2024. március 28. csütörtök

2021. február 18., csütörtök 11:43

A NuScale és a Kozloduj atomerőmű egyetértési megállapodást kötött az SMR bulgáriai telepítési lehetőségeinek felméréséről (1. rész)
    Portland, Oregon állam, USA, 2021. február 18., csütörtök (Business Wire/OTS) - A NuScale Power és a Kozloduy Nuclear Power Plant - New Build (KNPP-NB) megállapodtak, hogy együttműködnek annak értékelésében, alkalmazható-e a NuScale innovatív technológiája hosszú távú, tiszta energiatermelési megoldásként Bulgáriában - A NuScale Power ma bejelentette, hogy egyetértési megállapodást (memorandum of understanding [MOU]) írt alá a bulgáriai Kozloduj atomerőmű új reaktorainak kiépítésére létrehozott céggel, a Kozloduy Nuclear Power Plant - New Build Plc-vel ([KNPP-NB]) azzal a céllal, hogy felmérjék a NuScale innovatív kis moduláris reaktor (small modular reactor [SMR]) technológiájának a kozloduji atomerőműben való telepítési lehetőségeit.

A KNPP-NB egy nyilvánosan működő részvénytársaság, amelyet a meglévő atomerőművi területen új nukleáris kapacitások kiépítésének szervezése céljára hoztak létre. A most megkötött egyetértési megállapodás is igazolja, hogy a NuScale technológiája iránt, amely az egyik legfőbb módja lehet a szénmentes energiatermelésre való globális átállásnak, fokozott nemzetközi érdeklődés nyilvánul meg.

A kozloduji létesítmény Bulgária egyetlen működő atomerőműve, és a Minisztertanács által a kozloduji erőmű kapacitásbővítéséről nemrégiben meghozott döntés értelmében a KNPP-NB jelenleg felméréseket végez és tájékozódik a különféle fejlett nukleáris technológiáknak a létesítményben való alkalmazási lehetőségeiről. A megállapodás célja a NuScale SMR technológiájának értékelése annak meghatározása céljából, hogy megfelel-e a kozloduji erőműben való telepítésre. Az MOU értelmében a NuScale támogatja a KNPP-NB-t a különféle vizsgálatok és elemzések végzésében, ideértve egy projektütemterv kialakítását és az egyes ütemekben elvégzendő legfontosabb feladatokat egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése céljából, a projekt költségeinek megbecslését és egy NuScale blokk esetleges létrehozását támogató, a felek kölcsönös jóváhagyása alapján végrehajtandó mérnöki, tervezési, engedélyeztetési és egyéb tevékenységek meghatározását.

"A NuScale biztonságos, skálázható technológiája tökéletes megoldás Bulgária számára az ország tisztaenergia-előállítási portfóliója bővítése és diverzifikálása céljára" - fejtette ki John Hopkins, a NuScale Power elnök-vezérigazgatója. "A NuScale nagy izgalommal tekint a technológiai megoldása potenciális telepítése céljából való együttműködés elé egy olyan fontos energiaipari szereplővel, mint a KNPP-NB, és alig várjuk, hogy bemutathassuk azt a számos előnyt, amelyet kis méretű moduláris reaktoraink biztosítani tudnának a régió számára."

"Egyértelmű az az igény, hogy a kozloduji erőműben biztonságos, megbízható és megfelelően szabályozható energiatermelést valósítsunk meg" - nyilatkozta Ljuben Marinov, a KNPP-NB vezérigazgatója. "A NuScale kis moduláris reaktora az egyik legjobb opció az európai és bulgáriai energiapolitikai célok elérésére a liberalizált energiapiaci környezetben, továbbá az energiaellátás biztonságának javítására és a bruttó nemzeti termék (GDP) megfelelő értékű növelésére."

2020 augusztusában a NuScale kis moduláris reaktora első és ez idáig egyetlen ilyen termékként megkapta az amerikai Egyesült Államok nukleáris szabályozási hatósága (U.S. Nuclear Regulatory Commission [NRC]) tervjóváhagyását. A NuScale továbbra is minden erőfeszítést megtesz SMR technológiája piaci bevezetése érdekében, ideértve az ellátási lánc kiépítését, a standard erőműtervek kidolgozását, az erőművi leszállítási tevékenységeket, valamint az indítási és üzembehelyezési tervek elkészítését. A NuScale első modulját már 2027-ben le tudja majd szállítani ügyfeleinek. (folyt.)

2021. február 18., csütörtök 11:43

A NuScale és a Kozloduj atomerőmű egyetértési megállapodást kötött az SMR bulgáriai telepítési lehetőségeinek felméréséről (2. rész)
    Portland, Oregon állam, USA, 2021. február 18., csütörtök (Business Wire/OTS) -

Amit a NuScale Powerről tudni kell…

A NuScale Power kifejlesztett egy új moduláris, könnyűvizes atomreaktort, amely alkalmas az áramfejlesztéshez, távfűtéshez, sótalanításhoz és egyéb hőfelhasználó ipari alkalmazásokhoz szükséges energia biztosítására. Ez az áttörést képviselő kis moduláris reaktor (SMR) magában foglal egy teljes mértékben gyári előállítású energiaellátó modult, a NuScale Power Module™-t, amely a nyomottvizes reaktortechnológia biztonságosabb, kisebb és skálázható verziójának alkalmazásával 77 MW elektromos energia előállítására képes. A NuScale terméke skálázhatósága révén - egy erőműben akár 12 egyedi energiaellátó modul is üzemelhet - karbonsemleges energiát biztosít, és a gigawattos méretű atomerőművek létrehozásához szükséges pénzügyi ráfordításnál jóval alacsonyabb költségű megoldást kínál. A NuScale többségi tulajdonosa, a Fluor Corporation globális mérnöki és beszerzési, valamint építőipari tevékenységet folytató vállalat, amely a kereskedelmi célú atomerőművek építése terén 60 évre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkezik.

A NuScale központja Portlandban, Oregon államban működik, és irodái megtalálhatók Corvallisban (Oregon); Rockville-ben (Maryland) Charlotte-ban (Észak-Karolina), Richlandben (Washington) és Londonban (Egyesült Királyság). Kövessen minket a Tiwitteren (@NuScale_Power) a Facebookon (NuScale Power, LLC), a LinkedInen (NuScale-Power) és az Instagramon (nuscale_power). A NuScale új logóval, márkával és honlappal rendelkezik. Kérjük, nézze meg rövid videófilmünket.

A Kozloduy Nuclear Power Plant - New Build Plc székhelye Kozloduj városában, a Bulgáriai Köztársaság Vratsa megyéjében található. Látogasson el hozzánk a következő internetes címen: www.npp-nb.bg!

Tekintse meg az eredeti közleményt a következő internetes címen: businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210217005146/en/

Kapcsolat:
Diane Hughes, Vice President, Marketing & Communications, NuScale Power