OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. február 9., kedd 14:40

Az Országos Onkológiai Intézet lett a hazai tüdőtranszplantáció központja
    Budapest, 2021. február 9., kedd (OTS) - Kicsivel több, mint öt évvel ezelőtt, Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet akkori főigazgatója szervezésének köszönhetően, 2015-ben indult el a Magyar Tüdőtranszplantációs Program, amely rövid idő alatt jelentős sikereket ért el. Bár a magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 ősze óta már önálló nemzeti programként működik. Reményeink szerint hamarosan közép-európai centrum lesz. Az EMMI 2021. február 5-i rendelete szerint a tüdőtranszplantáció társadalombiztosítási finanszírozása is a tüdőátültetéseket és az ahhoz kapcsolódó műtüdő kezeléseket végző Országos Onkológiai Intézethez kerül. Az eddigi munkamegosztáshoz hasonlóan a tüdőtranszplantációra alkalmas betegek kiválasztásában, előkészítésében és hosszútávú utógondozásában a továbbiakban is részt vesznek a Semmelweis Egyetem Klinikái is.

        2015 óta nagyon rövid idő alatt óriásit fejlődött a hazai tüdőátültetés. Kezdetben a magyar szakemberek az osztrák orvosokkal közösen végezték a műtéteket Bécsben, de mára már olyan képzett szakembergárda és a kormány 1+3 milliárd forintos támogatásának köszönhetően olyan műtők és eszközpark áll rendelkezésre, hogy a Magyar Tüdőtranszplantációs Program önállóan is képes ellátni nem csak a hazai, de akár a határon túli átültetésre várókat is.
     Az elmúlt években történt fejlesztéseknek és a kollégák, a transzplantációs csapat elkötelezettségének köszönhetően a beavatkozások mostanra már rutinná váltak, és az intenzív terápia is komoly orvostechnikai fejlesztéseken ment keresztül. Gondoljunk csak az úgynevezett műtüdő alkalmazására, amit ma már nemcsak a tüdőátültetéseknél, de a koronavírus-fertőzött betegek légzéstámogatására is használnak. Az Országos Onkológiai Intézetben tavasszal átadásra kerülő új műtőblokk nemcsak a tüdőátültetés további fejlődésére és fejlesztésére ad lehetőséget, de 21. századi körülményeket biztosít a tüdődaganatok sebészi és multidiszciplináris kezeléséhez.
     Hazánk különleges helyzetben van a transzplantáció tekintetében, hiszen a környező országok jelentős részében nincs lehetőség tüdőtranszplantáció elvégzésére, ezért Magyarország regionális szerepe megkerülhetetlen.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.