OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2020. július 30., csütörtök 11:22

Elveszett a nyitánya Rossini, A sevillai borbély operájának!
    Budapest, 2020. július 30., csütörtök (OTS) - A Margitszigeti nagyszínpadon augusztus 7-én és 9-én mutatják be a vígoperák legkedveltebb darabját, Rossini művét, A sevillai borbélyt Annalisa Stroppa és a Giorgio Caoduro sztárfellépőkkel.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20200730_001.jpg

Rossini megérte a pénzét! Miután a zeneszerzőnek A sevillai borbély bemutatójáig már nem volt elég ideje komponálni, ezért saját magától lopott, és az egy évvel korábban írt "Elisabetta" című opera nyitányát iktatta az új darabja elé. A nyitány, mint önálló zenekari szám, talán még az operánál is népszerűbb, ismertebb lett. Persze kis túlzással, mert A sevillai borbély sikerét, a történet és zene kedves humorát semmi nem múlhatja felül, immár 204 éve.

A margitszigeti nagy színpadon augusztusban két alkalommal két külföldi vendégművésszel mutatják be Rossini talán legnépszerűbb vígoperáját. Az olasz mezzoszopránt, Annalisa Stroppat ünnepelheti és ismerheti meg a Margitsziget közönsége, aki Rosina szerepében többszörösen meghódította már a világ nagy operaszínpadait.

Azt is kevesen tudják, hogy ez a korszakalkotó komponista zseni, Rossini az egész operát összesen négy hét alatt írta meg. A Margitszigeten mindenki meggyőződhet arról, hogy az vígopera kiállta az idő próbáját, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy összecsapott mű, és a közmondást is cáfolja Rossini műve, A sevillai borbély, miszerint a jó munkához idő kell.

Beaumarchais hősét, a furfangos Figaro történetét, Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná, augusztusban a Margitszigeten Figaro szerepében pedig nemzedékének egyik vezető olasz baritonjával, a sármos Giorgio Caoduróval élhetjük át a fordulatos történetet.

A legnépszerűbb Rossini-opera bemutatóját 1816-ban tartották a római Argentína színházban. A premierről azt mesélték, hogy a nagytekintélyű és népszerű komponista, Paisiello hívei mindent megtettek az opera megbuktatásáért, de mint arról hamarosan a Margitszigeti színház közönsége is meggyőződhet, szerencsére nem jártak sikerrel.

A darabot indító hangulatos nyitányt követően Rossini zenei humorban is bővelkedő, fordulatos és számos kedves karaktert felvonultató darabja a hazai kiváló operaénekeseknek is lehetőséget ad lubickolni szerepeikben: Horváth István, Pálerdi András, Farkesréti Mária, Geiger Lajos, Kiss András lépnek színpadra. A Margitszigeten az Operaház Zenekarát Cser Ádám vezényli, Békés András rendezését Kovalik Balázs állította színpadra. A darab ritmikai leleményében és jókedvre derítő temperamentumában egyaránt üdítő hallgató és előadó számára egyaránt.

Az esemény oldala és jegyinformáció: https://szabadter.hu/programok/gioachino-rossini-sevillai-borbely-opera-ket-felvonasban

Ízelítő a műből: https://www.youtube.com/watch?v=OloXRhesab0&fbclid=IwAR2TfB1Lyr8y7YC2sR4vQBtYtmihOJFSBgAT1KrgUo2jkDN
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.