2024. március 28. csütörtök

2020. március 6., péntek 10:26

Óvatos és kivár a hazai vállalati rendezvénypiac - a Cegeshelyszínek.hu felmérést készített a koronavírus hatásairól a tavaszi időszakra a céges rendezvényszervezés terén
    Budapest, 2020. március 6., péntek (OTS) - 882 hazai vállalatot kérdezett meg felmérésében a www.cegeshelyszinek.hu arról, hogy miképp viszonyulnak a koronavírushoz a saját tavaszi (március-május) eseményeik, rendezvényeik kapcsán. A hazai vállalati rendezvénypiacot a cégek által rendszeresen megtartott események, tréningek, képzések, konferenciák adják. A koronavírus miatti pánik nem csak őket, hanem a szektor szolgáltatóit is érzékenyen érinti, hiszen jellemző ezen a területen, hogy egy-egy eseményen a helyszínt biztosító szolgáltatón túl gyakran 3-5 további alvállalkozó is közreműködik.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A válaszolók 85,2%-nak már volt idei betervezett és megrendelt rendezvénye, csak 14,8% mondta azt, hogy nem időzítette még az idei nagyobb rendezvényeket előre. A lemondásokkal kapcsolatban már összetettebb a helyzet: a válaszolók 58%-a nem mondott még le idei rendezvényt, 23%-uk a közeli időpontra eső rendezvényeket elhalasztotta egy későbbi időpontra, 19%-uk pedig lemondta a már megrendelt rendezvényt. Az elmúlt hónapot részletesen vizsgálva az derült ki a belföldi céges rendezvényekre vonatkozóan, hogy egyelőre bizakodók a megrendelők, 71%-uk nem mondta le a tervezett rendezvényt, a válaszolók 18%-a viszont legalább már egy eseményt lemondott az elmúlt hetekben, a cégek 11%-a pedig többet is.

A tavalyi előrejelzésekkel szemben - miszerint idén is jelentős növekedés várható majd a turizmus területén belül a rendezvénypiacon is - várhatóan ezzel a 18-20% körüli csökkenéssel már ideje lesz számolni a vállalati rendezvénypiac résztvevőinek a tavaszi időszakra.

Az egyelőre mérsékelt arányú rendezvény-lemondás ellenére a vállalati megrendelők 61,7%-a úgy gondolja, hogy a koronavírus negatív hatással lesz a céges rendezvények területére, 38,3% viszont nem tart attól, hogy ez jelentősen befolyásolhatja a cégek eventjeit és az erre vonatkozó terveket.

A külföldi eseményekkel, kiállításokkal, rendezvényekkel és üzleti utazásokkal kapcsolatban sokkal borúlátóbbak a hazai vállalatok. Mindössze a megkérdezettek 1/3-a válaszolta, hogy nem mondják le a külföldi üzleti útjaikat, a többiek úgy tervezik, hogy vagy le fogják mondani az ilyen jellegű külföldi utakat és eseményeket (41%), vagy már le is mondták, illetve elhalasztják későbbi időpontra (25%).

Összességében elmondható, hogy a külföldi üzleti utaktól és eseményektől jelentős, közel 70%-arányban távol maradnak a magyar vállalatok, míg a belföldön megrendezése kerülő rendezvények esetében kisebbnek ítélik meg a kockázatokat és a károkat is igyekeznek kivárással, átszervezéssel, vagy elhalasztással minimalizálni.

Forrás: A www.cegeshelyszinek.hu saját felmérése. A felmérés nem reprezentatív. Módszertana: online kérdőíves megkérdezés, a megkérdezettek vállalati rendezvények megrendelői, döntéshozók és kapcsolattartók