OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. október 26., hétfő 15:47

A Panasonic beszámolt a hidroxilgyökök kínálta előnyöket kiaknázó nanoe™ X technológia új koronavírusra (SARS-CoV-2) gyakorolt gátló hatását igazoló vizsgálatokról (1. rész)
    Wiesbaden, Németország, 2020. október 26., hétfő (Business Wire/OTS) - A Panasonic ma bejelentette, hogy a szerződés alapján kutatási szolgáltatásokat nyújtó globális szervezettel, a Texcell-lel*1 való együttműködése kedvező eredményeket hozott: a Texcell igazolta a hidroxilgyökök kínálta előnyöket kiaknázó nanoe™ X technológia új koronavírusra (SARS-CoV-2) gyakorolt gátló hatását.

    A Panasonic által kifejlesztett, eredeti, nanoe™ X technológiát hasznosító ionizátor "nanoméretű, porlasztott vízrészecskéket" hoz létre. A készülék elektrosztatikus porlasztási technológia alkalmazásával összegyűjti a levegőben lévő, szabad szemmel nem látható nedvességet, melynek felhasználásával "vízcseppecskékbe burkolt hidroxilgyököket" állít elő magas feszültségű elektromos áram segítségével. A készülék hatékonyságát biztosító legfontosabb tényező a nanoe™ X technológia alkalmazásával előállított hidroxilgyökök, amelyek fokozottan oxidatív hatásúak és rendkívül reaktívak.

A Panasonic 1997 óta végez kutatásokat a technológiával kapcsolatban, és számos területen igazolta annak hatékonyságát, ideértve bizonyos patogén mikroorganizmusok (baktériumok, gombák és vírusok), valamint allergének hatásának gátlását azáltal, hogy biztosítja az emberi szervezetre káros, 2,5 mikron méretű finomszemcsés anyagok lebontását*2.

2012-ben a Panasonic egy külső szervezettel együttműködve vizsgálta a technológia vírusokra gyakorolt hatását. A vizsgálat megerősítette, hogy a technológia a különféle biológiai jellemzőkkel bíró patogéneknek mind a négy kategóriája esetében hatékony. E vizsgálati eredmények alapján a Panasonic úgy nyilatkozott, hogy a "vízburokban lévő hidroxilgyököket" hasznosító technológia várhatóan gátló hatást fejt ki az újonnan megjelenő vírusokra is*3.

A jelenlegi világjárványt előidéző új koronavírus (SARS-CoV-2) szintén ezek közé az újfajta vírusok közé tartozik, és a Texcell segítségével most lefolytatott vizsgálatok is igazolták, hogy a nanoe™ X valóban gátló hatást gyakorol erre a vírusra. A vizsgálatokat zárt laboratóriumi környezetben végezték, és céljai közt nem szerepelt a technológia nem kontrollált életterekben való hatékonyságának vizsgálata.

Annak érdekében, hogy szerte a világon tisztább környezetet biztosíthasson az emberek számára, a Panasonic folyamatosan kutatja a nanoe™ X technológia további felhasználási lehetőségeit, a légszennyezéssel kapcsolatos lehetséges kockázatok, ideértve az új, patogén mikroorganizmusok okozta szennyezés csökkentése céljából.

Hivatkozások:
A nanoe™ X által az új koronavírus (SARS-CoV-2) esetében kifejtett gátló hatás

Áttekintés
Egy 45 liter térfogatú vizsgálati fülkében vizsgálták az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását mind a nanoe™ X technológiának való expozíció esetében, mind anélkül, és a kapott adatokat összehasonlították.

Eredmények
Az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását a technológia több mint 99,99%-os mértékben gátolta 2 órán belül.

Megjegyzés: A fent leírt igazoló vizsgálatot úgy tervezték, hogy alapvető kutatási adatokat adjon a nanoe™ X technológia által az általános életterektől eltérő laboratóriumi körülmények közt az új koronavírusra gyakorolt hatásról. A vizsgálatnak nem volt célja a termék teljesítményének értékelése.

Módszerek és adatok
A vizsgálatot végző szervezet: Texcell
A vizsgálat tárgya: Az új koronavírus (SARS-CoV-2?
A vizsgált eszköz: nanoe™ X technológiát alkalmazó eszköz

Módszer:
- A nanoe™ X technológiát alkalmazó eszközt a 45 liter térfogatú vizsgálati fülkében a padlótól számított 15 cm-es magasságban helyezték el.
- Egy petricsészébe egy SARS-CoV-2 vírust tartalmazó oldattal átitatott gézdarabot tettek, és előre meghatározott időtartamra elhelyezték a nanoe™ X technológiát alkalmazó eszközt tartalmazó fülkében, kitéve azt a nanoe™ X technológia hatásának.
- Ezt követően megmérték a vírustitert, majd a mért érték alapján kiszámították az inhibíció mértékét (azaz az inhibíciós rátát).

A vizsgálat eredményei
Vizsgálat tárgya    Inhibíciós ráta*    Térfogat    Órák száma
SARS-CoV-2        99.99%        45 liter    2 óra
(folyt.)

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.