OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2020. december 16., szerda 09:23

Jogi veszélyfaktorok az év vége közeledtével
    Budapest, 2020. december 16., szerda (OTS) - Évzáráskor mindannyian kicsit magunkba nézünk, értékeljük a mögöttünk álló esztendőt, és a jövőre vonatkozó döntéseket hozunk. Idén ez különösen nehéz, hiszen legtöbbünknek a 2020-as év nem a végeláthatatlan sikerek éve volt. Ilyenkor még kiemeltebben kell figyelnünk arra, hogy a döntéseinkben rejlő jogi veszélyeket, esetleges buktatókat a lehető legkisebb mértékűre redukáljuk. Pedig év végén nem kevés kockázati tényezővel kell szembenéznünk!

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20201216_003.jpg

Nézzük, milyen általános helyzetek merülhetnek fel

     1.    Az egyik legjellemzőbb "nagy változás" év végén a munkahely váltás. De az új munkahellyel bizony új munkaszerződés is jár, és ennek kapcsán egyáltalán nem mindegy, hogy tisztában vagyunk-e jelenleg hatályos törvényekkel, szabályokkal, melyek ismeretével elég sok bajtól megkímélhetjük magunkat a későbbiekben.
     2.    Sokunkra jellemző, hogy komolyabb változásainkat nem egymás után vezetjük be az életünkbe, hanem egy telítődési pontot követően mindent egyszerre "lecserélünk". Éppen ezért a munkahely után a második helyen álló változó év végén az albérlet-váltás. Az ingatlanpiac átalakulásával, az Airbnb lakások albérlet-piacra történő kikerülésével azonban "felhígult" a piac, és olyan szereplőkkel, tulajdonosokkal is találkozhatunk, akik az albérleti szerződések fontos pontjaival nincsenek tisztában.
     3.    Év végén egyértelműen a dobogó harmadik helyén az online vásárlásokkal kapcsolatos nehézségek, az Általános Szerződési Feltételekben elrejtett törvényi hivatkozások állnak (pl. vásárlástól történő elállás, hibás, vagy nem megfelelő termék, visszaküldés)

Nyilvánvalóan mindannyian átéltük már egy szerződés (vagy akár egyéb jogi dokumentum) olvasásakor, hogy tanácstalanul keresgéltünk az interneten, vajon egy hivatkozott jogszabály hatályos-e vagy sem. Ezek a folyamatok elég sok potenciális buktatót rejtenek magukban, de felbukkant egy új alkalmazás, ami segít eligazodni ebben az útvesztőben.

A Joghatály segítségével a felhasználók időt és pénzt takaríthatnak meg, nem is beszélve azokról a rossz tapasztalatokról, melyektől mindannyian tartunk kicsit.

Ha felhasználó szeretné a jogszabályok hatályosságát megvizsgálni, regisztrálhat a Joghatály alkalmazásra, melyben a legfontosabb jogszabályok- például az Alaptörvény, Áfa törvény, Polgári törvénykönyv (Ptk.), Büntető törvénykönyv (Btk.), Munka törvénykönyv (Mt.), Személyi jövedelemadó törvény (Szja tv.), Társasházi törvény - elérhetők közvetlenül, rövidítéslistából is.

Előnyei:

     -    tartalomfüggetlen dokumentumokat (.doc/.docx/.pdf) is vizsgálni tud a jogszabályok hatályossága szempontjából;
     -    automatikusan felismeri a dokumentumokban lévő jogszabályokat, jogszabályi hivatkozásokat, majd megmutatja azok hatályosságát;
     -    mindenki számára elérhető, egyszerű megoldást nyújt a jogszabályokkal való munkavégzéshez;
     -    segíti a jogbiztonságot;
     -    időhatékony, hiszen jelentős adminisztratív terhektől szabadítja meg a felhasználókat.

Alapvetően egy feltételnek kell, hogy megfeleljen a vizsgálni kívánt dokumentum: legyenek benne - magyar vagy Európai Uniós - jogszabályi hivatkozások. Az alkalmazás felhasználóbarát, egyszerűen csak feltöltjük az átvizsgálandó dokumentumot vagy szöveget, átvizsgálja az anyagot, felismeri a szövegben a jogszabályi hivatkozásokat, majd megállapítja a hatályosság állapotát, és visszajelzi a felhasználónak.

Legnagyobb előnye mégis, hogy az gyakorlatilag nem kell naprakésznek lennie a jogszabályokkal kapcsolatban, ezt a munkát végzi el helyettünk.

A Joghatály havi előfizetéses formában érhető el, de regisztrált felhasználóknak most díjmentesen rendelkezésre bocsátják december 31-ig. Klikk és regisztráció: https://joghataly.egov.hu/

A Joghatály szolgáltatás a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásából valósult meg.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.