OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. március 19., péntek 13:45

Jelentés a Nitrogénművek 2020 éves eredményéről
    Pétfürdő, 2021. március 19., péntek (OTS) - A mai napon a Nitrogénművek Zrt. közzétette konszolidált éves beszámolóját a 2020-as évre vonatkozóan.

    A 2020-as év kihívásokkal teli, de eredményes volt a társaság számára. A vállalat EBITDA mutatója 23,05 milliárd forintos szintet ért el, amely 31%-os növekedés az előző évhez képest. A termelés 24,5%-kal növekedett 2019-hez képest és elérte az 1,23 millió tonnás szintet. Az árbevétel 7,7%-kal, 94,7 milliárd forintra növekedett. Az adózott eredmény 3,59 milliárd forint lett, ez az érték 2019-ben 1,06 milliárd forint volt. Jelentős beruházásaikat követően az eladósodottsági mutató (Net Debt to EBITDA), rövid időn belül, tervszintre csökkent, 2,1x értéket elérve.

Sem a társaságra, sem a csoportra nem gyakorolt jelentős negatív hatást a COVID-19 járvány és annak hatásai, mindamellett, hogy természetesen megnövekedtek a védekezésre fordított kiadások. A mezőgazdasági tevékenység továbbra is nagyon erős maradt az összes piacuk tekintetében, ezért a műtrágya iránti igény stabil maradt, sőt sok piacukon még növekedett is. A terményárak 2020-ban emelkedő tendenciát mutattak, ami támogatta a gazdálkodók jövedelmezőségét, és erőteljesen növelte a műtrágyakeresletet. A beruházásoknak köszönhető folyamatos termelési hatékonyság javulás és az inputárak (földgáz, energia) 2020-as csökkenése hozzájárult a társaság, és így a csoport általános jövedelmezőségéhez.

A Nitrogénművek Zrt.-ről
A Nitrogénművek Zrt. a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágya gyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, székhelye Pétfürdő, Magyarország. Magyarországon a vállalat képviseli a műtrágyatermelést, amely a forgalom és foglalkoztatás, de leginkább az élelmiszeripar tekintetében fontos ágazat az EU-ban. A Nitrogénművek Zrt. több, mint 15 országban, több mint 700 fő nemzetközi munkavállalóval és 89 éves múlttal van jelen az iparágban.
 Főbb mutatószámok                    2020 év  
==================================== =========
Árbevétel (millió Ft)                94,765  
------------------------------------ --------
EBITDA (millió Ft)                   23,051  
------------------------------------ --------
EBITDA margin (%)                    24,3      
------------------------------------ --------
Termelési tevékenység (ezer tonna)   1,235.9  
------------------------------------ --------
 Adózás előtti eredmény (millió Ft)  4,179     
------------------------------------ --------
Nettó adósság/EBITDA                 2,05    
------------------------------------ --------

Pétfürdő, 2021. 03. 19.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.