OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. augusztus 28., péntek 14:19

Egyre többen kölcsönből fedezik a beiskolázást
    Budapest, 2020. augusztus 28., péntek (OTS) - A korábbi megtakarítások felélése miatt, valamint a koronavírus újabb hullámától tartva nehezebb megbirkózni az idei iskolakezdéssel, többen kölcsön segítségével tudják fedezni a kiadásokat, derül ki a BÁV Zálog megbízásából a Pulzus piackutató által készített országos felmérésből. - A BÁV zálogügyfeleinek 13%-a már augusztus első felében a tanévkezdés költségeinek fedezésére vett igénybe kölcsönt.

    A BÁV Zálog üzletágának megbízásából a Pulzus piackutató készített reprezentatív kutatást augusztus közepén a családok iskolakezdésre fordított kiadásairól.(1)  Az országos kutatás szerint a költségek egy átlagos, kétgyermekes család esetében összesen 40-80.000 forintot, azaz a háztartás bevételeinek 20-30%-át teszik ki. Egy háromgyerekes családnál ez elérheti a 120.000 Ft-ot, a bevételek 40%-át is. Az iskolakezdés jobban megterheli a vidékieket, akik az alacsonyabb jövedelmek miatt, a budapestiekhez képest, a bevételeik nagyobb részét fordítják ilyenkor az iskolásokra.

Az árak emelkedése is nehezíti a tanévkezdést. A kutatás szerint legtöbbet az általános iskolát kezdő gyermekekre költenek, hiszen nekik még az íróasztalt, megfelelő széket, asztali lámpát is be kell szerezni, ez a legjelentősebb tétel, amely akár 100.000 forinttal is megterhelheti a családi kasszát. Extra kiadást jelenthet egy, a digitális oktatás esetleges visszatérése miatt elengedhetetlenné vált számítógép beszerzése is. A megkérdezettek 14%-a úgy próbál spórolni, hogy családtagoktól, ismerősöktől használtan szerzi be az iskolaszereket.

A pénzügyi tervezést idén jelentősen megnehezíti a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés. Nem meglepő, hogy a gyerekes családok 56%-a érzi úgy, hogy nehezebb most előteremteni az iskolakezdés költségeit, mint egy évvel ezelőtt. A megkérdezettek 9%-a kölcsön segítségével fedezi a kiadásokat, ebből 7%-ot tesz ki azoknak az aránya, akik a korábbi évekkel ellentétben, idén nem tudják önerőből megoldani a beiskolázást.

"Az aranyfedezetű kézizálog-kölcsönökre specializálódott BÁV Zálog üzletágánál eddig az augusztus-szeptember átlagos forgalmú időszak volt. A Pulzus kutatással párhuzamosan, augusztus első felében, a fiókjainkban végzett országos, 1500 fős kutatásunkon az ügyfelek 13%-a nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés költségeinek fedezésére vesz fel zálogkölcsönt. Az igazi rohamra csak a hónap végén számítunk, hiszen sok család augusztus utolsó hetére hagyja a készülődést" - mondta el Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

A pénzügyi tervezést nehezítette, viszont a pénzügyi tudatosságot erősítette a koronavírus járvány, és az esetleges második hullámtól való félelem. A zálogügyfelek 78% tartja szükségesnek, hogy pénzügyileg is felkészüljön az esetleges újabb járványidőszakra.
    
(1) A kutatás a Pulzus applikációjával készült, az adatfelvétel időpontja 2020. augusztus 10-14. A kutatás az általános- és középiskolás gyermeket nevelő magyar családokra nézve reprezentatív.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.