OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. március 30., kedd 08:20

A Szaúd-Arábiai Királyság magyarországi Nagykövetsége Sajtóközleménye - Királyi Fensége, Mohamed bin Szalman bin Abdul-Azíz Al Szaúd koronaherceg bejelentette a "Zöld Szaúd-Arábia" és a "Zöld Közel-Kelet" kezdeményezéseket (1. rész)
    Budapest, 2021. március 30., kedd (OTS) - Királyi Felsége, Mohamed bin Szalman bin Abdul-Azíz Ál Szaúd trónörökös és miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a "Zöld Szaúd-Arábia Kezdeményezés" és a "Zöld Közel-Kelet Kezdeményezés", amelyeket hamarosan elindítanak, meg fogják határozni a Királyság és a régió által követendő irányvonalat a föld és a természet védelmezésében, egy világos és ambiciózus mérföldkövekkel rendelkező útiterv szerint. E két kezdeményezés jelentősen hozzá fog járulni a globális célok eléréséhez.

    Őfelsége, a trónörökös kijelentette: Vezető globális olajtermelőként teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora a felelősségünk az éghajlati válság elleni küzdelem előmozdításában, és mint ahogyan vezető szerepünk van az energiapiacok stabilizálásában az olaj- és gázkorszakban, az elkövetkező zöld korszak vezetésén fogunk munkálkodni.

Őfelsége, a trónörökös hozzáfűzte, hogy a Királyság és a régió számos környezeti kihívással néz szembe, például az elsivatagosodással, amely gazdasági fenyegetést képez a régió számára (a becslések szerint a homokviharok évente 13 milliárd dollárnyi többletkiadást jelent a régiónak), az üvegházhatást kiváltó gázok által okozott levegőszennyezés pedig a becslések szerint másfél évvel csökkenti az állampolgárok átlagos élettartamát. A Zöld Szaúd-Arábia Kezdeményezésen keresztül fogunk munkálkodni a növénytakaró növelésén, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén, a szennyezés és a talajromlás elkerülésén, valamint a tengeri élet megőrzésén.

Őfelsége világossá tette, hogy számos ambiciózus kezdeményezést fognak tartalmazni, amelyek közül a legszembetűnőbb 10 milliárd fa ültetése a Szaúd-Arábiai Királyságon belül az elkövetkező évtizedekben, ami körülbelül 40 millió hektár leromlott föld rekultivációjának felel meg, ami egy a jelenlegi fákkal borított terület 12-szeres növelését jelenti.

Ezzel a mennyiséggel a Királyság több mint 4%-kal járul hozzá a leromlott föld és a gombásodó élőhelyek csökkentésére irányuló globális kezdeményezés célkitűzéseinek megvalósításához, és 1%-kal az egybillió fa ültetésére vonatkozó globális cél eléréséhez.

A Királyság emellett azon fog munkálkodni, hogy területének több mint 30%-ával növelje természetvédelmi területeinek arányát, amelyek 600 ezer négyzetkilométert tesznek ki, ezzel pedig meghaladhatja a jelenlegi globális célkitűzést, ami az országok területeinek 17%-ának védelmét jelenti. Ezen felül a Királyság számos, a tengeri és tengerparti környezet védelmét célzó kezdeményezésen is dolgozik.

Őfelsége hozzátette: A Zöld Szaúd-Arábia kezdeményezés a globális hozzájárulás több mint 4%-ával fogja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a megújuló energia projektek révén, amelyek 2030-ig a Királyság villamosenergia-termelésének 50%-át fogják biztosítani, valamint a tiszta szénhidrogén-technológiák területén megvalósuló projektek révén, amelyek több mint 130 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást fognak megszüntetni, továbbá a hulladéktárolókból való újrahasznosítási arány 94%-ra történő megemelésével.

Őfelsége, a trónörökös világossá tette, hogy bár még sok a tennivaló, azonban a Királyság elhatározta, hogy állandó globális hatást kíván gyakorolni, és vezető szerepének nyomán meg fogja kezdeni a munkálkodást a Zöld Közel-Kelet kezdeményezésen az Öböl-menti Arab Országok Együttműködési Tanácsa és a Közel-Kelet testvéri államaival együttműködve további 40 milliárd fa ültetését tervezi a Közel-Keleten, jelezve, hogy a program célja 50 milliárd fa ültetése, amely a világ legnagyobb erdősítési programja, amely kétszer akkora, mint Száhel-övezet országainak régiójában található Nagy Zöld Fal (a második legnagyobb ilyen jellegű regionális kezdeményezés).

Őfelsége arra is felhívta a figyelmet, hogy a projekt helyre fog állítani 200 millió hektárnyi leromlott földterületet, amely 5%-nak felel meg az egybillió fa elültetésének globális céljából, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 2,5%-kal való csökkenését fogja megvalósítani.

