OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. március 9., hétfő 10:10

100 év után is Barabás-akvarellel indul a BÁV grafikai aukciója
    Budapest, 2020. március 9., hétfő (OTS) - Az idén 100 éves aukciós működését ünneplő BÁV március 11-i évnyitó árverésén a magyar grafika meghatározó alakjai előtt tiszteleg. Ahogy egy évszázaddal ezelőtt, a cég jogelődje által rendezett első aukción, úgy most is Barabás Miklós egyik akvarellje lesz az első tétel, amire a korabeli 1500 korona helyett idén 220000 forintért lehet licitálni. A festményekkel szemben néhány száz vagy akár néhány tízezer forintért lehet megvenni Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Márffy Ödön, Barcsay Jenő, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Perlrott Csaba Vilmos, Kondor Béla vagy Maurer Dóra műveit. Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve, és Mund Hugó színezett litográfiája lesz.

    1920-ban, idén 100 éve rendezte meg a BÁV jogelődje az első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. A neves szakemberek által összeállított kollekció első tétele Barabás Miklós egyik alkotása volt, amely 1500 koronás kikiáltási árról indult. Egy évszázaddal később ismét egy Barabás-akvarell lesz az első tétel, de erre már 220000 forintról licitálhatnak az érdeklődők. Az ünnepi év első aukciójára színes, széles vásárlóközönséget megszólító, változatos technikákat felvonultató anyaggal készültek a BÁV szakértői, ahová nem csupán gyűjtői, de befektetési szándékkal is érdemes lesz ellátogatni.

Ha a 100 évvel ezelőtti első katalógust lapozgatjuk, nyilvánvalóvá válik, hogy a grafika, közte az egyedi rajz és a sokszorosított eljárások már akkor is méltánytalanul alulértékeltek voltak. Egy Mednyánszky László alkotás esetében körülbelül tízszeres áron vásárolhattunk olajfestményt a rajzzal szemben. Ez  a nemzetközi műkereskedelemben tapasztalható trendekkel ellentétes tendencia, a kezdő gyűjtők szerencséjére, hazánkban napjainkig változatlan, sőt, mostanra akár a százszoros szorzót is elérheti a különbség.

Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve. A századfordulón készült, akvarellel színezett egyedi tusrajzok hűen adják vissza a Mátyás-templom, az Országház vagy a Gresham-palota üvegablakait is megálmodó művész zsenialitását.

A kollekcióból kiemelkedik Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája. A 100 ezer forintról induló alkotás méltó módon képviseli a nagybányai művésztelep formakultúráját.

A méltán népszerű Európai Iskola képviselői közül most is licitálhatnak Gyarmathy Tihamér három egyedi absztrakt művére. Ezen felül az Iparterves generáció alkotóitól Nádler István egyedi Fekete gesztusa vagy Hencze Tamás ugyanakkor készült Sötét gesztusa is minden bizonnyal népszerű lesz. Az absztrakt alkotások közül a szakértők egy nagyméretű Hincz Gyula rajzra hívják fel a figyelmet, de a statement darabokat kedvelőknek érdemes lesz licitálni Angyalföldi Szabó Zoltán Mosakodó című pasztelljére is. A kortárs alkotók sorából természetesen nem hiányozhat Maurer Dóra sem, akinek életműkiállítása jelenleg is látogatható a londoni Tate Modernben.

A Grafikai aukció kiállítását február 29. - március 9. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az árverést március 11-én, 18 órakor tartjuk a BÁV Apszistermében. További információk és katalógus: www.bavaukcio.hu

További információk:

Szabó Krisztina
BÁV Zrt.
kommunikációs menedzser
szabo.krisztina@bav.hu
06 20 298 2799
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.