők tájékoztatására (hívás díja 381 Ft/perc, ebben az áfa mértéke 27%)

06-90/603-423-as telefonszámon.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 24 órás ügyeletet tart fenn!
A Vízirendészet vízi segélyhívó száma:

1817, illetve 06-84/310-712

RSOE-VBSz Diszpécser Központjának 24 órában hívható telefonszáma:

06-87/568-599



     Dr. Radics Kornélia                  Horváth László
         elnök                                r. ezredes
                                 rendőrségi főtanácsos,
                                    kapitányságvezető

     Országos Meteorológiai                Balatoni Vízirendészeti
         Szolgálat                       Rendőrkapitányság



További információ:

OMSZ Viharelőjelző Obszervatórium
Tel.: 06-84/310-466
E-mail: siofok@met.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.