Őfelsége hozzátette, hogy a tiszta energiatermelés aránya a Közel-Keleten ma nem haladja meg a 7%-ot, és hogy a régió olajtermelésében alkalmazott technológiák nem rendelkeznek megfelelő hatásfokkal.

A Szaúd-Arábiai Királyság együttműködik ezekkel az országokkal az ismeretek átadása és a szakértelem megosztása céljából, aminek köszönhetően több mint 60%-kal fog hozzájárulni az olajtermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez a régióban. Őfelsége hozzátette, hogy ezek a közös erőfeszítések a szén-dioxid-kibocsátásnak a globális hozzájárulás több mint 10%-ával történő csökkentését fogják eredményezni.

Őfelsége kifejtette, hogy a két kezdeményezés a Szaúd-Arábiai Királyságban az elmúlt években a 2030-as jövőkép alapján fennálló környezeti erőfeszítések megerősítéseként jelent meg, eredményeként annak, hogy a Királyság elhatározta, szembenéz az általa elszenvedett környezeti kihívásokkal, olyanokkal, mint például a hőmérséklet emelkedése, a csapadékmennyiség csökkenése, a homokviharok hullámainak megemelkedése és az elsivatagosodás. (folyt.)



2021. március 30., kedd 08:21

A Szaúd-Arábiai Királyság magyarországi Nagykövetsége Sajtóközleménye - Királyi Fensége, Mohamed bin Szalman bin Abdul-Azíz Al Szaúd koronaherceg bejelentette a "Zöld Szaúd-Arábia" és a "Zöld Közel-Kelet" kezdeményezéseket (2. rész)
    Budapest, 2021. március 30., kedd (OTS) -

    A Királyság erőfeszítéseinek egy része a közegészség előmozdítására valamint az állampolgárok és a lakosok életminőségének javítására irányult, hiszen elvégezte a környezetvédelmi ágazat átfogó átszervezését, létrehozta 2019-ben a Környezetbiztonsági Speciális Erőket, valamint 4%-ról, több mint 14%-ra emelte a természetvédelmi területek arányát, továbbá 40%-kal növelte a növénytakarót a Királyságban az elmúlt négy évben. Ezen kívül a Királyság a legjobb széndioxid-kibocsátási szintet érte el az olajtermelő országok között, valamint foganatosításra kerültek egyéb olyan kezdeményezések, amelyek már ténylegesen megkezdődtek és kézzelfogható pozitív eredményeket valósítottak meg az általános környezetvédelmi helyzet területén.

Őfelsége, a trónörökös megjegyezte, hogy a két kezdeményezés a Királyságnak a közös nemzetközi kérdések terén betöltött vezető szerepéből fakadóan, és a bolygó védelmére irányuló erőfeszítéseinek folytatásaként jöhetett létre azon időszak alatt, amikor a G20-ak elnökségét tölthette be a tavalyi évben, és amelynek eredményeként látott napvilágot egy speciális nyilatkozat a környezetvédelemről, a szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaság koncepciójának elfogadásáról, valamint a G20-ak első környezetvédelmi munkacsoportjának felállításáról, továbbá két nemzetközi kezdeményezés elindítása a földromlás visszaszorítása és a korallzátonyok védelme érdekében.

Őfelsége, a trónörökös beszédét azzal fejezte be: "Büszkén jelentem be a Zöld Szaúd-Arábia és a Zöld Közel-Kelet kezdeményezéseket, és ez még csak a kezdet. A Királyságnak, a régiónak és az egész világnak arra van szüksége, hogy gyorsított lépésekben haladjon előre a klímaváltozás elleni küzdelemben. A jelenlegi helyzetet szemlélve, a zöldebb jövő felé vezető út megkezdése nem volt könnyű, azonban az átfogó fejlesztési elképzeléseinknek összhangban, nem kerüljük el a nehéz döntéseket. Elutasítjuk a gazdaság megőrzése és a környezet védelme közötti megtévesztő választást. Úgy gondoljuk, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való munkálkodás fokozza a versenyképességet, felpezsdíti az innovációt, és munkahelyek millióit teremti meg. A Királyság és a világ feltörekvő nemzedéke tisztább és fenntarthatóbb jövőt követel, mi pedig tartozunk nekik azzal, hogy biztosítjuk részükre. Ezzel kapcsolatban a Királyság együttműködik valamennyi nemzetközi partnerével,  legyen szó szervezetekről avagy országokról, a két kezdeményezés, valamint az ezek alá tartozó kezdeményezések és ütemtervek kidolgozása érdekében.

Őfelsége hozzátette, hogy a következő néhány hónapban fogja bejelenteni a "Zöld Szaúd-Arábia" kezdeményezés részleteit, valamint az indítványozását a jövő év második negyedévében, nemzetközi partnerek részvételével rendezendő "Zöld Közel-Kelet" kezdeményezés regionális találkozójának.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.