OTS Üzleti Sajtószolgálat
2020. október 1. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. március 25., szerda 08:30

Blogírás - kell-e ellenőrizni a tartalmunkat plagizálás szempontjából?
    Budapest, 2020. március 25., szerda (OTS) - A hivatalos definíció szerint a plágium vagy plagizálás azon cselekedet, amikor valaki egy másik ember munkáját saját munkájában hivatkozás nélkül felhasználja, azt sajátjaként tüntetni fel és ezzel komolyan károsítja az eredeti szerző jogait. A plagizálás sok esetben felfüggesztéssel, büntetéssel, elbocsátással, sőt nagyon súlyos esetben még börtönbüntetéssel is járhat. Ennek tükrében, ha publikációnkhoz, blogposztunkhoz kutatásokat végzünk, és más forrásokból merítünk ötleteket, nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk plágium szempontjából is a végső eredményt, és ha szükséges, sose felejtsük el feltüntetni a felhasznált forrásokat.

    A plágium keresés vagy plagizálás ellenőrzése azért is különösen fontos, mert még abban az esetben is felmerülhet ennek a lehetősége, ha saját maguk írtunk egy cikket teljesen a nulláról. Hogy miért van ez? Mert elképzelhető, hogy magunktól írtuk meg az adott posztot a blogunkra, de korábban olvasott cikkek és tanulmányok is hatással voltak a munkánkra, sőt akár még az is lehetséges, hogy egy-egy mondat annyira megragadt a fejünkben, hogy változtatás nélkül használtuk fel. Szóval a plágium ellenőrzés azért fontos, hogy biztosítsuk, a posztunk/cikkünk nem tartalmaz semmiféle duplikációt, nem használtuk fel más ötletét.

Manapság már vannak rendkívül hatékony plágiumkereső alkalmazások (www.plag.hu), ezek képesek teljes áttekintést adni a lehetséges plágiumgyanúkról és a plágiumra vonatkozóan jelentéseket is tudunk készíteni, tehát egy ilyen alkalmazás használatával 100%-ban biztosak lehetünk abban, hogy a kezünk közül kikerült blogposzt teljes egészében egyedi és innentől kezdve már a saját szellemi tulajdonunkat képezi. Sőt, ezek a plágiumkeresők már nem csak a plagizálásra fókuszálnak, de képesek javítani bizonyos tördelési, szerkesztési hibákat és még a legkisebb, véletlen plágiumot is képesek kigyomlálni a szövegünkből. És ha a plágiumkereső akár rá is világított néhány plagizálásra a cikkünkben, nem vagyunk teljesen elveszve, hiszen ezek az alkalmazások meg is mutatják, mit kellene lecserélni, hogy a poszt végül teljes egészében saját munka és egyedi tartalom legyen.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.